Šonedēļ Ernests Gulbis aizvada jau otro turnīru šajā gadā. Neatkarīgi no tā, kā viņš nospēlēs Sidnejas turnīra ceturtdaļfinālā, gads nav sācies slikti un arī sniegums laukumā stabilizējies. Īstā mēraukla gan būs jaunnedēļ – "Australian Open" Melburnā, pirmais gada "Grand Slam" turnīrs.

Pirmais  turnīrs Gulbim bija Katarā un tas jāuzskata par labu. Pirmajā kārtā rumānis Viktors Hanesku noteikti nebija tas vieglākais pretinieks, bet Gulbis parādīja gana saturīgu spēli. Pirmais secinājums - sportists ir gatavojies jaunajai sezonai un nav gada izskaņu pavadījis dīkā. Janvārī Gulbis testē jauno Wilson raketi un pāreja pie šī ražotāja (no Head) varētu nākt par labu. Noteikti  visas profesionālo ražotāju raketes ir labas, turklāt top  sportistiem raketes izgatavo individuāli. Ar komerciāli nopērkamām ir kopīgs vien krāsojums un vizuālais izskats, profesionāļiem ir atšķirīgs izsvarojums (parasti smagākas raketes) un vēl dažas nianses. Labs tenisists var spēlēt ar ikvienu raketi, taču kāds modelis vienmēr būs piemērotāks.

Ernests četrus gadus spēlēja ar Head raketēm( pirms tam Babolat). Speciālā stendā testējot tieši viņa iepriekšējo raketi kļuva skaidrs, ka tā domāta izteiktai spēka spēlei, ar pavisam mazu lokanību un komfortu rokai. Būtībā - diezgan lielā pretrunā ar biežajām Gulbja improvizācijām laukumā, kaut Robinam Sederlingam tiešām šie modeļi varētu būt izcili piemēroti.

Šis jaunais Wilson Blade modelis pat vēl nav izlaists pārdošanā, pat Rietumos būs  nopērkams tik janvāra beigās, taču Gulbim Katarā veicās tīri labi. Bija mazāk kļūdu sitienos no labās puses (forhand), mazāk kavēja atvēzienā. Jādomā,  šī rakete ir nedaudz vieglāka, bijušais modelis bija tā ap 355 gramiem, kas ilgstošā spēlē ir ļoti daudz. Tiesa,  ar izteikti stingrām un smagām raketēm ir graujošāk uzbrukt, bet tās neļauj tā improvizēt. Otro maču pret horvātu Katarā nerādīja, bet spēle pret Rafaelu Nadalu gan atkal izraisīja dažas pārdomas. Jā, Rafa pats šogad uzbrūk vēl asāk nekā iepriekš, spēle bija samērā līdzīga, taču atkal viena bēda. Bieži Gulbis eleganti nospēlē sarežģītās situācijās, bet kļūdās jau faktiski uzvarētās izspēlēs... Pietiek līdzīgā mačā nepaņemt šādus četrus piecus punktus un tas var izšķirt visu cīņas likteni.

Pret Nadalu atslābināties nedrīkst, kaut arī esi ideālā situācijā un vai viss laukums brīvs. Te ir runa par koncentrēšanos līdz galam, līdz katras  izspēles beigām. Ar to jātiek galā un tad arī progress būs vēl lielāks. Angļu komentētāji atkal izteicās, ka Gulbim šogad vajadzētu tikt labāko desmitniekā, to pēc spēles publiski atzina arī Nadals, bet būtībā tas nav nekas jauns un pārsteidzošs. Pēc spēles un tehnikas tā tam būtu jābūt, taču beidzot tas arī jāīsteno. ATP tūres līmenī Gulbis spēlē jau gadus četrus un vai katru sezonu ir tāds speciālistu spriedums - Ernests var iekļūt desmitniekā... Nu laiks to arī īstenot.

Sidnejas turnīru jāuzskata par pēdējo sagatavošanos pirms "Australian Open". Daudzi varenie tur nespēlēja, bet turpināja individuāli gatavoties  vai arī piedalīties  komercturnīrā  Melburnā. Šādos apstākļos vienmēr iespējami pārsteigumi un dāmām arī daudzi tādi notika.  Gulbis Sidnejā izlikts ar trešo numuru un faktiski pat tituls nebūtu jāuzskata par ko pārsteidzošu. Astotdaļfinālā Igors Andrejevs uzvarēts trijos setos, turklāt Gulbis atspēlējās un pēdējā setā parādīja ļoti saturīgu spēli un pie savas serves zaudēja tikai piecus punktus, izpildot arī deviņus eisus. Andrejevs ir  gana ciets rieksts ikvienam (uz savas ādas tas pārbaudīts arī savulaik "Australian Open", kad piektajā setā  Gulbim sākās krampji kājās). Protams, svētīgi  būtu uzvarēt arī Sergeju Stahovski ceturdaļfinālā un iet vēl tālāk, tomēr galvenais šomēnes būs sniegums Melburnā, kur ikviens spēlē uz visu banku.

Anastasijai Sevastovai bronhīts patraucēja pilnvērtīgi  sagatavoties Melburnai. Bija jāizlaiž divi turnīri un absolūti bez spēļu prakses nebūs viegli uzsākt sezonas pirmo "Grand Slam".  Protams, daudz ko noteiks izloze, gan Gulbim, gan Sevastovai. Gulbis gan pats būs izlikto spēlētāju sarakstā  un teorētiski  viņš pirmajās divās kārtās pats būs favorīts. Praktiski gan tā ne vienmēr notiek un izloze ir akla. Kādam uztrāpīsies Huans Martins del Potro - savainojuma dēļ viņš izkritis ne tikai no desmitnieka, bet arī otrā simta, taču nu ir atguvies un gana saturīgu spēli parādīja jau Sidnejā. Pērn del Potro  aizvadīja tikai sešas spēles un , ja roka nesāpēs, nepārprotami atgriezīsies labāko vidū šogad. Izlikto spēlētāju sarakstā Melburnā nebūs arī Leitona Hjūita, Fernando  Gonzalesa, Ivo Karloviča, Janko Tipsareviča, taču neviens nebūs laimīgs ar tiem tikties jau pirmajā vai otrajā kārtā.

No otras puses, gribi tiekties uz augšu, ir jāuzvar arī spēcīgie, vienalga kurā turnīra stadijā tas notiks. Rafaelam Nadalam to traucēt izdarīt var tikai veselības stāvoklis vai trauma, tāpat arī ar Rodžeru  Federeru. Pārējie nav tik vareni , kaut īpašā formā Melburnā varētu būt Endijs Marejs. Viņa pirmais lielais mērķis šogad ir "Australian Open" un trenējies skots ir drakoniskā režīmā, to stāsta aculiecinieki.

Pārējie mūsu tenisisti "Grand Slam" turnīros klāt netiek( izņemot Līgu Dekmeijeri dubultspēlēs). Gada sākumā mūsējie spēlē dažādos "Future" turnīros - gan Andis Juška un Kārlis Lejnieks, gan jaunās paaudzes spēlētāji- Miķeļis Lībietis, dvīņu brāļi Mārtiņš un Jānis Podžus. Brāļiem vēl 16 gadu, profesionālo punktu vēl nav un jāsāk no kvalifikācijas pat "Future" turnīros.  Mārtiņš jau Vācijā bija tuvu tam, lai uzvarētu kādu no pasaules pirmā piecsimtnieka un viņa vecumā jau tas būtu kaut kas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!