Pēc Daiņa Peimaņa nāves Saeimas deputāts Oskars Grīgs publiski paziņoja: Ja uzņēmēja slepkavības dēļ bioetanola rūpnīcas celtniecībai netiks piešķirts valsts galvojums, tā būs zīme, ka Latvijā ar kriminālām metodēm var apturēt lielus investīciju projektus.
Pēdējās ziņas no Finansu ministrijas gada sākumā liecināja, ka ministrs Gundars Bērziņš valsts galvojumu spirta rūpnīcas kredītam parakstīšot martā vai aprīlī. NIP jautāja, kāpēc jāietur tāda pauze?

Ar preses sekretāres starpniecību Gundars Bērziņš paskaidroja, ka kompānijai “Jaunpagasts Plus” uzdots precizēt, no kādiem avotiem vēl bez valsts galvotā kredīta tiks finansēta rūpnīcas celtniecība, bez tam arī jāatbild, kā rūpnīca ietekmēs konkurenci spirta tirgū, apkārtējo vidi, kā arī uz citiem maznozīmīgākiem jautājumiem. Bez tam “Jaunpagastam Plus” uzdots rūpnīcas iekārtu piegādātju un uzstādītāju noteikt staprtautiskā konkursā. “DELFI Versijas” jau rakstīja ka minētajā konkursā plāno piedalīties arī pašreizējais projekta izsrādātājs – ASV kompānija “Katzen International”, kuras vadība, tiesa gan, ir nobažījusies par savu darbinieku drošību gadījumā, ja nāksies strādāt Latvijā.

Interesanti, ka bioetanola rūpnīcas projekts būs no jauna jāapstiprina valdībā, tad Saeimā jāpieņem grozījumi budžeta likumā un beigās finansu ministram jāparaksta galvojums. Būtībā D.Peimaņa slepkavības dēļ viss administratīvais ceļš sācies no nulles. Tādējādi redzams, ka pērn Latvijas parlamenta deputāti nobalsojuši par galvojuma piešķiršanu negatavam projektam, bet tas neliecina par īpaši nopietnu attieksmi pret valsts budžeta izlietojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!