Ziņa “Šķēlem prasa atskaitīties par naudu Ave Lat Grupa akcijām” par VID pieprasījumu, izpildot Ģenerālprokuratūras norādījumus, vakar izraisīja daudzu “Delfi” lasītāju atsauksmes. Informācija par paredzētajām pārbaudēm pagaidām nerada pārliecību, ka likumsargi tiešām plāno noskaidrot visus jautājumus, kas saistās ar ekspremjera un Tautas partijas līdera biznesa aktivitātēm, un kas varētu būt labs precedents arī citu politiķu-jaunbagātnieku pārbaudēm.

Vakardienas ziņā, atsaucoties uz VID Korupcijas novēršanas uzraudzības daļas vadītāju Andu Krastiņu, teikts, ka Andrim Šķēlem prasīts informēt par ienākumu avotiem 1999.gadā un VID auditori pārbaudīs nodokļu nomaksu Šķēles firmās.

Atceroties skaidrojumus tālaika presē, šķiet, ka atbilde par ienākumiem būs zināmā shēma – kredīts, ieķīlājot to īpašumu, kura pirkšanai tiek ņemts kredīts. Cits jautājums, kas pagaidām VID paziņojumos neparādās, ir par skandalozo ALG akcijas pārvaldošās ofšorfirmas “Bolster” 29 miljonu vekseli, kas arī bija uzrādīts ienākumu deklarācijā un kas radās kā ekvivalents visiem ALG īpašumiem.

Pēc Šķēles vārda pieminēšanas saistībā ar viņa dalību fabrikas “Laima” pirkuma darījumā, intervijā NIP radioraidījumam “Dosjē” Šķēle atzina, ka pirms šī darījuma Rīgā personiski ticies ar ALG trasta kompānijas – “Bolster” pārstāvjiem. Šķēle saistīja šo tikšanos ar trasta līguma nosacījumiem, tomēr precīzi nedefinējot savu statusu šajā trastā. Žurnālistiem šis trasta līgums nav pieejams, tomēr, ņemot vērā likumā paredzētās tiesības pieprasīt amatpersonām papilddeklarācijas (par ko gan nav dzirdēts, ka VID īpaši censtos to izmantot), būtu gluži loģiski, ja likumsargi skaidrotu ne tikai par ienākumiem, kuri nav deklarējami, kamēr vekselis netiek realizēts, bet arī par politiķa Šķēles statusu lēmumu pieņemšanā par viņam piederošajiem uzņēmumiem.

Visbeidzot, vēl viens jaunums par VID darbu vakar vakarā bija ziņa ar nosaukumu “VID ar žurnālistiem turpmāk sazināsies tikai rakstiski”. Jau pieminētās Krastiņas kundzes vadītā Korupcijas novēršanas un kontroles daļa ar VID ģenerāldirektora palīdzi Ditu Kļaviņu vienojušās, ka turpmāk informācija, kas ir Korupcijas novēršanas daļas kompetencē un saistīta ar amatpersonām, masu mediju pārstāvjiem tiks sniegta tikai rakstveidā, reizi nedēļā piektdienās, lai nenotiktu nepatiesas un neprecīzas informācijas izplatīšana.

Lai pārbaudītu, kā šī jaunā kārtība tagad darbojas, vēl jo vairāk tāpēc, ka ir piektdiena, šodien NIP nosūtīs jautājumus attiecīgajam VID pārstāvēm un jau dienas laikā informēsim “Delfi versijas” lasītājus par rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!