Foto: LETA

Eiro banknotes un monētas apgrozībā tika laistas 2002. gada 1. janvārī. Patlaban eiro zonai ir pievienojušās 19 Eiropas Savienības valstis, un 338 miljoni cilvēku veic skaidrās naudas darījumus vienā un tajā pašā valūtā. Visām eiro zonas valstīm ir vienādas eiro banknotes, atšķiras katras valsts emitētās monētas – tām vienas puses dizainu katra valsts izvēlas pati.

Jau pavisam drīz – 2015. gada 25. novembrī – Latvijas (tāpat kā visu eiro zonas valstu) iedzīvotāju maciņos nonāks jaunā, Eiropas sērijas 20 eiro banknote. Šī būs jau trešā otrās sērijas naudas zīme – 2013. gadā tika izlaista Eiropas sērijas 5 eiro, bet 2014. gadā – 10 eiro banknote, un tās Latvijas iedzīvotājiem jau ir labi pazīstamas.

Jaunajai banknotei ir uzlabots dizains un drošība, un tā izskatās šādi:

Foto: Latvijas Banka
Foto: Latvijas Banka

Apgrozībā 7 nominālu banknotes

Apgrozībā ir septiņu nominālvērtību eiro banknotes – 5, 10, 20, 50, 100, 200 un 500 eiro. Klajā nākot jaunajai 20 eiro banknotei, apgrozībā esošo naudu varēs raksturot ar formulu "7+3" – septiņas pirmās sērijas eiro banknotes un trīs otrās jeb Eiropas sērijas banknotes.

Eiropas sērijas banknotes pakāpeniski aizstāj pirmās sērijas banknotes. Pirmās sērijas banknotes joprojām ir derīgas – tās var lietot bez ierobežojumiem laikā, bet aizstāšana notiek pakāpeniski (šīm banknotēm naudas apstrādes ciklā nonākot centrālajās bankās un aizstājot tās ar Eiropas sērijas naudas zīmēm). Līdz ar to iedzīvotājiem un arī uzņēmējiem būtiski zināt – nekur nav jāiet speciāli mainīt savu naudu, jo viss notiks automātiski skaidras naudas apstrādes ciklā.

Tuvāko gadu laikā iedzīvotāju maciņos nonāks arī pārējo nominālu (50, 100, 200, 500 eiro) banknotes ar uzlabotu dizainu un drošības pazīmēm.

Vienots stils

Otrās sērijas banknošu dizaina pamatā ir tie paši laikmetu un stilu motīvi, kas izmantoti pirmās sērijas banknotēs. Tomēr jauno banknošu izskats ir vizuāli nedaudz mainīts, lai piešķirtu tām jaunu izskatu un iestrādātu vairākus jaunus un pilnveidotus pretviltošanas elementus. Tas ļauj arī viegli atšķirt abu sēriju banknotes.

Eiro banknošu dizainā jau tradicionāli tiek īpaši domāts par neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem. Kā zināms, dažādu nominālu eiro banknotēm ir atšķirīgs izmērs, kas neredzīgajiem un vājredzīgajiem cilvēkiem ļauj tās vieglāk atšķirt.

Banknotes var atpazīt ar tausti. Galvenais attēls, uzraksts un lielais nominālvērtības skaitlis ir biezāks par pārējo banknoti. Eiropas sērijas banknošu malās izvietots reljefs iespiedums - banknotes aversa kreisajā un labajā malā ir īsas reljefas līnijas, kuru skaits un izvietojums katram nominālam ir atšķirīgs.

Vājredzīgajiem cilvēkiem palīdzēs tas, ka katrai banknotei ir viena noteicošā krāsa un katras banknotes nominālvērtības uzraksts ir iespiests lieliem cipariem. Dominējošās krāsas pirmās un otrās sērijas banknotēm ir pelēka (5 eiro), sarkana (10 eiro), zila (20 eiro), oranža (50 eiro), zaļa (100 eiro), dzeltenbrūna (200 eiro) un violeta (500 eiro).

