Foto: LETA
Pirms neilga laika publiskajā telpā negaidīti izcēlās savāds skandāls. Saeimas plenārsēdē tika pacelts jautājums par tautības ierakstu pasē, kas netiek uzturēts nevienā Eiropas valstī – un, aicinot rīkoties tāpat, tūdaļ tikām apvainoti teju vai valsts nodevībā, vēlmē iznīcināt latvietību un izdzēst Latviju no pasaules kartes. Manuprāt, tas ir, mazākais, absurdi…

Pat mūsu kaimiņi igauņi, uz kuriem mēdzam paskatīties kā uz demokrātijas līmenī pieredzējušāku valsti, – arī tur šādas parādības vienkārši nav. Galu galā, tā ir pasaules prakse, ka pilsonība un tautība netiek šķirotas – visi, kam ir kādas valsts pase, ir ne tikai tās pilsoņi, bet automātiski arī nomināli tautieši. Padomājiet, kas notiktu, ja multinacionālajā Beļģijā iedzīvotāji savās pasēs sāktu rakstīt katrs savu tautību (vienalga, brīvprātīgi vai nē)? Vai Spānijā, Francijā…

Un vispār, kā tad mums pašiem patiktu, ja pēkšņi daļa mūsu pašu valsts iedzīvotāju sāktu pasē norādīt, ka ir krievi? Tad taču viņi vairs nebūtu „latvieši” vai „latvijieši”, tātad būtu vēl mazāk motivācijas būt lojāliem šai valstij. Brīnums, ka „saskaņieši” to nesaprata, procesā gan dažam labam deputātam sāka par to uzaust gaisma, taču bija jau par vēlu. Vai „Visu Latvijai” ir šo savu priekšlikumu vispār detalizēti pārdomājusi?

Ko tad lai dara mūsu lojālie poļi? Un tie, kas cēlušies no jauktajām, piemēram, poļu-latviešu ģimenēm? Nemaz nerunājot par latviešiem-krieviem, kas jūtas piederīgi Latvijai, bet te pēkšņi no viņiem sāk prasīt vienas tautības izvēli. Beigās to izdarīs, piemēram, kādi 20% - un tad kādam citam atkal būs iemesls „cepties” par statistiku, dalot vienas valsts līdztiesīgus pilsoņus „lojālajos” un „nelojālajos”. Tagad pēc jaunās kārtības visi, kam ir jaunās Latvijas pilsoņu pases, faktiski ir latvieši.

Man ir aizdomas, ka tie, kas vēlas sašķelt Latvijas sabiedrību, lietojot „maigās varas” paņēmienus (jo ar tankiem vairs nevar), ir diezgan daudz panākuši… Nekādi nebiju gaidījis šādas kaislības un emociju viļņus Saeimā.

Ja paši neprotam ar savu galvu domāt, varbūt jāpaskatās atkal uz to pašu Igauniju? Viņi ir pratuši izvairīties no sabiedrības šķelšanas un bezjēdzīgas savstarpējas apkarošanas – un vai tad valsts ir sabrukusi, pazudusi no globusa?

Mēs visi esam latvieši!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!