Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija aicinājusi iekšlietu ministru Mareku Segliņu izskatīt jautājumu par iebraukšanas atļaujas liegšanu Sergejam Mihailovam jeb Mihasjam. Šis jautājums atzinuma sniegšanai tālāk novirzīts Drošības policijas un kriminālpolicijas vadītājiem.
Juridiski pierādāmu pārkāpumu Mihasjam Latvijā pašlaik nav. Saeimas komisijas aicinājums balstās uz operatīvo informāciju, kura netiek izpausta, bet ir noprotama. Vairākas Latvijā notikušās pasūtījuma slepkavības norādījušas uz netiešu sasaisti ar Mihasju. Viņš regulāri brauc ciemos pie spirta, tabakas un dārgakmeņu. rūpnieka Vladimira Cadoviča, par kuru Arnis Šķesteris savulaik paspēja sniegt liecības. Ar Mihasju sakari ir cilvēkiem, kurus meklē Daiņa Peimaņa slepkavības lietā.

Atkārtojas Krievijā un Rietumeiropā pārbaudītā shēma - visi visu par Mihasju zina, tikai neviens nevar notiesāt. Krievzemē Mihasju, kas bērnību pavadījis Solncevas apkaimē, dēvē par jauno krievu bandītu ģenerāldirektoru, kas pats nebrauc uz "razborkām". Viņš esot tipisks "balto apkaklīšu" barvedis. Viņam ir triju valstu - Krievijas, Izraēlas un Kostarikas pilsonība. Pie viņa savulaik atrasta gan CNN korespondenta, gan Krievijas prezidenta drošības dienesta darbinieka apliecība.

Pēdējoreiz Krievijā Mihasjs arestēts 1993. gadā uz aizdomu pamata par līdzdalību kāda kazino īpašnieka slepkavībā. Ir avoti, kas arī pazīstamā žurnālista Ļistjeva slepkavību saista ar Mihasja cilvēkiem. Daži krievu kriminologi uzskata, ka Mihasja un slavenā noziedznieka Japončika darbības pamatvirziens ir narkotiku tirdzniecība. Japončika tiesā ASV FIB aģents apgalvojis, ka savulaik Mihasjs gribējis izveidot savu narkotiku transportēšanas kanālu. Rietumeiropas valstu policijai ir aizdomas, ka viņš, atmazgājot naudu, ir organizējis starptautiskos prostitūcijas un narkotiku tīklus, tādējādi šai personai jau liegta iebraukšana vairākās valstīs. Valda uzskats, ka Mihasjs kontrolē lielas krievu sabiedrības, kas nodarbojas ar naftas tirdzniecību, reklāmu, telekomunikācijām un tūrismu.

Procesam Šveicē pret Mihasju par naudas atmazgāšanu un nekustāmā īpašuma iegādi, apejot likumus, vajadzēja kļūt par stūrakmeni cīņā pret krievu mafiju, taču, kā zināms, tas izgāzās. Ženēvas ģenerālprokurors pateica tieši - Krievijas tiesībsargātāji iebēga krūmos un neiedeva vajadzīgos materiālus.

Kad Mihailovu Šveicē arestēja, vietējās bankās tika bloķēti konti, kuros bija vairāki desmiti miljoni ASV dolāru. Ir vairākas versijas par Mihasja naudu Latvijā. Viena - mūsu bankās atrodas viņa cilvēkiem piederoši konti, otra - viņš pats esot mūsu banku klients. Mihasjs apgalvo, ka darba naudas viņam Latvijā neesot. Tajā pat laikā Mihasjs interesējas par nekustāmā īpašuma iegādi Jūrmalā un citviet.

Lai gan Mihasjam Latvijā paliek savi cilvēki, iebraukšanas atļaujas liegšana būtu mūsu tiesībsargāšanas sistēmas skaidrs un nepārprotams žests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!