Foto: LETA
Var jau būt, ka Latvijas eirodeputāts Andrejs Mamikins nav aptvēris, ka ar saviem beidzamā laika izteikumiem sevi nepārprotami ierindojis starp mūsu valsts ienaidniekiem. Sākumā pilnīgi "nevainīgi", aicinot domāt par nepieciešamību tirgoties ar Krieviju, mudinājis uz laiku piemirst par Krimas sagrābšanu. Tad izklāstījis savu attieksmi pret dažādiem diktatoriem – Asadu, Erdoganu, Putinu, kuru "padarīto" iespējams izprast vienīgi paturot prātā pašu Rietumu divkosīgo izturēšanos.

Tā teikt, kritizētāji atradušies, jums pašiem rokas netīras. Labi pazīstama metode, ko šobrīd izmanto Kremlis, mēģinot iedzīvināt viedokli plašās masās visā pasaulē, cik viss ir relatīvs. Un, ko gan tur varētu iebilst, jo katram taču sava taisnība. Tomēr tā nav, tad jau iespējams aizrunāties tik tālu, ka nespēsim vairs nemaz pazīt ļaunumu. Tad būs iespējams pateikt, ka padomju okupācijas režīmam, kas mazus, lielus un vecus iznīcībai izsūtīja no Latvijas, arī bijusi sava taisnība. Pašreiz Ukrainas kara kontekstā krievu propaganda ne vienam vien mūsu valsts iedzīvotājam tā ieregulējusi prātu, ka viņi spēj vienīgi atjautāt, ko gan lai tur saprot.

Taču ar to Mamikina atziņas nav beigušās, pašā svaigākajā pausts viedoklis par NATO pastāvēšanas bezjēdzīgumu. Neslēpta solidaritāte ar centru Maskavā un nav sevišķi svarīgi, vai šī aktīvā uzstāšanās saskaņota ar turienes ideologiem. Jebkurā gadījumā tas nebūtu pārsteidzoši, ņemot vērā divu partiju – Saskaņas un Vienotās Krievijas līdzīgo izpratni par lietām, kas apstiprināta sadarbības līgumā.

Taču atgriezīsimies pie alianses, kurai Mamikins pārmet nefunkcionalitāti. Nav šaubu, ka līdz ar ES pozīciju vājināšanu Kremļa plānos nozīmīga vieta ierādīta arī NATO diskreditācijai un tieši šajā virzienā lielajā spēlē savu artavu šobrīd cenšas ieguldīt arī Latvijas pārstāvis Eiroparlamentā. Šāda rīcība labi saprotama, jo alianses "interese" par Poliju un Baltiju, izvietojot šeit pastāvīgos kontingentus un regulāri aizvadot mācības, izsaukusi acīmredzamu nepatiku Maskavā. Vienlaikus arī liekot spriedelēt par 5.panta pielietošanu vai nepielietošanu.

Te vietā citēt tagad ASV dzīvojošo Krievijas politisko ekspertu un publicistu Juriju Felštinski, kas kopā ar Vladimiru Pribilovski uzrakstījis spilgtu Putina režīmu atmaskojošu darbu "Korporācija. Krievija un VDK laikmetu mijā": "Vienīgais, kas šodien attur Putinu no došanās uz Baltiju, ir dalība NATO. Nekādu citu bremžu Putinam nav. Putins baidās tikai no NATO. Kamēr Putins uzskatīs, ka NATO uz iebrukumu Baltijā atbildēs ar plaša mēroga karu pret Krieviju, Latvija, Lietuva un Igaunija var justies drošībā. Tajā brīdī, kad Putins nonāks pie viedokļa (nav nozīmes - pareiza vai nepareiza), ka NATO Baltijas dēļ neuzsāks karu ar Krieviju, Baltijas valstīs iesoļos Krievijas armija. Par to nevajadzētu būt ilūzijām."

Palīdzēsim apkopot, ko gan aicina īstenot deputāts Mamikins. Pievērt acis uz to, kā Kremlis likvidē pastāvošo kārtību Eiropā, ielaužas citu valstu teritorijā, un vēl arī atteikties no NATO, lai atbrīvotu ceļu uz Latviju krievu tankiem. Nav ticības, ka deputāts rīkojas no Latvijas viedokļa patriotisku apsvērumu vadīts. Taču šaubas par to nav radušās beidzamo izteikumu dēļ. Atliek tikai pieminēt pirms vairākiem gadiem vēl TV žurnālista amatā esošā Mamikina uzdoto jautājumu saviem skatītajiem, vai ir jēga no neatkarīgas Latvijas valsts pastāvēšanas.

Atbildēsim viņam Latvijas amatpersonu vietā – Latvijai viņa piedāvājumi nav pieņemami. Informētajai sabiedrības daļai Krievijas agresija un pastrādātie noziegumi, kā arī avantūriskās pretenzijas uz citu valstu teritoriju nav sveši. Latvijas sabiedrības vairumam ir labi zināms, ka Ukrainā norisinās Krievijas agresija nevis pilsoņkarš, ka tieši vispirms Putins ir atbildīgs par tūkstošiem nogalināto, ievainoto un bez mājam palikušo Ukrainā.

Daudzi apzinās, ka tieši ukraiņi šobrīd aizstāv Latviju un visu Eiropu no aizvien fašistiskākās Krievijas. Krimas sagrābšanas 3.gadadienā, izsakot valsts pozīciju, Latvijas Ārlietu ministrija aicinājusi Krieviju izbeigt Krimas okupāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!