Foto: LETA
Nu jau vairākus mēnešus uzmanības centrā ir naudas trūkums veselības aprūpei un dažādu risinājumu meklēšana naudas vairošanai vai ekonomiskākai un jēdzīgākai veselībai piešķirtās naudas apsaimniekošanai. Tomēr ir kāds kliedzošs naudas izšķērdēšanas piemērs, par ko visi zina, pat ministre, bet izliekas to nemanām vai arī plāta rokas – sak, neko nevar darīt!

Stāsts ir par slavenajām zālēm "Rigvir", kuras kā valsts kompensējamas iekļautas audzēju ārstēšanas sarakstā. Valsts tērē simtiem tūkstošu, lai šīs zāles kompensētu vēža slimniekiem, lai gan joprojām nav neviena ticama pētījuma, kas apliecinātu – jā, šīs zāles dod labumu un ārstē.

Nav saprotams, kādu lobiju atbalsta Veselības ministrija, bez kāda objektīva pētījuma un pamatojuma joprojām iekļaujot tās valsts kompensējamo medikamentu sarakstā un liekot ārstiem izrakstīt tik smagas diagnozes kā audzējs pacientiem.

Valsts naudas šķērdēšana apšaubāmām zālēm ir tikai medaļas viena puse. Otrā pusē ir pacienti, kuriem nav pieejami pētījumos pārbaudīti un par efektīviem atzīti medikamenti tikai tādēļ, ka tie nav valsts kompensējamo zāļu sarakstā, bet kuri ir spiesti ticēt teikām un nostāstiem par "Rigvir" neticamajām spējām. Un pacientam jau nav izvēles – vēzis nav diagnoze, kas ļauj strādāt ar pilnu krūti un pelnīt kaudzēm naudas, tādēļ nākas samierināties ar tām zālēm, kuras atvēl valsts.

Un valsts nesaprotamu lobiju dēļ ir izvēlējusies vēža slimniekiem piešķirt nekur nepārbaudītas zāles un tērēt tām jau tā plāno veselības budžetu.

Muļķoti tiek gan pacienti, gan visi nodokļu maksātāji, kuri ir spiesti no nodokļu naudas uzturēt šo bezjēdzīgo zāļu kompensēšanu grūti dziedināmu vai pat nedziedināmu slimību ārstēšanai.

Speciālisti – onkologi – prasa izņemt no kompensējamo zāļu saraksta "Rigvir", jo nav pierādīta to farmaceitiskā efektivitāte, taču ministre Anda Čakša kā papagailis atkārto, ka viņai vajag kaudzīti pacientu sūdzību, ka zāles nedarbojas, un tikai tad viņa aicinās tās izņemt no kompensējamo zāļu saraksta. Un kurš pacients, kuram "Rigvir" ir vienīgā cerība izveseļoties no smagās saslimšanas, gan atļausies spļaut Dievam acīs un rakstīt, ka zāles nedarbojas.

Un ne jau pacients var zināt, vai zāles darbojas vai nē, tas ir jāpierāda zinātniskos pētījumos. Un, ja Latvijas valstij nav pietiekami daudz līdzekļu kompensējamo zāļu izpētei, tad sarakstā ir jāiekļauj tikai tās zāles, kurām jau ir šādi pētījumi un par kuru efektivitāti nevienam nav šaubu.

Publiski pat ir dzirdēts apgalvojums, ka "Rigvir" taču nevienam neko sliktu nedara, bet, balstoties uz šādu loģiku, kompensējamo medikamentu sarakstā varētu iekļaut arī minerālūdeni!

Pietiek trallināt valsts naudu un muļķot pacientus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!