Foto: Privātais arhīvs

Eksprezidenta Gunta Ulmaņa rīcība un uzvedība jau ilgstoši nav bijusi Latvijas bijušā prezidenta cienīga un tādēļ viņam vajadzētu pamest Latvijas Simtgades padomi. To pagājušajā rudenī, lai mērķtiecīgi virzītu valsti ceļā uz tās simtgadi, izveidoja pašreizējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Tajā ietilpst bijušie Latvijas Valsts prezidenti – Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga, Valdis Zatlers, Andris Bērziņš, kā arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un kultūras ministre Dace Melbārde. (1)

Tomēr Gunta Ulmaņa rīcība pēdējos gados ir bijusi, atsevišķos gadījumos, neizprotama, bet dažos - klaji necienīga bijušajam Latvijas valsts prezidentam. Īpaši jau nesenie paziņojumi, kuri izskanējuši pēc viņa vizītes Maskavā. Tomēr pirms tam atcerēsimies Gunta Ulmaņa šokējošo uzvedību pirms diviem gadiem Ukrainas krīzes vistraģiskākajos brīžos.

Toreiz Ulmanis LTV raidījumā "Sastrēgumstunda" atļāvās pamācīt sabiedrību, kā jāizturas pret Krieviju. (2) Tomēr īsi pirms tam viņš pats bija gozējies labi apmaksātās hokeja ložās ar Putina ieroču biedru, bijušo čekistu un Krievijas gāzes biznesmeni Juri Savicki. Piedevām Ulmanis labi zināja, ka Savickis pirms tam faktiski bija noliedzis Latvijas okupāciju.(3) Tas bija cinisks spļāviens sejā tūkstošiem mūsu tautiešu, kuri miruši Gulaga nometnēs, čekas pagrabos un masu slepkavību bedrēs. Tāpat nav noslēpums, ka Savickis ir atklāts Putina atbalstītājs. Ja uz kādu attiecas teiciens - Nav bijušo čekistu, tad tas pilnā mērā attiecas uz tādiem tipiem kā Savickis un Putins. Un nevienam sevi cienošam Latvijas patriotam, īpaši pēc agresijas Ukrainā, tādiem nav jādod roka, kur nu vēl omulīgi jābrāļojas kopīgās VIP ložās.

Acīmredzot Ulmanim pabiras no oligarhu galda izrādījās svarīgākas par Latvijas patriota mugurkaulu.

Nupat Ulmanis atkal pārsteidza Latvijas sabiedrību. Atgriežoties no Maskavas, kur bija devies baudīt hokeju, viņš paziņoja, ka, citēju - "Medijos redzētais neatbilst patiesībai, ir patīkami būt Maskavā." Interesanti, kas tieši neatbilst patiesībai? Fakts, ka Kremļa tuvumā, Maskavas centrā nesen tika nošauts viens no redzamākajiem Krievijas opozīcijas līderiem Boriss Ņemcovs? Tā nav patiesība?!! Vai patiesībai neatbilst fakts, ka pēc šīs ciniskās slepkavības viens no Maskavas Kremļa nekaunīgākajiem favorītiem, Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs sociālajā tīklā "Instagram" publicēja attēlu, kurā Krievijas bijušais premjerministrs un opozīcijas partijas līderis Mihails Kasjanovs redzams optiskajā tēmeklī. (4) Slepkavības un nepārprotami nāves draudi visaugstākajā politiskajā līmenī. Bet mūsu bijušais valsts prezidents saka, ka viņam būt Maskavā ir patīkami.

Sakritība vai ne, bet neilgi pēc savas Maskavas vizītes Ulmanis faktiski piebalsoja Kremļa draugam Jāni Urbanovičam ar nepārprotamu aicinājumu atvērt plaši durvis nepilsoņu jautājuma risināšanai. Ulmanis skaļi paziņoja, ka sagaida nopietnas diskusijas par naturalizācijas procesa atvieglošanu nepilsoņiem. (5) To viņš izdarīja vakardien, faktiski ignorējot nule izskanējušos nopietnu ekspertu aizrādījumus, ka tas var smagi ietekmēt Latvijas valsts drošību un nākotni.

