Foto: LETA

Pagājušo nedēļu pavadīju Čikāgā, kur piedalījos nelielā, bet ļoti interesantā izstādē un konferencē, kuru organizēja FIA – "Futures Industry Association". Kā var saprast no nosaukuma, pasākumā satikās specifiskas "finanšu instrumentu" nozares naudas cilvēki.

Čikāgā atrodas vairākas biržas, kurās tirgo "atvasinātos finanšu instrumentus" un citus brīnumus, kuru nosaukumi normālam cilvēkam Latvijā ir pasveši. SAF Tehnika šajā pasaulē ir nonākusi caur to, ka ražojam vienas no pasaulē ātrākajām mikroviļņu datu pārraides sistēmām, kuras šīs nozares spēlētāju konkurētspējai ir vitāli nepieciešamas.

Katrā biznesa jomā unikālai informācijai ir cena, tikai šajā nozarē sacenšanās notiek par to, kura spēlētāja dators saņems informāciju mikrosekundi vai pat kādas 100 nanosekundes ātrāk, nekā konkurenta dators.

Mūsdienās lielu daļu no visiem akciju pirkšanas un pārdošanas darījumiem realizē datori. Nav vairs tie laiki, kad biržu tirgotāji klaigāja, vicinājās ar rokām un pirka un pārdeva savus vērtspapīrus lielos tirgošanās plačos. Analoģija ar citām jomām, kurās datori, roboti un mākslīgais intelekts aizstāj cilvēkus, ir acīmredzama. Vienīgie, bez kuriem nekādi neiztikt, ir frīkainā paskata pilsoņi, parasti ar labu matemātiķu vai programmētāju izglītību. Tipiski viņi strādā kopā ar pieredzējušiem biznesa cilvēkiem, kuri "var pateikt, ko vajag" un aizvest pie lielā un bagātā klienta, kuram iepārdot viņu radīto brīnumaino produktu.

Kā jau noprotams, tad idejas kā pelnīt naudu vērtspapīru tirgošanās jomā var būt visdaudzveidīgākās. Tādēļ arī liels daudzums izstādes dalībnieku piedāvāja savu "īpašo algoritmisko produktu", vai savus "tirgu izpētes rezultātus". Mākslinieciska izskata puisis no Izraēlas visur pičoja savu "automātisko investīciju sistēmu", kuru Citibank jau paņēmusi izmēģinājumam un ja patiks, tad ieskrūvēs savā internetbankā un piedāvās visiem bankas investīciju produktu klientiem. Neviļus nāk prātā analoģijas par čūsku indes vai mūžīgās jaunības eliksīru pārdevējiem, vai kādiem Renesanses laika afēristiem, kuri ceļoja pa Eiropas galmiem un piedāvāja karaļiem savas inovācijas. Piemēram, Fellīni filma "Kazanova" (http://www.imdb.com/title/tt0074291/?ref_=nv_sr_1) ir labs materiāls, lai saprastu šajā Čikāgas eklektiskajā pūlī valdošo noskaņu.

Pavisam eksotisks bija puisis vārdā Maikls, ar kuru iepazināmies pirmajā konferences vakarā, viesnīcas jumta bāra pieņemšanā. Vīrs bija neliela auguma, viņa ķermeņa forma atgādināja halloween ķirbi un pats viņš lepni teica, ka visi draugi viņu saucot par Mafinu. Mafins stāstīja, ka visu dzīvi esot pavadījis Čikāgā tirgojoties ar fjūčeriem un tirgotāju dzīve esot tik vētraina un grūti paredzama, ka izdzīvojot tikai stiprākie un nekaunīgākie.

Piemēram, ja kaut kur parādoties ēdiens, tad visi Čikāgas tirgotāji tam metoties virsū kā izsalcis šakāļu bars, jo lēnākie un pieklājīgākie nomirstot badā. Jāpiebilst, ka visi stāsti tika bērti tādā tempā un ar tādu Čikāgas akcentu, ka arī klāt esošie amerikāņi apgalvoja, ka viņi saprotot labākajā gadījumā pusi no sacītā. Uz Mafina vizītkartes stāvēja rakstīts, ka viņš ir investīciju kompānijas prezidents un jau pašā pazīšanās sākumā viņš lepni paziņoja, ka iepazīstināšot mūs ar visiem, kuri kaut ko šeit nozīmē. \

Tā nu nākošie divi vakari pagāja drudžainos pārskrējienos starp dažādiem krogiem un klubiem, kuros konferences dalībnieki rīkoja pieņemšanas. Tas nekas, ka mūsu vārdi nekur nefigurēja aicināto viesu sarakstos, jo Mafina šarmam pretoties nespēja neviens, turklāt visur viņš mūs stādīja priekšā kā pasaulē labākos radio ražotājus un pretējā pusē neizbēgami bija kāds cits, "pasaulē labākais", piemēram matemātiķis, vai kviešu fjūčeru tirgotājs.

Dūmakainajos klubos vairāki pilsoņi piedāvāja pirkt viņu konsultāciju pakalpojumus, kuri variēja no "digitālo marketinga kanālu" pārzināšanas, līdz solījumiem piesaistīt finansējumu, jo gan jau mums vajagot kādu pieklājīgu cilvēku, kurš var stādīt mūs priekšā Blackrock vai kādiem tik pat prominentiem naudas maisiem. Bet parunājot mazliet ilgāk, "konsultanti" atvērās tik tālu, ka bija gatavi nekavējoties nākt strādāt par viceprezidentiem pie "pasaulē labākajiem radio ražotājiem", bet iedzerot vēl divas glāzes sāka lamāt Klintonus un lielīt Trampu. Esmu ievērojis, ka liela daļa Trampa atbalstītāju Amerikā ir dzīvē vīlušies lūzeri, kas man īsti neiet kopā ar Trampa "uzvarētāja" kultivēto tēlu.

Čikāgas FIA izstāde un konference notiek katru gadu un viena no tās īpašām iezīmēm ir fakts, ka ēdienu un alkoholiskos dzērienus visur izstādes hallēs izvieto jau no pusdienlaika. Tas, lai mūžam skrienošie un izsalkušie finanšu šakāļi būtu motivētāki izmest loku gar finanšu nozares čūsku indes tirgotāju stendiem.

Visus pārējos mana bloga ierakstus vari izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!