Foto: LETA

Vainīgos Maxima traģēdijā noskaidros kriminālizmeklēšana. Šajā brīdī svarīgs ir jautājums par atbildību. Rīgas domnieku pienākums tāpēc ir izvērtēt Rīgas pašvaldības iestādes - Rīgas pilsētas būvvaldes atbildību.

Būvniecības likums, MK Vispārējie būvnoteikumi un pašas Rīgas pilsētas būvvaldes nolikums nepārprotami nosaka, ka pašvaldības būvvalde pārrauga un kontrolē būvniecības procesu pilsētā.

Rīgas domes pārraudzībā esošā būvvalde pieļāva, ka Maximas veikalu un tam cieši blakus esošo daudzdzīvokļu ēku var būvēt divās kārtās. Tas nozīmē, ka būvdarbi līdz pat traģiskajam 21.novembrim notika uz jumta un pazemē sabiedriskai ēkai, kurā pilnā sparā rit tirdzniecība un kuru dienā apmeklē simtiem cilvēku. Rīgas būvvalde pieļāva, ka Maximas veikala ēkas jumts tika pārvērsts par būvlaukumu pretēji elementāra saprātam un drošības noteikumiem. Par ķīlniekiem kļuva cilvēki, kas atradās it kā veikalā, bet patiesībā būvlaukumā. Kāpēc būvvalde pieļāva, ka tiek apdraudēta cilvēku drošība un dzīvība? Uz šo jautājumu ir jāsaņem atbilde.

Saskaņā ar Rīgas būvvaldes nolikumu būvvalde veic būvniecības ģeodēzisko kontroli. Vai šāda kontrole tika veikta? Vai atbilstoši saviem pienākumiem būvvalde pārbaudīja, kādu iespaidu uz Maximas ēkas drošību atstāj cieši blakus esošās daudzdzīvokļu ēkas būvniecība? Un nevis projekta stadijā, bet gan tad, kad daudzdzīvokļu ēka tika pilnā sparā būvēta. Vai tika noskaidrots, kādu iespaidu uz Maximas ēkas pamatnes grunts un ģeoloģiskās vides stiprību tā atstājusi? Vai tika noskaidrots, kādu iespaidu uz ēkas drošību atstāj pazemes autostāvvietas izbūve? Šie jautājumi ir jāatbild.

Krīzes vadības padomes sēdē noskaidrojās, ka Rīgas būvvaldes būvinspektors pēdējo reizi ir bijis Priedaines ielas objektā 16.augustā, tas ir pirms tam, kad sākās darbi uz Maximas ēkas jumta. Vai tā ir atbildīga būvniecības procesa kontrole? It īpaši, ja būvniecība norit uz jumta sabiedriskai ēkai. Medijos ir izskanējis Rīgas būvvaldes vadītāja viedoklis, ka ir pārāk maz darbinieku, lai kontrolētu un pārraudzītu būvniecību Rīgā. Rīgas pilsētas būvinspekcijā strādā 20 cilvēki, tai skaitā 14 būvinspektori. Rīgas pilsētas būvvalde ir Rīgas domes priekšsēdētājam tieši pakļauta iestāde. Būvvaldes vadītājam bija jānostiprina šī iestāde, apzinoties, cik nozīmīgs cilvēku drošībai un dzīvībai ir tās darbs. Šobrīd nav pārliecība, ka Rīgas būvvalde spēj atbilstoši likuma prasībām kvalitatīvi pārraudzīt un kontrolēt būvniecības procesu galvaspilsētā.

Ir atstādināti seši būvinspekcijas darbinieki. Tomēr Rīgas būvvaldes vadītāja Ingusa Vircava, kurš šajā amatā ir jau no 2012.gada marta, bet pirms tam ilgstoši ir bijis vadītāja pienākumu izpildītājs un vēl pirms tam - būvvaldes vadītāja vietnieks, ziņojums domes 26.novembra ārkārtas sēdē neradīja pārliecību, ka ir apzinātas kļūdas un tādas neatkārtosies. Tādēļ domes opozīcijas deputāti aicināja I. Vircavu atbrīvot no amata.

Būvniecības likums un Rīgas būvvaldes nolikums skaidri nosaka atbildību. Šī atbildība ir jāsaprot un pilnā apjomā jāuzņemas būvvaldes vadībai. Savukārt par būvvaldes kvalitāti un spēju pilnā apjomā pildīt savus likumā noteiktos pienākumus, atbildība ir jāuzņemas Rīgas domes priekšsēdētājam, kura tiešā pakļautībā Rīgas būvvalde atrodas.

Ja atbildība par notikušo Maximas traģēdiju netiks pilnībā apzināta, nekas mūs nevar pasargāt no līdzīgas traģēdijas nākotnē. Cilvēki, kas katru dienu iepērkas veikalos vai apmeklē citas sabiedriskas celtnes ir tiesīgi to darīt ar pārliecību, ka no šīm būvēm viņi iznāks dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!