Foto: Publicitātes foto
Ar bezkontakta maksājumu norēķins līdz 25 eiro notiek bez PIN ievadīšanas, un 99% no visiem pirkumiem Narvesen tirdzniecības vietās ir šī limita ietvaros. Šobrīd 33% pirkumu tiek apmaksāti ar karti — liecina tirdzniecības vietu dati.

Jāatgādina, ka drošības nolūkā ik pa laikam POS terminālis pēc iestrādāta algoritma pieprasīs ievadīt PIN kodu neatkarīgi no pirkuma summas, lai pārliecinātos, ka karti izmanto tās īstais lietotājs. Bezkontakta maksājumu limits visā Baltijā šobrīd ir 25 eiro.

"Statistikas dati rāda, ka pie mums regulāri iepērkas 75% Latvijas iedzīvotāju. 2018. gadā trešā daļa Narvesen klientu norēķinājās ar maksājuma karti. Kā redzam visaktīvāk bezskaidras naudas norēķinus izmanto iedzīvotāji Mārupē un Ādažos, tāpat rīdzinieki un Rīgas viesi," skaidro Narvesen Baltija mazumtirdzniecības direktors Krīvs Lode.

Visās 240 Narvesen tirdzniecības vietās klientiem ir iespēja norēķināties ar bezkontakta karti. Maksājumu priekšrocības novērtē arī darbinieki — pieaugot jaunumiem veikalos, pieaug darba apjoms, tāpēc tirgotājam svarīgi meklēt risinājumus, kā optimizēt pārdevēju darbu, un bezkontakta maksājums ir viens no šiem veidiem. "Piik un gatavs" kampaņas ietvaros ikvienam tirgotājam ir iespēja pieteikties bezmaksas materiāliem un izvietot tos savā tirdzniecības vietā, lai informētu gan darbiniekus, gan klientus par ērto un drošo maksāšanas veidu.

Bezkontakta maksājums ir tik pat drošs kā ar PIN kodu aizsargātais. Bezkontakta maksājumu izmantošana ir drošāka par skaidras naudas nēsāšanu makā, proti, pazaudējot skaidru naudu, to reti kad izdodas atgūt. Savukārt katrs bezkontakta darījums ir izsekojams — visām karšu pieņemšanas iekārtām ir jābūt reģistrētām bankā vai citā finanšu iestādē. Bezkontakta maksājums nenotiek tikai starp karti un karšu pieņemšanas iekārtu, procesā piedalās licencēti maksājumu pakalpojumu sniedzēji. Ja tomēr gadās karti nozaudēt, uzreiz ir jāsazinās ar savu banku un karte jābloķē. Banka rūpīgi izmeklē katru gadījumu, kad ir noticis nedrošs maksājums — pircējiem šādos gadījumos ir tiesības uz naudas atmaksu.

Fakti par bezkontakta norēķiniem Latvijā

  • 51% Latvijas iedzīvotāju ir bezkontakta karte.
  • Gandrīz 40% Latvijas iedzīvotāju regulāri lieto bezkontakta karti ikdienas pirkumiem.
  • Latvijā ir izsniegti vairāk nekā 800 tūkstoši bezkontakta karšu. Vērojams 71% pieaugums, ja salīdzinām ar 2017. gada 4. ceturkšņa datiem.
  • Jau vairāk nekā 57% karšu pieņemšanas ierīču Latvijā ir ar bezkontakta funkciju.
  • 41% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi nākamajam solim un jau tuvākajā nākotnē maksātu ar telefonu vai citu valkājamo maksājumu tehnoloģiju.

Uzzini vairāk par bezkontakta karšu norēķiniem, mītiem un realitāti un piesakies materiāliem kampaņas mājas lapā www.piikungatavs.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!