Līdz vakardienas pēcpusdienai policijas dežūrdaļā pa anonīmo bezmaksas tālruņa numuru 8000025 bija saņemti divi ziņojumi par narkotiku tirgošanas gadījumiem. Viens - no kāda deju kluba, otrs - no Rīgas 88.vidusskolas. Par izsaukumiem ziņots Narkotiku apkarošanas birojam, bet līdz dienas beigām vēl nebija zināms, kā policistiem veicies šajos gadījumos.
Tālruņa līnija, kas pamatā domāta ziņojumiem no skolām, tika ieviesta 14.februārī pulksten 13.oo. Pēdējā laikā narkotiku izplatība skolās pieņēmusi šokējošus apmērus, uzskata masu mediji. Piemēram, 31.janvārī laikraksts "Diena" publicēja to Rīgas mācību iestāžu sarakstu, kas par vecāku ziedoto naudu algo apsardzi, lai mazinātu narkotiku izplatītāju iespējas pārdot preci skolēniem: 13.vidusskola, Centra humanitārā ģimnāzija, Universālā komercskola, 32.vidusskola, 2.vidusskola, 95.vidusskola, 80.vidusskola, 1.Valsts ģimnāzija, Lomonosova ģimnāzija un Anniņmuižas ģimnāzija.

Kāda skolotāja no tā sauktās "prestižās" skolas, kura gan nav starp tikko minētajām, NIP pastāstīja, ka pēdējā gada laikā sešas reizes pieķērusi skolēnus, kas stundas laikā "uzvedušies neadekvāti". Taču oficiāli skandāli neesot sekojuši - skola un vecāki ir ieinteresēti noklusēt mazo narkotiku lietotāju nedarbus.

Kāds anonīms vieglo narkotiku cienītājs NIP atzina, ka "točkās" skolas vecuma klienti tikpat kā neesot sastopami. Marihuānas pīpmaņi, kas paši nav iesaistīti narkotiku tirdzniecībā, reti kad sastopas vienās kompānijās ar skolas vecuma lietotājiem. Šādam novērojumam pievienojas žurnālists Kaspars Goba, kas ilgstoši vācis materiālus žurnālistiskam pētījumam par narkotikām Latvijā. Vairumā gadījumu līdz skolām narkotikas nenonāk nejauši, bet tirgoņi izplatīšanas tīkla stratēģijā iekļauj dežūrēšanu pie skolām. "1.septembrī kādā Pļavnieku skolā cienāja par velti, tādējādi piesaistot potenciālos klientus," stāstīja K.Goba.

Zīmīgi, ka marihuānas cena skolu tuvumā esot pat lētāka par tās neoficiālo vidējo mazumtirdzniecības cenu "točkās", jo tirgoņiem jārēķinās ar skolēnu zemāku maksātspēju. Šis fakts kalpo kā tiešs pierādījums tam, ka būtībā skolu tuvumā jau izveidotas savas "točkas". Ja skolās tiktu tirgota jau vienreiz mazumtirdzniecībā nopirkta "zāle", tad loģiski, ka tai būtu uzcenojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!