Foto: LETA
129 000 eiro sods par tiesas ieskatā pārāk sulīgiem izteikumiem komentārā ir bīstams precedents Latvijas tiesu praksē, kas nopietni apdraud vienu no demokrātiskas valsts balstiem – vārda brīvību.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) par juridiski absurdu un bīstamu uzskata Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu, ar kuru apmierināta Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) un tās valdes locekļu prasība pret portālu Tvnet par goda un cieņas aizskaršanu, piespriežot 129 873 eiro lielu kompensāciju.

LŽA uztrauc tas, ka tiesa ar nesamērīgi bargu sodu sodījusi portāla Tvnet viedokļu sadaļā publicētā komentāra "Kā Latvijas Nacionālā opera kļuva par Putina galma publisko namu" vienu rindkopu, kurā autors ar sulīgiem apzīmējumiem paudis savu attieksmi pret operas nama izīrēšanu I.Krutoja dzimšanas dienas svinībām.

Šādi asi satīriska stila raksti Latvijas žurnālistikā ir pastāvējuši gadiem. Redakciju komentāri, slejas, karikatūras, feļetoni kalpojuši diskusijas raisīšanai par sabiedriski aktuālām tēmām un to tiesības pastāvēt Latvijā garantē Satversme.

Taisot juridiski absurdo spriedumu, tiesa ignorējusi samērīgumu un ECT praksi kompensācijas apmēra noteikšanā. Gandrīz 130 000 eiro sods ir neadekvāts un faktiski iznīcinošs, jo var novest pie medija slēgšanas un tātad dramatiski ierobežot vārda brīvību. Līdzšinējā tiesu prakse par daudz smagākiem pārkāpumiem pret personu privāto dzīvi, veselību un dzīvību līdz šim noteiktusi daudzkārt mazākas kompensācijas. Tāpēc tiesas piespriestais sods Tvnet portālam vērtējams kā nepamatots un aizspriedumu vadīts.

Par īpaši bīstamu LŽA uzskata to, ka tiesa pamato kompensācijas apmēru ar nepieciešamību "atturēt atbildētāju un citas personas no līdzīga aizskāruma nodarīšanas nākotnē". Tas ir nesamērīgi ar Satversmē garantētajām tiesībām uz vārda un izteiksmes brīvību.

Tiesa arī atzinusi, ka Tvnet portālā publicētais raksts nav ne ziņa, ne viedoklis, ne māksliniecisks teksts, bet nekonkretizē, kas tas tiesas ieskatā ir. Līdz ar to tiesa paver pārāk palšas interpretācijas iespējas par jebkuru tekstu, kas tiek publicēts, un padara tiesisko lauku neskaidru.

LŽA uzskata, ka šis spriedums grauj tiesu varas reputāciju Latvijā. Spriedums ir absurds un apdraud izteiksmes un vārda brīvību, kas ir viena no valsts pamatvērtībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!