Tas, kas redzams Latvijā, ir Jaunpagasts, kur ražo spirtu, Jaunbērze, kur atrod cauršautu ķermeni, un Jaunolaine, kur dzīvo vairāki 17. bataljona ārrindas zemessargi. Bet kas notiek, piemēram, Ņujorkā un Ņuorleānā?
ASV drošības dienestu rīcībā ir informācija, ka kopš PSRS sabrukšanas uz Krieviju, NVS un Baltijas valstīm no ASV iet milzums daudz konteineru ar spirtu. Tā kā šajās valstīs ir visai maz oficiālu spirta importētāju, lielākā daļa te nonāk kā kontrabanda, ko nodrošina pēdējos gados izveidojies sazarots tīkls.

Viens no spirta transportēšanas pionieriem bija Aleksandrs Lavents. Jau 1992. gadā Lietuvā aizturēja kontrabandas kravu, kuru no aizokeāna nogādāt it kā Ukrainā apņēmās firma “Lavent BV”. Saņēmējs Ukrainā atteicās šo kravu atzīt par savu un sagaidīja lodi kāpņu telpā.

Arī vairākās vēlāk izmeklētās lietās ir iezīmējusies saikne ar ASV. Dažos aizdomīgos darījumos figurējuši vieni un tie paši uzvārdi – starp viņiem arī bijušie rīdzinieki.

Latvija starptautiskajā spirta kontrabandas ķēdē ir tikai viens posms. Mums vienīgā pagaidām zināmā kārts ir tā, ka Dainis Peimanis gribēja būvēt bioetanola rūpnīcu. Cik lielā mērā šis projekts traucētu starptautiskajam “spirta ceļam”? Spriežot pēc tā, ka D. Peimanis rūpnīcas celtniecības sakarā tikās ar daudziem cilvēkiem, arī tādiem, kurus nevar uzskatīt par godīgiem uzņēmējiem, var pieļaut, ka viņš jau iepriekš mēģinājis novērst neprognozējamas situācijas rašanos. Taču kaut kādā posmā aprēķins nav izrādījies pareizs.

Lai gan prokuratūras darbinieki cerīgi raugās uz šīs lietas tālākvirzību, izmeklēšanai joprojām nav zināms slepkavības motīvs. Iespējams, gan tas, gan pasūtītāju vārds ir meklējams ārpus valsts. Kāds no policistiem atzina, ka būtu ļoti svētīgi nopietnāk pastrādāt ASV un Krievijas virzienā. Taču…kā izpētīt iztrūkstošos ķēdes posmus, ja, piemēram, no tiem policistiem, kas pārzin spirta lietas, piezvanīt un uzdot juridiski precīzus jautājumus angļu valodā var tikai viens cilvēks.

ASV, Krievijas un arī mūsu pašu “operiem” lielākā daļa no starptautiskajās spirta aprites shēmās iesaistītajiem cilvēkiem un viņu vietējiem sabiedrotajiem ir zināmi. Atlicis ir pats grūtākais – izskaitļot vainīgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!