NIP rīcībā esošajā “Jaunpagasta Plus” biznesa plānā plašāk izvērsta 19 miljonus ASV dolāru vērtā projekta tāme, kas līdz šim nav publiski analizēta. Tajā provizorisko aprēķinu veikusi ASV kompānija “Katzen International”.
Tāmē redzams, ka rūpnīcas būvēšanas darbiem un materiāliem paredzēti 11.7 miljoni ASV dolāru, projektēšanas un iekārtu uzstādīšanas speciālistu atalgojumam – 2.5 miljoni ASV dolāru, bet neparedzētām izmaksām – 2.5 miljoni ASV dolāru, jeb 15% no tāmes kopējās vērtības.

Pēc neoficiālas informācijas, nereti “neparedzētu izmaksu” posteņos tiek paredzēti izdevumi finansu stimulācijai valsts varas aprindās, ko mēdz dēvēt arī citādos vārdos. Gatavojot publikāciju par D.Peimaņa slepkavību, NIP avoti neoficiāli tieši ar šo apsolīto finansējumu skaidroja, kāpēc Saeimas deputāti bez īpašām diskusijām balsojuši par valsts galvojuma piešķiršanu bioetanola rūpnīcas projektam.

“Katzen” viceprezidents Deils Monso gan NIP skaidroja, ka iestrādāt 15% neparedzētām izmaksām ir normāla prakse, kas līdz šim pielietota arī citos “Katzen” projektos, ceļot rūpnīcas ASV un citur pasaulē. Projekta tāmi var iespaidot, piemēram, celtniecībā vajadzīgā metāla cenas svārstības pasaules tirgū. Tikpat labi projekta izmaksas varot samazināties par 15%, “Mēs nekad nestrādājam ar finansu stimulācijām valsts varas aprindām,” teica D.Monso.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!