Foto: Privātais arhīvs
Pavisam nesen Rīgas mērs Nils Ušakovs kārtējo reizi apliecināja, ka viņu vairāk uztrauc nevis Latvijas, bet gan Krievijas labsajūta. Varbūt viņam pienācis laiks atteikties no Latvijas pilsonības un lūgt piešķirt Krievijas. Ņemot vērā Ušakova klīniskā populista un superliekuļa talantus, viņam būtu garantēta strauja politiskā karjera Putinzemē.

Nesen Ušakovs, būdams lielākās opozīcijas partijas līderis, beidzot pamanīja to, par ko "Delfi" rakstīja jau pagājušā gada decembrī (1) – Igaunijas un Latvijas budžeta ieņēmumu dramatiskās atšķirības. 2016. gadā Latvijas valsts budžeta ieņēmumi plānoti 7,37 miljardu eiro apmērā, bet Igaunijas – 8,8 miljardi eiro. Tas nozīmē, ka Igaunijā – valstī, kur ir par trešdaļu mazāk iedzīvotāju, – valsts budžets ir par 1,4 miljardiem lielāks. Ja Latvijas valsts budžeta ieņēmumi, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, būtu tādi paši kā Igaunijā, tad Latvijas budžetam vajadzētu būt apmēram 13 miljardus eiro lielam. Tātad – par 5 miljardiem lielākam nekā šobrīd. Par to patiešām ir vērts domāt un analizēt. Paldies Ušakovam par atgādinājumu!

Tiesa, šī ievērojamā atšķirība nav pirmo gadu. Savādi, ka Ušakovs par to aizdomājies tikai tagad. Nopietnai opozīcijas partijai to vajadzētu pamanīt jau krietni agrāk. Piedevām pats Ušakovs jau septīto gadu vada Rīgas domi, proti, pilsētu, kura atbildīga par apmēram pusi no Latvijas ekonomikas. Valsts budžeta ieņēmumi lielā mērā ir atkarīga no tā, cik atvērta investīcijām un uzņēmējdarbībai ir valsts galvaspilsēta. Vai Rīgas dome, kuru arī Ušakova laikā vajājuši korupcijas skandāli un aizdomu ēnas, ir bijusi pievilcīga vieta ekonomiskajām uzplaukumam? Neoficiāli zināms, ka vairāki nopietni uzņēmumi un Eiropas pašvaldības atturējušās runāt arī Rīgas domi par sadarbību, jo Kremļa draugi tiek zināmā mērā uzskatīti par politiski "radioaktīviem".

Viens no iemesliem, kādēļ Latvijas valsts budžetā trūkst līdzekļu, ir izplatītās nodokļu blēdības. Šajā ziņā viens no spilgtākajiem piemēriem ir uzņēmums "Gan Bei", kurš, pēc Finanšu policijas ziņotā, ik mēnesi izvairījās no nodokļu nomaksas par ieņēmumiem 700 000 – 800 000 eiro apmērā. Kopumā ir runa par, iespējams, vairāku miljonu izblēdīšanu. Policija norāda, ka ar šo uzņēmumu un likumpārkāpumiem saistīta Ušakova partijas biedra, Saeimas deputāta Sergeja Potapkina dzīvesbiedre. (2)

Tāpat pagājušā gadā atklājās, ka cits Ušakova partijas biedrs – Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš – par 150 eiro mēnesī pamanījies "īrēt" lepnu džipu. (3) Kas, protams, atkal ļoti izskatās pēc kārtējās shēmas, kā kaut ko nesamaksāt valsts budžetā. Šie ir tikai daži piemēri, kas norāda uz "Saskaņas" biedru dubulto morāli – no vienas puses pārmest vājos budžeta ieņēmumus, bet no otras puses pašiem būt saistītiem ar smagām aizdomām par nodokļu blēdībām.

Arī pats Ušakovs ir spilgts piemērs liekulībai un dubultmorālei – viņš savu partiju dēvē par sociāldemokrātisku, bet nekas politiskajā pasaulē nav perversāks par sociķi ar dārgu džipu un dārgu pulksteni. Ušakovam ir gan viens, gan otrs. Tiesa, reizēm Ušakovs ir ārkārtīgi taupīgs. Viņa atbildībā esošā Rīgā ir gājējiem, tai skaitā bērniem, viena no nedraudzīgākajām pilsētām. Ušakovs gadiem ilgi taupījis krāsu gājēju pārējām. Pat ļoti bīstamās vietās, tai skaitā skolu tuvumā, Ušakova vadītā Rīgas dome nav atradusi līdzekļus, lai iekārtotu drošas gājēju pārejas. Kaut par to ir rakstīts un runāts jau vismaz no 2013. gada.

Bet kāpēc pēkšņi Ušakovs sācis salīdzināt Latvijas un Igaunijas valsts budžetus? Viņš savā "Facebook" lapā ievietojis plakātu, kur norāda uz Igaunijas un Latvijas ekonomiskajām atšķirībām. Tāpat viņš apgalvo, ka Igaunija negrasās pieprasīt padomju okupācijas nodarīto zaudējumu kompensāciju, bet Latvija esot tērējusi laiku un līdzekļus, lai to aprēķinātu. Ušakovs uztraucies, ka Latvija varētu piestādīt Kremlim rēķinu par 185 miljardiem eiro. Nav saprotams, kāpēc Latvijas pilsonim Ušakovam vajadzētu tik ļoti uztraukties par Kremļa kabatu un labsajūtu? It kā Rīgas mēram vairs nebūtu citu svarīgāku lietu, par ko domāt. Ja jau Ušakovu patiešām tik ļoti uztrauc Putinzemes labsajūta un kabata, tad varbūt viņam ir vērts sākt domāt par pārcelšanos uz Krieviju?

Ušakovs aicina skatīties uz nākotni un nedzīvot pagātnē. Ievērojamais Igaunijas un Eiropas domātājs, bijušais prezidents Lennarts Meri par tādiem kā Ušakovs reiz teica šādus vārdus: "Mēs dzīvojam pasaulē, kur nereti sabiedrību aicina samierināties un piedot, un šī cēlā mērķa vārdā uzskata, ka mums jāvērš skats nākotnē, bet pagātnei jāuzgriež mugura. Šie jaukie cilvēki domā, ka viss pagājušais pieder pagātnei, bet vēsture pieder vēsturniekiem. Viņuprāt atgādināt pagātnes pārestības nozīmē atvērt durvis jaunām un vēl smagākām pārestībām. Viņuprāt pat ar vislabāko gribu neiespējami izvilkt dienasgaismā un noskaidrot visu pagātnē paslēpto. Viņi uzskata, ka pietiktu formulēt stingrus morāles principus un nepētīt darbus un notikumus, kas pārkāpuši šos principus. Viņi aicina iet pāri laipai ar aizsietām acīm."

1. "Apstiprināts - Latvija bija Eiropas bagātāko un dinamiskāko valstu desmitniekā"

2. "Gan Bei' skandāls: Potapkins neplāno nolikt deputāta mandātu"

2. "KNAB pārbaudīs Elksniņa darbības, no tēva firmas nomājot 'Range Rover' auto"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!