Foto: Privātais arhīvs
Nesen LTV raidījums "de facto" ziņoja, ka Rīgas Brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs saņēmis mantojumā no tēva - vienkārša zvejnieka ārkārtīgi dārgu "Maybach" limuzīnu.

Loginovs pats to apzinās un to apzinās visi pie veselā saprāta esošie Latvijas iedzīvotāji - tā ir vienkārši nekaunīga melošana. Bet viņš to var mierīgi atļauties. Loginovam ir pilnīgi nospļauties par to, ko kāds padomās vai nepadomās. Latvijas Republikas Satversmes 2. pants, ka Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai - ir fikcija. Viņš 18 gadus ir turējis aiz vienas vietas visu politiķu varzu un turpinās to darīt.

Jo viņi ir vienkārši gļēvuļi, kuri par pārdesmit tūkstošiem eiro gada algā, imitējot darbu Brīvostas valdē, pārdos valsts intereses un pasmaidīs par gļēvo sabiedrību, kura ik pa brīdim kaut ko tramīgi paburkšķēs un liksies mierā. Viņi tāpat kā Loginovs zina, ka vara nepieder tautai, bet loginoviem un viņa kotlešmaižu stipendiātiem.

Šī melošana acīs skatoties ir jau tradīcija. Bijusī Saeimas priekšsēdētāja, tagad Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja Solvita Āboltiņa precīzi to pašu darīja melodama par sava partijas biedra Jāņa Junkura pēkšņo vēlmi atteikties no deputāta mandāta un darbu Honkongā. Briesmīgākais ir tas, ka viņa pati noteikti apzinājās, ka cilvēki lieliski saprot, ka tā ir melošana acīs skatoties. To lieliski apzinājās Vienotības vadība, bet visi turpināja izlikties, ka nekādas mānīšanās nav bijis. Tāpēc, ka Āboltiņa un viņas galms lieliski zina, ka sabiedrība ir gļēva - paburkšķēs un liksies mierā.

Šo pašu tradīciju turpina arī jaunais Vienotības līderis Andris Piebalgs. Viņš lieliski saprot, ka pēc pat vispieticīgākajiem Eiropas demokrātijas standartiem Āboltiņai sen bija jāzaudē jebkura iespējamā politiskā uzticība - sākot ar pielaidi valsts noslēpumam un beidzot ar Saeimas deputāta mandātu. Ja Piebalgs apgalvos pretējo - viņš turpinās šo pašu pretīgo tradīciju, melot acīs skatīdamies. Un to var darīt tikai cilvēks, kurš uzskata savu tautu par gļēvu stulbeņu baru. Piebalgam kā bijušajam Eirokomisāram vislabāk bija jāzina, ka Junkura un Honkongas stāsts Āboltiņas gadījumā nekādā gadījumā neatbilst nekādiem demokrātijas pamata principiem.

Precīzi tas pats ar bēdīgi slaveno Saeimas Vienotības frakcijas biedru Dzintaru Zaķi. Visi apzinās, ka viņš bija saistīts ar balsu pirkšanas skandāliem Saeimas vēlēšanu laikā. Viņam pat Saeimas tuvumā nevajadzēja būt. Bet, sākot ar Drošības policiju un beidzot ar viņa partijas biedriem, visi turpināja un turpina izlikties, ka nekas nav noticis. Zaķis ir Saeimas deputāts, kaut gan normālā sabiedrībā viņam visdrīzākais vieta būtu cietumā, nevis Saeimā. Bet melošana turpinās, jo viņš un viņa frakcijas biedri, kuri nobalsoja par viņa paturēšanu Vienotības frakcijā turpina uzskatīt Latvijas tautu par gļēvu stulbeņu baru. Protams, šis balsojums īsti Vienotības garā bija slēgts. Un viņi nekad neatbildēs pēc būtības, kāpēc dažos gadījumos viņi stāv un krīt par atklātiem balsojumiem, bet šajā gadījumā frakcijas balsojums bija slēgts.

To pašu var teikt par visu Vienotību kopumā - viņi joprojām turpina izlikties nesaprotam jautājumu - kā tas varēja gadīties, ka viņu atbildībā gadiem ilgi esošā Finanšu ministrija un VID gadiem ilgi "nespēja pamanīt" nedabiski mazus PVN, akcīzes un citu nodokļu ieņēmumus? Runa ir par "caurumu" valsts budžetā ik gadu no 500 miljoniem eiro līdz pat miljardam. Protams, būs virkne dažādu atrunu, tomēr paši stāstītāji apzināsies faktu - viņu stāstiem netic neviens, ieskaitot pašus stāstītājus. Bet to var darīt, jo šī sabiedrība taču ir gļēvu stulbeņu bars.

Tieši to pašu var teikt par Nacionālo apvienību. Ticība viņu ideāliem un dziļajam patriotismam izplēn, kad ieraugi gadiem ilgi nesakārtoto tieslietu sistēmu, kurā trekni barojas apšaubāmas izcelsmes "nespējas" administratori, tiesu izpildītāji - miljonāri un citi apšaubāmi tipi. Bet viņi zina, ka NA vēlētāji patriotisma vārdā vajadzīgajā brīdi ir gatavi aizspiest degunus, lai nesajustu šo briesmīgo smaku.

