Foto: LETA
Rīgas Cirkā viesizrādēs atrodas dzīvnieki, kuri šeit ir ievesti saskaņā ar pilnu šo dzīvnieku piederību apliecinošu dokumentu apjomu, kāds ir paredzēts Eiropas Savienības valstīs, kā arī atbilstoši 1973.gadā pieņemtajai Vašingtonas konvencijai "Par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām", kas ir pamatdokuments dzīvnieku apritei visā civilizētajā pasaulē.

Rīgas Cirkā viesizrādēs netiek ievests neviens dzīvnieks (kaķis, suns, lauva, tīģeris, lācis, krokodils vai zilonis), ja tam nav atbilstošu atbildīgo institūciju izsniegti dokumenti un dzīvnieku pasu kontroles.

VSIA "Rīgas cirks" darbu ar dzīvniekiem uzrauga LR Vides Aizsardzības un reģionālās Attīstības Ministrija un Pārtikas un veterinārais dienests. Par šo valsts iestāžu kompetenci nav iemesla šaubīties.

CITES ir 1973.gada Vašingtonas konvencijai "Par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām". 

Katrā valstī, kas pievienojas Vašingtonas konvencijai "Par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām", šī Konvencija stājas spēkā no pievienošanās brīža (Eiropas Savienība kopš 1984.gada, Latvijas Republika – kopš 1996.gada). Tādēļ, neatkarīgi no tā, kur dzīvnieks ir dzimis pirms pievienošanās Konvencijai, katrā valstī no pievienošanās brīža dzīvnieku dokumenti atbilst CITES prasībām.

CITES ir starptautiska vienošanās starp dalībvalstīm, kuras mērķis ir nodrošināt, ka starptautiskā tirdzniecība ar savvaļas augu un dzīvnieku sugām neapdraud to pastāvēšanu dabā. Tā ar īpašu atļauju sistēmas palīdzību regulē un seko līdzi tirdzniecībai ar vairāk nekā 35 000 savvaļas augu un dzīvnieku, kā arī no tiem gatavotiem izstrādājumiem.

Daudzu savvaļas dzīvnieku un augu sugas tiek komerciāli izmantotas lielos apjomos, kas kopā ar citiem faktoriem, piemēram, tādiem, kā piemērotu dzīvotņu skaita samazināšanās vai izzušana, rada draudus sugu izdzīvošanai vai noved pie to izmiršanas. CITES nosacījumi nodrošina, ka to izmantošana ir legāla un ilgtspējīga, līdz ar to šie resursi tiks saglabāti arī nākamajām paaudzēm.

CITES konvencijas neaizliedz tirdzniecību vai dzīvnieku komerciālu izmantošanu.

CITES ar atļauju un sertifikātu palīdzību regulē dzīvnieku un augu komerciālu izmantošanu, sekojot, lai viss notiktu legāli.

VSIA "Rīgas Cirks" divdesmit gadu tiesvedības laikā beidzot ir izdevies atgūt valstij par labu nekustamo īpašumu Merķeļa ielā 4, Rīgā (zemi zem cirka ēkas). Neskatoties uz to, augstākstāvošās valsts struktūras nevar izlemt, uz kā vārda reģistrēt šo īpašumu Zemesgrāmatā, lai šajā ēkā beidzot netraucēti varētu nodarboties ar cirka mākslu. Tajā pašā laikā regulāri tiek vērptas dažādas intrigas ap un par zemi, ap un par Rīgas cirks mākslu, darbiniekiem ēkas un zemes izmantošanu. Tiek rakstītas virkne nepamatotu iesniegumu un sūdzību. Tiek veiktas dažādas pārbaudes gan no VID, KNAB, Darba inspekcijas puses. Tiek nepamatoti nosūtītas/uzsūtītas dažādu jomu komisijas ar nolūku jebkādā veidā un jebkuriem līdzekļiem traucēt VSIA "Rīgas cirks" darbu.

Arī šobrīd notiekošās aktivitātes dzīvnieku aizsardzības jomā tiek veiktas neprofesionāli, iesaistot sabiedrisku organizāciju, kas nesaprotamu (faktiski saprotamu iemeslu dēļ, lai traucētu VSIA "Rīgas cirks" darbību), publisko dažādu nepārbaudītu un nepamatotu informāciju, faktiski nodarbojas ar safabricētus apmelojumu izplatīšanu par un ap Rīgas cirks. Tas ir viens no ilglaicīgā "pret cirku" procesa kārtējām aktivitātēm, kam nav nekāda juridiski pamatota seguma.

Šoreiz cenšas pret VSIA "Rīgas cirks" noskaņot sabiedrisko domu, apmelot un nomelnot ne tikai VSIA "Rīgas cirks", bet arī māksliniekus.

Šī sabiedriskā it kā dzīvnieku aizsardzības organizācija, manipulējot ar klaji nepatiesu informāciju, maldina sabiedrību arī par savām augsti humānajām idejām, tajā pašā laikā šauri "specializējusies" tikai un vienīgi Rīgas cirka nomelnošanā, neaizstāvot reāli nekoptus un sliktos apstākļos dzīvojošos dzīvniekus, kas tiek ievesti Latvijā no kaimiņvalstīm uz tā saucamo "vasaras cirku" izrādēm.

Tas, kas notiek pie VSIA "Rīgas cirks", nevar uzskatīt arī par piketu vai sapulci, jo cilvēkiem tiek izdalītas dažādas maldinoša satura skrejlapas, veikta aģitācija, izplatīta antireklāma.
Tiek nomelnots ne tika VSIA "Rīgas cirks", bet faktiski Latvijas valsts, kura šos dzīvniekus ir ielaidusi savā teritorijā, pārbaudot visus dzīvnieku izcelsmi pamatojošos dokumentus un to labturības prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!