Foto: Reuters/Scanpix

Tieši pirms tiesas sprieduma pasludināšanas krievu pankroka grupas "Pussy Riot" meitenēm Krievijas medijos nogranda ziņa, ka kāds Helsinku profesors it kā mēģinājis atkārtot "Pussy Riot" akciju baznīcā. Likumpārkāpējam draud divi gadi cietumā, skatītājiem dzina galvā NTV. Ziņotāji ļauni priecājās, izgaršodami detaļas par kaut kādu urīna kannu, kas atnesta uz dievnamu. Vienīgais šīs ekskluzīvās ziņas avots ir kāds Johans Bekmans, un šis sacerējums nav vienīgais viņa fantasmagorijā.

Taisnība gan, universitātes profesors Teivo Teivainens nav izdomāts. Arī tas, ka augusta sākumā viņš ar ļaužu grupu stāvējis pie pareizticīgo katedrāles Helsinkos, nav meli. "Facebook" vietnē profesors pats atklāj, ka rīkojis politisku pilsētas pastaigas ekskursiju. Nonākot pie baznīcas, sastaptas divas "Pussy Riot" stilā ģērbušās neatkarīgās mākslinieces, kuras skaļiem saukļiem aicinājušas atbrīvot krievu meitenes. Profesors ekskursiju skaļrunī komentējis tiesas prāvu Maskavā un skaidrojis pareizticīgās baznīcas statusu Somijā.

Uzzinot par savas ekskursijas interpretāciju Krievijā, Teivainens piezvanījis Bekmanam. Pēc parasti runātīgā lektora ministināšanās profesors izdabūjis atbildi, ka urīna kannu krievu medijiem viņš neesot nosaucis. Var jau būt, ka šo "paspilgtinājumu" ziņojumam piekarināja kāds radošs krievu žurnālists. Bet, iespējams, ka Bekmans nokaunējies vismaz par to. Zinot, piemēram, viņa pasaciņas par padomju un somu karu, tam gan grūti noticēt. Krievijas galma vēsturnieki kāri pavairo somu cilmes domubiedra teikas par patiesībā nekad nepastāvējušām "somu koncentrācijas nometnēm" Karēlijā. Bekmana redzējumā Somija 1939. gada oktobrī uzbrukusi Padomju Savienībai – un nevis otrādi.

Johana Bekmana kārtējais pakalpojums tiesas spriedējiem Maskavā būtu gluži īsas pieminēšanas vērts, ja vien tas nebūtu tas pats 16.marta Rīgas "viesdemonstrants" Bekmans, kuru Latvijas prese vairākkārt pieķērusi apsēstībā uzrīdīt vietējos krievus un ebrejus latviešiem. Četrdesmitgadīgais publiski attaisno Staļina laiku PSRS represijas, Baltijas valstu okupāciju un deportācijas un apgalvo, ka Latvijā un Igaunijā valda aparteīds pret krievvalodīgajiem un "Igaunija ir ceļā uz elli". Somijā un Igaunijā Bekmans steidza pārliecināt tiesībsargus, lai šajās valstīs aizliegtu Edvīna Šnores filmas "Padomju stāsts" rādīšanu.
Bekmana talantu apjūsmotāju pulciņam Latvijā der ielāgot, ka šis puisis ar kompanjoniem nepareizi lieto Somijas Antifašistiskās komitejas nosaukumu. Tāda Somijā pastāv neatkarīgi no Bekmana nereģistrētās kopas, un tās vicepriekšsēdis Kerko Pānanens interneta izdevumā "PublicPost" nosaucis Bekmana mēlnešu grupiņu par klauniem: "Ir absolūti nepareizi dēvēt tos par cilvēktiesību aizstāvjiem, jo viņi atbalsta tieši tos, kas pārkāpj cilvēktiesības Krievijā."

Bekmans, kurš desmit savus dzīves gadus pavadījis Sanktpēterburgā, nebūt nav plānprātiņš. Garīgi vājos regulāri neaicina uz Krievijas varas partijas rīkotiem Seligeras forumiem un reizē ar drošībniekiem neapbalvo ar godalgām. Krievijā pieprasīto daiļradi viņš cenšas attēlot kā visas somu tautas viedokli, bet savu dzimteni Somiju labprāt aplej ar samazgām – "Interfax" citē viņa teikto preses konferencē Sanktpēterburgā: Somija esot slima nācija, un katru sesto bērnu tur ar varu atņemot vecākiem un visbiežāk iemetot privātos cietumos. Bet Bekmans ir allaž gatavs skaidrot, kāpēc vienmēr un visur ir taisnība Krievijas līderiem. Viņš atzinis, ka profesora Teiveinena ekskursijā nav bijis klāt, gan piebilstot, ka tā iekļāvusies kampaņā, kas vērsta pret Krievijas politisko eliti un pareizticīgo baznīcu. Tiem, kas zina, kas ir Krievijas grupējums "Naši", Bekmans var atgādināt "našistu" reinkarnācijas eksemplāru soma izpildījumā.

Pašlaik Krievijas propagandas un aģitācijas mašīnas mehāniķi alkst stādīt priekšā tos, kuri ārvalstīs solidarizējas ar "Pussy Riot", kā plānprātiņus, kas skraida apkārt pa pilsētu ar urīna spaiņiem. Vai runātīgais Bekmans saka taisnību, viņiem nav daļas. Galvenais, lai skanētu tas, kas konkrētajā brīdī ir nepieciešams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!