Svētdien raidījumā ""LNT Ziņu TOP 10" atsaucies uz profesoru Ivaru Ījabu un Vairu Vīķi - Freibergu, tika norādīts, ka straujā nepilsoņu skaita samazināšanā tiek saskatīta iespēja strauji audzēt "Saskaņas" vēlētāju skaitu. (6)

Ko tas nozīmē Latvijas Simtgades Saeimai, kuru vēlēsim jau pēc diviem gadiem - 2018. gadā? Tas būtu pilnīgi reāls drauds, ka nākošo koalīciju un arī valdību varētu izveidot pašreizējās lielākās partijas - klaji prokremliskā "Saskaņa" un, teiksim tā, ļoti reālpolitiskā ZZS. Pašreizējās koalīcijas centrālā partija - Vienotība šobrīd izskatās ar ļoti lielām grūtībām glābjama. Tās vēlētāji varētu vispār neaiziet vēlēt un tādējādi vēl vairāk palielinātu Saskaņas un ZZS "laulības" izredzes.

Ņemot vērā bēdīgo Rīgas pieredzi, Saskaņa tikusi pie varas neapšaubāmi rīkojas dzelžaini un mērķtiecīgi. Tas nozīmētu gandrīz tūlītēju sev nevēlamo personu iztīrīšanu no visiem iespējamiem drošības dienestiem un citām varas struktūrām. Nākošie sekotu sabiedriskie mediji, kuri šobrīd faktiski ir tikpat politiski ievainojami. Tālākais jau kremļa draugiem būtu politiskās tehnikas jautājums - mērķtiecīga Latvijas dalības demontāža NATO un ES. Tā ir karstākā Kremļa vēlme un nav ne mazāko šaubu, ka "Saskaņa" darīs visu, lai apmierinātu kremlistu saldākas vēlmes un iegribas.

Liekas neiespējami? Pirms 2014. gada daudz kas likās neiespējami. Tomēr šobrīd izskatās, ka Guntis Ulmanis ir vienojies vienā dziesmā ne tikai ar čekistu Juri Savicki, bet arī ar Kremļa draugu Jāni Urbanoviču. Par viņu mērķiem šaubīties būtu naivi un bezatbildīgi. Putinistu draugiem Latvijas Simtgades padomē nav ko darīt. Visu labu, Gunti Ulmani! Jums nav vairs tiesības palikt savā vietā.

avoti:

1. Izveido Simtgades padomi ar bijušo Valsts prezidentu dalību http://president.lv/pk/content/?cat_id=605&art_id=23552

2. "Sastrēgumstunda" http://ltv.lsm.lv/lv/raksts/19.03.2014-sastregumstunda.id26386/

3. LSM: Uz jautājumu, vai Latvija bija okupēta, Savickis intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" atbildēja: "Jūs man to tagad jautājat? Nu tad man jāpadomā vēl, mazliet vēl pamācīsimies, kā tas īstenībā bija. Lai vēsturnieki pastrādā." http://www.lsm.lv/lv/raksts/latvija/zinas/savickis-vairas-atziit-latvijas-okupaciju.a69815/

4. Kadirovs publicējis jaunus draudus Krievijas opozīcijai http://www.delfi.lv/news/arzemes/kadirovs-publicejis-jaunus-draudus-krievijas-opozicijai.d?id=47011493

5. NRA: "Ulmanis sagaida nopietnas diskusijas par naturalizācijas procesa atvieglošanu nepilsoņiem" http://nra.lv/latvija/173298-ulmanis-sagaida-nopietnas-diskusijas-par-naturalizacijas-procesa-atvieglosanu-nepilsoniem.htm

6. DELFI: "Straujā nepilsoņu skaita samazināšanā saskata iespēju 'Saskaņai' audzēt elektorātu" http://www.delfi.lv/news/national/politics/strauja-nepilsonu-skaita-samazinasana-saskata-iespeju-saskanai-audzet-elektoratu.d?id=47470979

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!