Tautas uzskatīšanā par gļēvu stulbeņu baru absolūta rekordiste ir ZZS. Viņu vadonis Aivars Lembergs ir šīs mākslas lielmeistars. Viņa varas sajūta ir teju absolūta - viņš zina, ka var atļauties ņirgāties un ālēties pat tiesā. Jebkurā citā normālā valstī šāda uzvedība nekavējoties tiktu uzskatīta par necieņas izrādīšanu pret tiesu un viņš par to vien nekavējoties tiktu apcietināts. Latvijas tiesa zina, kurš šajā valstī ir patiesais saimnieks un tādēļ uzvedas kā perami suņi. To visu jau viņš ir pārbaudījis ilgstoši - sākot ar "Ventspils naftas" pievākšanu un beidzot ar "visgodīgāko" NVO deguna galā nocelto "Latvijas Kuģniecību", kuras vērtība reiz tika lēsta vismaz pusmiljarda ASV dolāru apmērā. Protams, visa Latvija šos gadus tika uzskatīta par idiotiem, kuri izlikās nesaprotam, kuri ir īstie šo mega zādzību plānotāji un politiskie izpildītāji. Jo Lembergs skaidri zina, ka reālā vara pieder viņam un nevis kaut kādai Satversmē ierakstītai tautai.

Vienīgais, kas var turēt ZZS līdzi šajā ciniskajā sacensībā ir "sociāldemokrātisko" miljonāru džipu klubiņš "Saskaņa". Jau pērn TV3 raidījums "Nekā personīga" atklāja, ka "Saskaņas" deputāts Andrejs Elksniņš īrē ekskluzīvu džipu par 150 eiro mēnesī. Protams, ka Elksniņš lieliski apzinājās, ka neviens šim stāstam netic, tomēr tas viņam netraucēja turpināt melot acīs skatoties. Bet kopumā par "Saskaņu" noteikti reiz tiks uzrakstīta korupcijas mācību grāmata "Kā par tramvaja biļeti nopirkt spožu politisko karjeru, džipu un beigās .... ļaut samaksāt par tramvaja biļeti gļēvam stulbeņu baram".

Rakstot šīs rindas, apzinos, ka minētās personas var apvainoties un sākt stāstīt, ka tas tā nav. Iespējams, ka pie sava darba ķersies labi apmaksātu advokātu brigādes. Protams, ja vispār uzskatīs par vajadzīgu apvainoties. Viņi zina, ka viss ir noticis un turpinās notikt pēc viņu prāta. Jo Latvijas valsts suverēnā vara nepieder Latvijas tautai. Tā pieder loginoviem, lembergiem, nespējas administratoriem un nodokļu mahinatoriem.

Satversme ir rupji pārkāpta jau tās otrajā punktā. Bet ko darīs Satversmes aizsardzības birojs ar tā vadītāju Maizīti priekšgalā? Neko. Ko darīs ģenerālprokuratūra ar Ēriku Kalnmeieru priekšgalā? Neko. Ko darīs Drošības policija? Neko. Jo patiesā vara, atkārtoju, Latvijas valstī sen ir nozagta. Visu šo iestāžu darbinieki, ieskaitot augstāko vadību, zina, kas notiks, ja viņi sāks traucēt minētajiem kungiem dzīvot. To pašu apzinās visi tā dēvētie "reālpolitiķi", kuri vienmēr gatavi atdoties par iespēju regulāri ēst baltmaizi ar kotleti.

Gandrīz katrs no šiem apgalvojumiem balstās neskaitāmos žurnālistu, pašmāju un starptautisko ekspertu pētījumos, dokumentos un citos pierādījumos. Bet tiem Latvijā bija un ir tukša skaņa. Mēs varam līdz aizsmakumam diskutēt LTV, LR diskusiju raidījumos, precīzi tāpat, kā tas tika darīts LTV "Kas notiek Latvijā?" jau no 2001. gada. Politiķi ar gudriem ģīmjiem parunāja, tauta pavārījās, bet tikmēr neviena netraucētas notika visvērienīgākās valsts nozagšanas prihvatizācijas. Galvenie tās varoņi joprojām nesodīti bauda varu un nozagtos miljonus.

Vistraģiskākais šajā stāstā ir kaut kas cits. Latvijā ir patiesi īsti patrioti, nenoliedzami gudri intelektuāļi, arī politiķi, kuri reiz ticēja, ka Latvijā varētu būt īsta Ziemeļeiropas modeļa demokrātija. Tomēr lielākā daļa ir padevušies un iekļāvušies sistēmā. Viņi klusēs un pēc tieša jautājuma skatīsies citā virzienā un murmulēs, bet "ko lai dara, ko lai dara. Tā tas ir, tā tas ir un tur tu neko nevari mainīt".

Mums nav cerības uz savu un bērnu nākotni drošā un labklājīgā valstī, kamēr pie varas būs personas, kuras tautu uzskata par slaucamu gļēvuļu baru. Kāds jautās - ko tagad darīt? Atbildes ir jāmeklē un jāatrod visiem kopā. Bet sāksim ar to, ka pārtrauksim baidīties, izlocīties, samierināties ar netaisnību un meliem. Vispirmām kārtām tas attiecas uz visiem godprātīgajiem VID, valsts drošības un tiesībsargājošo iestāžu profesionāļiem. Tas pats attiecas arī uz augstākminēto partiju atlikušajiem godprātīgajiem biedriem - ir pienācis laiks nebaidīties. Jums pieder vara, iespējas un arī atbildība. To jums ir uzticējuši vēlētāji - tā ir jūsu izvēle, kam turpināt kalpot. Un kas noticis un notiek, nevienam vēlreiz lieki nav jāpaskaidro. Nevajag turpināt melot arī pašiem sev.

Latviju - valsti, kuru reiz dibināja Jānis Čakste, Kārlis Ulmanis, Zigfrīds Anna Meierovics ir apsēduši lembergi, loginovi, zaķi, āboltiņas, ameriki un brigmaņi. Kurš būs tik drosmīgs pateikt, ka tas ir ceļš uz nekurieni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!