Foto: LETA

Ja atskatāmies uz piecu gadu senu pagātni un piecus gadus uz priekšu, tad aptaujās var vērot visai minimālas izmaiņas – tostarp, arī nesen publiskotajā "DNB Latvijas barometra" pētījumā. Vairums aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka valsts attīstība un turība mainījās un mainīsies ļoti minimāli. Tiek novērtēts, ka uzņēmumi un darba ņēmēji ir kļuvuši elastīgāki, apguvuši jaunas iemaņas, taču pamatos tiek uzskatīts, ka valstī izmaiņas ir bijušas un būs nelielas. Tas pats ir vērojams arī redzējumā par galvenajām nozarēm un eksportprecēm, kur vērojam nemainīgu dominanci kokmateriāliem un pārtikai.

Lai arī Latvijas ekonomika pēdējos gados ir visai strauji augusi, daudzos rādītājos jau pārsniedzot pirmskrīzes līmeni, kas tajā laikā daudzās jomās bija iluzors, nevis reāls, aptaujāto vērtējumā tas atspoguļojies tikai nedaudz. "DNB Latvijas barometra" pētījuma dati parāda, ka iedzīvotāju ienākumu līmenis ir nedaudz uzlabojies vai palicis tāds pats pēdējo piecu gadu laikā, un tas galvenokārt noticis, pilnveidojot darba prasmes un izglītojoties, tātad uzlabojot darba ražīgumu, kā arī brīžiem mainot darbības sfēru.

Runājot par nākotni, sabiedrību joprojām uztrauc jautājumi, kuru risināšanai netiek sniegtas tādas reāli ticamas atbildes no politiķiem, valsts pārvaldes un uzņēmējiem. Proti, par spēju atrast labāku darbu, par sociālās un ienākumu nevienlīdzības mazināšanos, par spēju apturēt lauku un mazpilsētu iztukšošanos, par iespēju apturēt emigrāciju no valsts labākas dzīves meklējumos Rietumos.

Kā viena no atbildēm, kas ir mazinājusi iedzīvotāju ienākumus, tiek minēta eiro ieviešana. Tā kā inflācija pēc eiro ieviešanas ir bijusi minimāla, to vairāk var uztvert līdzīgi kā nemitīgo valdības vai Saeimas gānīšanu visās savās problēmās.

Visticamāk, ka tuvākajos mēnešos aptauju rezultāti pasliktināsies, jo pieredzēsim krietni lēnāku Latvijas un Eiropas Savienības valstu ekonomiku attīstību, krīzi Krievijā un neskaidru ģeopolitisko situāciju plašākā reģionā. Ja jau iedzīvotāju aptaujās no 2012.gada līdz 2014.gadam visai minimāli pozitīvi tika reaģēts uz pēdējo gadu ekonomikas pieaugumu Latvijā, nodarbinātības un darba algu palielināšanos, tad vismaz šogad dažādu pozitīvo faktoru būs krietni mazāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!