Foto: Cehs.lv privātais arhīvs
Līdz Ziemassvētkiem ir atlikušas divas dienas un šajā laikā mūs nodarbina tādas domas kā – ko dāvināt sev mīļajiem? Kura no slavenībām paspēs nomirt līdz Jaunajam gadam, vai nākamajā gadā, ar Trampa svētību, mūsu miesas sadragās Krievijas artilērija?

Cehs.lv triecienbrigāde aptver ļoti plašu zināšanu spektru. Mūsu staltie, zilacainie biedri vienlīdz labi spēj uzlikt izpuvušam "bembim" lielāku izpūtēju un risināt tādas metafiziskas problēmas kā – vai baudas gūšanas nolūkā tūplī ievietota zobu birste joprojām skaitās zobu birste? Šodien mēs izdarīsim Jums milzu pakalpojumu, jo atšķetināsim Ziemassvētku dāvanas problēmu.

No sākuma būtu vērtīgi noskaidrot, kas tad ir dāvana, jo sabiedrībā klejo daudz izkropļotas versijas. Ir nācies dzirdēt pat tādus ekstrēmus variantus, kad par dāvanu tiek uzskatīta dzīvības došana bērnam. Pirmkārt, dāvanas saņemšanas brīdī, saņēmējam ir jābūt dzīvam! Otrkārt, bērna ieņemšana nav nekāds cerimoniāls, šķīsts rituāls. Bērna ieņemšana šodien neatšķiras no bērna ieņemšanas senāk. 1,5 promiles un "es būšu uzmanīgs" nevar ietīt glītā papīrā un pasniegt kā dāvanu.

Dāvana ir priekšmets vai pakalpojums, kas tiek dots labprātīgi, pēc dāvinātāja iniciatīvas un negaidot pretī atlīdzību. Neizliksimies, ka neredzam istabā ziloni, dāvanas sen netiek pasniegtas pēc paša iniciatīvas un bieži vien ne visai labprātīgi. Uzņēmēji grib nopelnīt un tas ir tikai normāli, ka kristiešu svētki ir komercializēti naudas gūšanas nolūkā. Personīgi man tas šķiet ironiski, ņemot vērā, ka Kristieši savus tempļus būvēja uz pagānu svētvietām. Nepārprotiet, komercializēti svētki nav slikta lieta, tā liek kapitālisma zobratiem griezties, dod cilvēkiem darbu un mēs visi no tā esam ieguvēji.

Tātad, gribam vai negribam, dāvanas būs jādod. Bet galvenā problēma ir apstāklī, ka saņēmēji dāvanas novērtē stipri zem tirgus cenas. Vidējais bērns, 400 EUR vērtai spēļu konsolei piešķirs aptuveni 100 kinderolu vērtību. ("mazais, netīrais knēvelis..." – Autora piebilde). Cilvēki pieaug, bet grūtības vērtības noteikšanā paliek. Kādu vērtību tava sieva piešķirs ceļojumam uz Alpiem? Visticamāk, tas būs viens mīlas prieks, tikmēr pie "naktstauriņa" tas nebūs dārgāks par 50 EUR. Vai tu vari nopirkt ceļojumu uz Alpiem par 50 EUR?

Nepārprotiet, dārgas lietas ir nepieciešamas, braukt uz Alpiem ir forši, dārgi gadžeti ir gan noderīgi, gan izklaidējoši. Bet dārgas lietas nedrīkst būt dāvanas, ne tikai tāpēc, ka cilvēki tās nespēj adekvāti novērtēt, bet tāpēc, ka, ja tu tās pasniegsi uz svētkiem, pēc gada saņēmējs sagaidīs, ka tu atkal pasniegsi dāvanu vismaz iepriekšējās vērtībā. Dārgas dāvanas var dāvināt, bet tas ir jādara starp svētkiem un īpaši uzsverot, ka tas ir unikāls notikums, piemēram, atrunājot, ka tev ir izdevies iekrāt vairāk naudiņas, upurējot vienu ēdienreizi.

Merkantīlījas 101 – vērtībai ir jāpaliek ģimenē. Tava ģimene un īpaši bērni jau būs likuši skaidri saprast, ko viņi grib izārdīt no ietinamā papīra. Ja tā cena ir pieņemama, droši dāvinām, ja tā cena ir augsta, pagaidām dažas nedēļas. Tirgotāji pēc svētkiem bieži samazina cenas un piedāvā labas atlaides. Līdz tam laikam vari sagādāt lietas, kuras paaugstinās mājsaimniecības kvalitāti, piemēram, putekļu sūcošais robots, veļas žāvētājs, jauns televizors utt. Tavs tēvs priecāsies par zeķēm un tava mamma par biežākām ciemošanās reizēm, viņi drīz var nebūt ar tevi.

Ar draugiem ir nedaudz grūtāk, jo mēs nezinām, kas viņiem ir nepieciešams. Bet ir dažas pazīmes, kas atvieglo šo nepatīkamo dāvanas izvēlēšanās procesu:

Tavs draugs iet uz klubiem, klausās "house" mūziku un bieži lieto vārdu "prikolīgi" – šādam cilvēkam nevajadzētu būt tavam draugam, un tomēr, ja tev ir jāpasniedz viņam kāda dāvana, tad šis cilvēks visvairāk priecāsies par pilnīgi bezjēdzīgām lietām. Iespējamie dāvanu varianti varētu būt kādi erotiskie nieciņi no intīmpreču veikala vai idiotiskas brilles, piemēram, "2017" formā.

Tava drauga sociālo tīklu lentu veido ziņas par sportu un propaganda par imigrantu pastrādātām zvērībām Eiropā. Šis cilvēks ir praktiķis, "īstā darba darītājs", no grāmatām viņam ir vēl mazāka jēga nekā liberālim. Dāvanu vislabāk būtu meklēt hokeja arēnas kasē vai alkohola veikala plauktā. Ja izvēlies alkoholu, tad neliec dzēriena kvalitāti kā pirmo prioritāro vērtību, ticiet mums, litra tilpumu viņš uzskatīs kā medaļas vērtu godu un īstas draudzības apliecinājumu.

Ja tavs draugs nav homoseksuāls, bet viņam ir bilžu galerija no katra Latvijā notikušā Praida, tad, visticamāk, viņš ir tipiskais pseidointelektuālais liberālis. Droši dāvini viņam kādu no Ričarda Dokinsa, Stīvena Hokingsa vai Kristofera Hitčinsa grāmatām, viņš tās neizlasīs, bet šo grāmatu atrašanās plauktā audzēs viņa ego un pašapmierinātību.

Tavs draugs ir izmantojis kādu no sekojošām atslēgas frāzēm: laba enerģētika, ekoloģisks, bioloģisks, vēdās rakstīts, vibrācijas, strukturizēts ūdens, tev ir ļoti paveicies, šī cilvēka apdāvināšana būs vislētākā, jo viņš ir muļķis, vientiesis. Visticamāk, viņam jau ir visi jaunākie sūdiņi ar latvju zīmēm, tāpēc atrodi čiekuru, ieliec to kartona kastītē, apsien ar linu auklu un pieraksti sekojošo: "Es iegāju mežā, ieraudzīju tur visskaistāko egli, zem tās pacēlu šo čiekuru un uzreiz iedomājos par tevi. Tai mirklī uzspīdēja saule un atplauka mans smaids".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!