Šodien Saeimas darba kārtībā ir likumprojekts “Sabiedrības integrācijas fonda likums”, kas tiek izskatīts pirmajā lasījumā. Pēc gadiem ilgām runām par integrācijas nepieciešamību šis projekts paredz konkrētas struktūras izveidi. Bet, kā jau mēdz būt gadījumos ar jaunām struktūrām, kuru pārziņā būs krietni naudas līdzekļi, tiek izteiktas šaubas par šī fonda efektivitāti un nepieciešamību.
Fonds ir iecerēts kā viens no īstenošanas mehānismiem pirms pāris nedēļām valdības apstiprinātajai valsts programmai “Sabiedrības integrācija Latvijā”. Tas ir pārsimt lappušu biezs dokuments, kas apraksta politisko, sociālo un reģionālo integrāciju, kā arī izglītības, valodas, kultūras un informācijas jautājumus integrācijas kontekstā. Respektīvi, runa ir par integrāciju ne tikai nacionālā vai pilsoņu - nepilsoņu līmenī, bet arī citos aspektos.

Programma ietver daudzus desmitus projektu, ko apkopojusi valdības darba grupa Naturalizācijas pārvaldes priekšnieces Eiženijas Aldermanes vadībā, - mācību līdzekļiem, bukletiem, izglītošanai, nevalstiskām organizācijām, imigrācijai un repatriācijai, diskusijām, utt.

Likumprojekts paredz, ka fonda mērķis ir finansiāli atbalstīt un veicināt integrācijas procesu, izstrādāt priekšlikumus par budžeta līdzekļiem šai nozarei, rīkot konkursus līdzekļu sadalei. Fonda finansējums paredzēts gan no valsts budžeta, gan no ziedojumiem un dāvinājumiem, galvenokārt no ārvalstīm. Fondā paredzēts veidot septiņas apakškomitejas – pilsoniskās līdzdalības, sociālās integrācijas, reģionālās integrācijas, kultūras, izglītības, valodas un sabiedrības saziņas un pētniecības apakškomiteju.

Sākotnējie izdevumi pirmajam gadam – pamatkapitālam, darba vietām, telpām, četru darbinieku algošanai – paredzēti 95 tūkstošu latu apmērā. Un, tāpat kā valsts uzņēmumiem un aģentūrām, šī fonda pārvaldē paredzēti valsts pilnvarnieki un padome, ar pārstāvjiem no vairākām ministrijām, pašvaldību savienības un nevalstisko organizāciju centra.

Jāatzīmē, ka vairāk vai mazāk atklāti fonda kritizētāji, kas uzskata, ka tiek veidota “barotne” no Eiropas līdzekļiem, ir gan starp pozīcijas, gan opozīcijas integrāciju allaž daudzinošajiem deputātiem.

Fonda likumprojekta teksts atrodams Saeimas mājas lapā sadaļā “Likumprojekti” - dokumenta nr.740.

Integrācijas programmas īsais variants atrodams Naturalizācijas pārvaldes mājas lapā sadaļā “Sabiedrības integrācija”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!