1)Atbilstoši likuma "Par mērījumu vienotību" 11.panta prasībām verificēta ūdensskaitītāja, kura ekspluatācijas pārbaudēm dzīvoklī īpašnieks nav licis un neliek nekādus šķēršļus, rādījumu aizsargā šā paša likuma 2.pants – tāda ūdensskaitītāja rādījums nav grozāms ne ar kādiem koeficientiem! Taisni pretēji – tāda ūdensskaitītāja rādījuma jebkāda "koriģēšana" ir aizliegta ar šī paša likuma 11. un 2.pp..! Un ir sodāma saskaņā ar APK 99.pantu.
2)Namu apsaimniekošanas uzņēmumu vadītāji, kuri noziedzīgi pārkāpj minētās likuma "Par mērījumu vienotību" prasības, reizinot likumīga ūdensskaitītāja rādījumu ar "k.k." – "ar kaut kādu koeficientu", ir saucami vismaz pie administratīvās, ja ne pat, ja tie ir amatpersonas, pie kriminālatbildības par nolaidību, kas radījusi smagas sekas. Jo tā ir pretlikumīga maksājuma iekasēšana no uzņēmuma puses, par ko atbild uzņēmuma vadītājs.

Privātajiem namu apsaimniekotājiem, ja kāds tā atļaujas izrīkoties, paredzēta atbildība Krimināllikumā – par krāpšanu. Minētās likuma "Par mērījumu vienotību" normas neievērojošos namsaimniekus pie administratīvās atbildības saskaņā ar APK 99.pantu pienākums saukt ir PTAC (valsts iestāde Patērētāju tiesību aizsardzības centrs). Saukšana pie kriminālatbildības, protams, ir prokuratūras pienākums. Vispār prokuratūras pienākums ir, mazākais, noprotestēt un panākt šādu pretlikumīgu valsts iestāžu, amatpersonu, u.tml. lēmumu nekavējošu apturēšanu un atcelšanu.

3)Tātad – ne tikai reizināt ar koeficientiem, bet pat pēc "vecajām labajām" ūdens patēriņa normām rēķināt gan drīkst un pat vajag visiem tiem, kuru ūdensskaitītāji vairs nav atbilstoši pastāvošajai likumdošanai. Bet skaitītāji nav derīgi, ja: a) tie verificētāja noteiktajā laika periodā nav atkārtoti verificēti – ar filtru reizi 4 gados, bez filtra reizi 2 gados, resp., ja ir notecējis verifikācijas termiņš; b) ja skaitītāja īpašnieks neielaiž dzīvoklī skaitītāja darbības pārbaudītājus, jo šo pienākumu kā obligāti izpildāmu ūdensskaitītāja īpašniekam uzliek likuma "Par mērījumu vienotību" 11.pants.

4)MK not. Nr.999 14.punkts nosaka: "Ja daudzdzīvokļu mājas aukstā ūdens ievadā, kā arī atsevišķos vai visos dzīvokļos ir uzstādīti mērīšanas līdzekļi un mājas iekšējā ūdenssistēma un mērīšanas līdzekļi ir pārbaudīti, bet veidojas starpība starp mājas kopējā skaitītāja rādījumu un dzīvokļos noteikto ūdens patēriņu, tiek veikts patēriņa pārrēķins, starpību sadalot proporcionāli ūdens patēriņam dzīvokļos, ievērojot šo noteikumu 21.punktā minētos nosacījumus." Tātad tikai tad, ja dzīvokļos ir uzstādīti un ir pārbaudīti visi mērīšanas līdzekļi un visi stāvvadi. Un tas nozīmē, ka šie namu apsaimniekotāju uzrēķini ir nelikumīgi no to sākuma, jo namu apsaimniekotāji, kā likums, nav izpildījuši šajos noteikumos uzliktās prasības viņiem veikt šīs pilnīgās un regulārās mājas ūdens sistēmas pārbaudes! Pie tam, jāņem vērā – ka šie MK noteikumi ir zemāki juridiskajā spēkā un piedevām nekādi neatceļ likuma "Par mērījumu vienotību" normas, resp., likumīgu skaitītāju rādījumi ir ar likuma spēku aizsargāti, kamēr šie ir "tikai" MK noteikumi. Bez tam MK not.Nr.999 attiecas tikai uz izīrētājiem un īrniekiem, bet ne uz dzīvokļu īpašniekiem.

5)Tāpēc ikviens, kura ūdensskaitītājs atbilst likuma "Par mērījumu vienotību" prasībām, t.i., ūdensskaitītājam nav notecējis verifikācijas termiņš un ūdensskaitītāja īpašnieks ir vienmēr ielaidis dzīvoklī ūdensskaitītāja un ūdensvada pārbaudītājus, ir tiesīgs noskaidrot namsaimnieka grāmatvedībā precīzus ūdensskaitītāja pierakstījumus katrā mēnesī un iesniegt rakstveida pretenziju savam namu apsaimniekotājam, atsakoties bez tiesas lēmuma apmaksāt šīs pretlikumīgās, ne apsaimniekošanas līgumā, ne tarifos neapstiprinātās "kaut kā" korekcijas koeficientu uzrēķinu summas. Ja namu apsaimniekotājs ietiepjas un neizbeidz, par atvainošanos nerunājot, šo pretlikumīgo maksājumu pieprasīšanu, latviski sakot – ja neizbeidz namu apsaimniekotājs savu godīgo klientu apzagšanu, bet uztur vēlmi tāpat turpināt, tad namu apsaimniekotājam pašam pēc klienta rakstveida pretenzijas saņemšanas ir jāgriežas tiesā un tur jāpierāda šo savu pieprasīto uzrēķinu maksājumu likumība, bet dzīvokļa īpašnieks ir vienlaikus tiesīgs vērsties pēc palīdzības vai nu PTAC, kuram likuma "Par mērījumu vienotību" 9.panta (8) daļā ir uzlikts pienākums uzraudzīt arī ūdensskaitītāju lietošanas kontroli, vai prokuratūrā.

Lai mums sokas mūsu likumīgo tiesību aizstāvēšanā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!