Šo ceturtdien beigsies pieteikšanās termiņš, lai apliecinātu vēlmi piedalīties “Latvijas kuģniecības” (LK) privatizācijā. Pagājušā nedēļā publiski vairāk tika diskutēts par to, ko LK pilnvarnieks Eižens Cepurnieks stāstīja vai nestāstīja “Delnas” vadītājai Inesei Voikai, bet aizmirsts galvenais: vai patiešām pastāv negodīgas konkurences iezīmes pašreizējos kompānijas privatizācijas noteikumos.
Jāatceras, ka diskusija par kukuļošanā iejauktajiem uzvārdiem aizēnoja pašu motivāciju, kādēļ iespējamais kukulis tika dots: proti, lai “tēvzemieši” LK privatizācijā atbalstītu konkrētu pretendentu.

Nespriežot par to, vai kukuļošana bijusi, vai ne, jāatzīmē, ka jau kopš decembra, kad tika apstiprināti LK privatizācijas noteikumi, “tēvzemieši” norādīja uz konkrētām detaļām, kas, viņuprāt, ierobežo godīgu konkurenci. Starp tām tika minēts arī pārāk īss pieteikšanās termiņš. “Tēvzemiešu” oponenti, ieskaitot Latvijas Privatizācijas aģentūras (LPA) vadītāju Jāni Nagli un ekonomikas ministru Aigaru Kalvīti, norādīja, ka neesot pamata neticēt termiņam, kuru ieteicis starptautiskais privatizācijas konsultants “BDO New Markets”.

Pagājušajā nedēļā LPA padomes loceklis Normunds Lakučs, kura uzvārds figurē arī “Cepurnieka un Voikas lietā” NIP apstiprināja, ka īsais pieteikšanās termiņš, viņaprāt, pierāda priekšrocības tām kompānijām, kas reiz jau tuvāk izpētījušas LK finansu stāvokli. N.Lakučs minēja “Tufton Oceanic”, “Lavinia Corporation” un “LUKoil Artic Tankers”, kas padziļināti pētījušas LK iepriekšējos privatizācijas mēģinājumos. Vēl N.Lakučs kā iespējamo LK privatizācijas noteikumos lobēto pretendentu minēja gāzes kompāniju “Itera”, ar kuras prezidentu Igoru Makarovu pērnā gada nogalē tikās vadošas Latvijas amatpersonas.

Neoficiāli pat “tēvzemiešu” oponenti “DELFI Versijām” atzina: arguments par īso pieteikšanās termiņu ir nopietns. Sludinājumi “Financial Times” un “Lloyd`s List” tika ievietoti šā gada sākumā, bet tikai pēdējās dienās starptautiskās rēderejas sākušas interesēties par LK privatizāciju, un jāšaubās, vai tās līdz ceturtdienai izlems apliecināt dalību LK privatizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!