Foto: LETA

Zvans pie durvīm.
- Kas tur ir?
- Te policija, lūdzu, atveriet. Mums vajag parunāt.
- Vai jūs esat viens?
- Nē, mēs esam divi.
- Nu, tad parunājiet.

Diemžēl, kad nākamreiz izdzirdēsiet zvanu pie durvīm, jokus nāksies mest pie malas. Nedēļu pēc bēdīgi slaveno Krimināllikuma grozījumu pieņemšanas otrajā lasījumā, Saeimas vairākums Latvijas sabiedrībai sagatavoja vēl vienu pārsteigumu – grozījumus likumā "Par policiju", kas tika pieņemti jau trešajā lasījumā. Lai gan tas palicis faktiski nepamanīts, savā absurdā tas nemaz neatpaliek no KL un pat pārspēj to, kā arī ļauj visā krāšņumā plaukt un zelt mūsu policejiskai valstij.

Tagad, pie jums var atnākt policists un jums ne tikai būs jāatver durvis cilvēkiem formās, bet arī pēc pirmā aicinājuma jāiedod viss, ko viņi pieprasa. Lai kā arī gribētos, diemžēl šajos vārdos nav ne mazākā pārspīlējuma, jo, citējot likuma grozījumus, policistam tagad ir tiesības pieprasīt no privātpersonām jebkura veida materiālus, vienalga - celtniecības, šūšanas vai citus, un saņemt tos bez maksas. Tāpat policists tagad jebkurā laikā var pienākt pie jebkuras personas un vārdiem "es savas kompetences ietvaros" pieprasīt un saņemt no šīs personas pilnīgi jebkādu informāciju, kā arī jebkādus dokumentus pilnīgi par jebko.

Kā zināms, jau KL grozījumi tika pieņemti, neskatoties uz iebildumiem un pretēji veselajam saprātam, atvieglojot drošības dienestiem "vainojamo" personu noteikšanu un paslēpjot šo dienestu nespēju ar esošiem juridiskiem līdzekļiem aizsargāt Latvijas pamatintereses un nacionālās drošības intereses pilnā apjomā.

Tagad, pirms kāds gribēs publiski kritizēt esošo valdību, būs stipri jāpadomā, cik gadu cietumsoda par to pienāksies. Skaidrs ir viens – pie šādiem likumiem politisko disidentu skaits tikai augs. Pie varas esošie ar drošības dienestu rokām varēs apkarot jebkādu rīcību, kas varētu apdraudēt viņu pastāvēšanu.

Likumsargu un drošības iestāžu mazspēju tikai pierāda arī jaunais, Iekšlietu ministrijas virzītais priekšlikums noteikt, ka jebkuras personas brīvību varētu ierobežot iekšlietu ministrs, proti, viens cilvēks labā amatā varēs vienpersoniski aizliegt jebkurai personai izbraukt no valsts.

Līdz šim brīvības ierobežošana bija tikai tiesas un prokuratūras kompetence un tikai krimināllietas ietvaros. Latvijas likumi nav bijuši strikti arī līdz šim un pie lielas vēlmes aizliegt kādam izbraukt no valsts, to varēja panākt ātri un vienkārši – ierosināt krimināllietu un palūgt tiesnesim izbraukšanu no valsts noteikt kā drošības līdzekli.

Agrāk bija tāds teiciens – "būtu cilvēks, pants atradīsies". Tagad tas jāpārfrāzē – "būtu pants, cilvēku piemeklēsim". Jāatzīst, ja iepriekš tiesībsargājošām struktūrām bija nepieciešams vismaz nedaudz piepūlēties, lai cilvēkam pantu piemeklētu. Tagad nekas tāds vairs nebūs vajadzīgs – visi panti jau ir, bet cilvēku varēs izvēlēties jebkuru.

Es jau ne vienu reizi vien no Saeimas tribīnes esmu atgādinājis sakāmvārdu - "Ko sēsi, to pļausi". Baidos, ka visi policejisko metožu atbalstītāji ļoti drīz šo ražu arī paši saņems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!