Lielāka drošība iedzīvotājiem un uzņēmējiem

Eiro banknotēs ir iestrādāti vairāki pretviltošanas elementi. Jebkuru eiro banknoti var viegli pārbaudīt, to aptaustot (ar speciālām iespiedtehnoloģijām veidots raksts), apskatot (ūdenszīme, pretviltošanas josla, caurskata zīme) un pagrozot (mainīgs hologrammas attēls un zeltīta josla 5-20 eiro banknotēm).

Jaunajās 20 eiro banknotēs pirmo reizi izmantots caurskates logs – šāds drošības elements Latvijas iedzīvotājiem pazīstams kopš lata laikiem, kad to varēja sastapt 100 un 500 latu naudas zīmēs. Skatot banknoti pret gaismu, redzams logs hologrammas augšējā daļā. Tas ir caurskatāms un abās pusēs redzams grieķu mitoloģijas tēla Eiropas portrets. Banknoti pagrozot, logā ap nominālvērtības skaitli kļūst redzamas arī daudzkrāsainas līnijas un nominālvērtības skaitļi.

Foto: Latvijas Banka

Dati liecina, ka eiro ir droša nauda, turklāt Latvija ir starp valstīm (Baltijas valstis un Somija), kur situācija naudas drošībā ir vislabākā.

Pēc eiro ieviešanas, 2014. gadā, situācijas naudas drošības jomā būtiski uzlabojās un viltojumu skaits krasi kritās. Pērn kopumā Latvijā reģistrēts nedaudz vairāk nekā 1500 viltotu naudas zīmju (tostarp ap 1100 banknošu un 400 monētu), un tas ir būtiski mazāk nekā iepriekšējos gados (kopš 2010. gada starp 15 un 40 tūkstošiem viltotu lata naudas zīmju gadā). Līdzšinējos 2015. gada mēnešos viltojumu skaits ir samazinājies vēl vairāk.

Jau tradicionāli eiro vairāk vilto banknotes - Latvijā līdz šim atklāto viltojumu proporcijā ap 70% ir banknošu viltojumi (ar latu situācija bija pilnīgi pretēja - vairāk atklāja viltotas monētas, bet banknošu proporcija skaita ziņā bija ap 3%). Viltojumu kvalitāte (it īpaši monētām) pārsvarā ir zema. Tomēr tas nenozīmē, ka cilvēki var zaudēt modrību; sava nauda ir labi jāiepazīst un pret to jāizturas atbildīgi.

Esam gatavi jaunās banknotes ieviešanai

Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji ir apraduši ar eiro naudas zīmju dizainu, un ir starp līderiem eiro zonā informētībā par Eiropas sērijas banknošu dizainu un drošības pazīmēm.

Šā gada martā kompānijas TNS veiktā aptauja liecina, ka četras piektdaļas Latvijas iedzīvotāju apmierina jaunās sērijas banknošu ieviešana. Iedzīvotājiem tika lūgts novērtēt arī eiro banknošu dizainu un drošību, un arī šie dati rāda pozitīvu – vairāk nekā 70% – vērtējumu.

Uzņēmējiem tika dots pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos jaunās banknotes laišanai apgrozībā, tostarp Latvijas Banka īpaši uzrunāja tos uzņēmumus, kuru darbība saistīta ar naudas apstrādes iekārtām (ieskaitot komercbanku naudas apstrādes iekārtas un degvielas, dzērienu, autostāvvietu, biļešu automātus). Uzņēmējiem bija iespēja saņemt jaunās 20 eiro banknotes iekārtu testēšanas nolūkos vēl pirms oficiālās laišanas apgrozībā, ko daudzi arī izmantoja.

Esam pārliecināti, ka arī jaunās 20 eiro banknotes ieviešana Latvijā noritēs sekmīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!