Foto: EPA/LETA
Kādā lielā pilsētā aiz trejdeviņām jūrām un trejdeviņiem kalniem dzīvoja Lords Voldemords, kuram bija daudz naudas un viņš gribēja to vairot un vairot.

Kādu dienu Lords nolēma kļūt vēl bagātāks. Viņš saaicināja savus rokaspuišus un jautāja: kur es varētu dabūt lielu naudu, guldot drošā biznesā? Rokaspuiši padomāja un ieteica investēt naudu zaļajā enerģētikā. Tā esot ļoti izdevīga joma un it īpaši, ja siltumapgādes sistēma pieder pašvaldībai. Valsts institūcija regulē siltumenerģijas tarifu un visus ieguldījumus var ielikt tajā. Galvenais ir tas, ka var ieguldīt lielas naudas, ja pareizi "uzzīmē" projektus, kuros paredz lielus katlus ar zelta rokturiem sānu lūkās.

Zaļā enerģētika šajā valstī visu iedzīvotāju galvās bija iekodēta kā slikta ziņa un zombētie pilsētnieki negribēja neko zināt par atjaunojamiem energoresursiem un energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem. Zombēšanas procedūru īstenot bija izdevies Karrabasam Barrabasam, kuram ļoti patika hokejs.

Voldemords noklausījās rokaspuišus un viņam iepatikās ideja. Viņš izlēma būvēt katlu māju ar 100 MW šķeldas katliem pamatslodzei un 40 MW dabas gāzes katliem. Rokaspuiši viņam ziņoja, ka ir jāsteidzas, jo ir jāpaspēj uzbūvēt  šādu katlu māju līdz brīdim, kamēr iedzīvotāju zombēšanas laiks nav beidzies un kopā ar viņiem pamodīsies arī Harijs Posters.

Lords izveidoja ātrās rīcības komandu, tajā uzaicinot rokaspuišus un mazos zaļos cilvēciņus. Viņš rekrutēja galvenokārt tos, kam vajadzēja naudu: tieši tos, kuriem nekad nepietika naudas, jo vēlējās dzīvot pāri saviem līdzekļiem.  Sākumā rokaspuišiem bija jāorganizē projekta skices, rasējumi un dokumenti. Zaļajiem cilvēciņiem Voldemords  uzticēja savākt informāciju  par ekspertiem, kuri varētu atbalstīt un bremzēt projekta īstenošanu. 

Zaļo cilvēciņu komandu sadalīja divās grupās.  Mazākajiem  zaļajiem cilvēciņiem uzdeva savākt bezprincipiālo pseidoekspertu parakstītos slēdzienus. Darbs ar principiālajiem un īstajiem enerģētikas jomas ekspertiem bija jāveic lielākajiem, speciāli atlasītajiem un apmācītajiem zaļajiem cilvēciņiem.  Darbs kūsāja. Savukārt Lords Voldemords interesējās, kam pārdot nepabeigto projektu pirms pamodīsies pilsētas iedzīvotāji.

Voldemords nepaspēja realizēt savu projektu, jo negaidīti pamodās Harijs Posters. Viņš uzsāka cīņu ar rokaspuišiem. Sacēlās tracis un pamodās pilsētas iedzīvotāji, kuriem bija beidzies iekodētais zombēšanas spēka laiks. Pilsētnieki padzina Lordu Voldemordu no pilsētas.

Lords bija ļoti dusmīgs, jo reti cieta neveiksmes. Viņš aizsūtīja rokaspuišus un zaļos cilvēciņus uz kaimiņvalsti un ieteica viņiem neatgriezties

Pilsētā atsākās pilnvērtīga dzīve. Iedzīvotāji aktīvi īstenoja energoefektivitātes pasākumus esošajās ēkās un uz pusi samazināja siltumenerģijas patēriņu pilsētas siltumapgādes sistēmā. Izrādījās, ka nauda un zināšanas pietiek, lai to izdarītu kvalitatīvi un profesionāli, jo aktīvi darbojās energoservisa firmas, kuras palīdzēja dzīvojamām ēkām sakārtoties un nosiltināties. Jaunās ēkas būvēja energoefektīvas un tās sauca par pasīvajām vai nulles enerģijas ēkām.

Ēku energoefektivitātes pasākumu īstenošana ļāva samazināt siltuma slodzi un tādējādi reducēt energoavotos uzstādīto iekārtu jaudu un pazemināt ūdens temperatūru siltuma tīklos. Pilsētas siltumapgādes uzņēmums pārņēma citu valstu pieredzi un pamazām pārveidoja siltumapgādes sistēmu par ceturtās paaudzes zemu temperatūru sistēmu. 

Tas ļāva palielināt saules enerģijas izmantošanu siltumapgādē, uzstādot uz māju jumtiem saules kolektorus vai kombinētos saules paneļus un kolektorus, ar kuru palīdzību daudzdzīvokļu ēku iedzīvotājus apgādāja ar karsto ūdeni un telpu apsildi vēsās vasaras dienās. Energoavotos uzstādīja lielas akumulatoru tvertnes, lai uzkrātu siltumu tajos brīžos, kad patērētājam tas nav nepieciešams vai paliek pāri.  

Iedzīvotāji dzīvoja ilgi un laimīgi. Pilsētnieki bija pateicīgi Harijam Posterim par maciņos saglabāto naudiņu, kura būtu bijusi jāmaksā Voldemordam par obligātā iepirkuma komponenti siltumenerģijas tarifā.  Pilsētas iedzīvotāji patiesi priecājās par zaļo enerģiju dzīvokļos ikdienā. Viņi pārliecinājās, ka atjaunojamie energoresursi un energofektivitātes pasākumi sniedz būtisku ieguldījumu ne tikai ekonomiski, bet arī dzīvojamās vides sakārtošanā un ilgtspējīgā attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!