Foto: Publicitātes attēli

Nabaga Artim Kamparam ir skumīgi. Pilsoni Paņikovski no "Zelta teļa" sarūgtināja tas, ka meitenes viņu nemīl, bet "Vienotības" ģenerālsekretāru sarūgtina tas, ka viņu un viņa partiju vairs lāga nemīl vēlētāji.

Taču starp abiem kungiem ir viena būtiska atšķirība - un ne tā, ka viens ir caurcaurēm iedomu tēls, bet otrs pats ir ne mazums piepūlējies, lai reālajā pasaulē iedzīvinātu mistiskās brīnumdarītājtumobčkas tēlu.

Paņikovskis, rau, labi apzinājās, kāpēc viņš nepatīk meitenēm, - tāpēc, ka vecs, tāpēc, ka nošņurcis, tāpēc, ka netīrs un nemazgājies, tāpēc, ka vispār galēji nolaidies un nesimpātisks. Ar vārdu sakot, saprata, ka pats vien vainīgs, kaut neko nedarīja, lai savas izredzes pie daiļā dzimuma uzlabotu.

Toties Kamparam, ja spriež gan pēc viņa nupatējās intervijas "Dienā", vainīgi ir visi citi un viss cits, tikai ne viņš un viņam līdzīgie.

Vainīgs "vispārējais nogurums no politikas". Vainīgs "līderu jautājums". Vainīga vēlēšanu iecirkņu sistēma. Vainīga reklāmu ierobežošana. Vainīga cildenā vēlme - nevis uzvarēt pašiem, bet panākt, lai "Rīgas domē vairāk pārstāvētas labējās partijas vispār".

Tad vēl vainīgs tas, ka "dabūt jaunus, saprātīgi domājošus cilvēkus politiskajā procesā ir gandrīz vai neiespējami". Un vēl vainīgs tas, ka "politiķa statuss šobrīd ir kaut kas apkaunojošs, nemotivējošs".

Viens tumbočku speciālists, protams, vēl nebūtu nekāds Delfu orākuls, taču fakts - vai pēc aizvadītajām vēlēšanām esat dzirdējuši, redzējuši vai lasījuši kādu redzamu "Vienotības" vadības pārstāvi atzīstam to, ka spogulis jau nav vainīgs, ka ģīmis tāds neizdevies? Citiem vārdiem - ka pats, pats pēdējais laiks atzīt visas pieļautās kļūdas un kaut ko mainīt?

Nē, neesat, un neviens nav dzirdējis, ka kāds no viņiem godīgi būtu atzinis - tikai visuzticamākajam "Vienotības" vēlētājam vēl nav līdz kaklam partijas spices un pietuvināto biedru liekulība, divkosība, alkatība, nesaimnieciskums, brēcošie dubultstandarti, melīgums un citas nu jau klasiskās partijas vērtības.

Tā vietā tiek meklēti attaisnojumi, attaisnojumi, attaisnojumi - lai vainīgs būtu jebkas cits, tikai ne viņi paši.

Vainīga esot reklāmu ierobežošana, kaut paši vienotībnieki jau bija tie, kas tās ar līksmiem sajūsmas saucieniem ierobežoja, - un nu paši par savu glupību arī uzrāvās. Vainīgs esot līderu jautājums, kaut neviens ausainis tak neuzspieda izvēlēties par "līderi" nevis vienkārši klibu, bet bezspārnu, bezpleznu pīli Ēlerti, kam tik vien bija kā brēcīgs knābis, - paši vien, paši vien.

Vainīga esot iecirkņu sistēma - kaut, cik zināms, tā attiecās uz pilnīgi visām partijām un sarakstiem. Vainīga esot partijas nesavtīgā vēlme uzupurēties cēlās lietas vārdā, lai vēlētāji savēl citu labējo partiju pārstāvju, - nu, jā, tādu glupību pat no Kampara pārsteidzoši sagaidīt.

Vainīga esot jauno, saprātīgo cilvēku nevēlēšanās nākt politikā, - un ko gan viņi lai tur darītu, ja "Vienotība" savā Rīgas sarakstā goda vietās "šofera dēla" vietā ieliek "Buiķa dēlu", bet mācītāja Šmita - "mersedesu Gresti"? Kāpēc lai normāls godīgs cilvēks ar pašcieņu iedomātos iekļauties sarakstā, kur priekšā jau prasts, publiski pieķerts blēdis, kas, vienotībasspicesprāt, būšot labākais rīdzinieku pārstāvis domē?

Ak, un vēl Kampara kunga kroņa atziņa - visa nelaime esot tā, ka "acīmredzami, ka politiķa statuss šobrīd ir kaut kas apkaunojošs, nemotivējošs". Kaut nesalīdzināmi godīgāk būtu teikt: ir acīmredzami, ka Kampara un viņam līdzīgo zaķu, ēleršu, čaklo un āboltiņu statuss šobrīd ir kaut kas apkaunojošs.

Ar ko tas beigsies? Pavisam vienkārši - zaķīši, ja no sirds nenožēlosiet grēkus un, galvenais, tos nesapratīsiet un nelabosieties, šovasar pad...sāt Rīgu, pēc gada pad...sīsiet arī Latviju. Pavisam vienkārši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!