Piecas kūkas un viena svecīte: Latvijā populārākajam recepšu portālam Tasty.lv – 5

"Labāk astoņas tortes un viena svecīte," Brālīša dzimšanas dienā sprieda Karlsons. Tasty.lv komanda ņem vērā šo zelta padomu un pirmdien, 5. novembrī, galdā ceļ piecas tortes – tikai tā piedienas atzīmēt Latvijā populārākā recepšu portāla piecu gadu jubileju. 

Realizēt ideju par savu recepšu portālu DELFI uzsāka 2013. gadā, un divu mēnešu laikā tapa Tasty.lv. Pamatakmens tam bija  5015 receptes no Cālis.lv Virtuves foruma un DELFI Sievietēm arhīva. Šobrīd, atzīmējot piecu gadu jubileju, Tasty.lv apcirkņos ir 8649 receptes, un tur ir iespējams atrast visu – sākot no jebkuram iesācējam viegli pagatavojamiem ēdieniem līdz eksotiskām maltītēm tiem, kuri ar garšaugu šķērītēm rīkojas tikpat virtuozi kā ar nūdeļu rulli. 

Gādājot par to, lai receptes nepaliek tikai "uz papīra", Tasty.lv ir parūpējies par gan par ērtu nepieciešamo produktu kalkulatoru pie ikvienas receptes, gan dizainu, kas pielāgojas jebkurai ierīcei, jo mēs taču labi zinām, ka bez "mobilā asistenta" virtuvē bieži vien neiztikt. 

Tasty.lv komandas pamatsastāvā rosās Jolanta Roze (no labās), Egita Pandare un Ketija Nuķe-Osīte, kura šobrīd ir bērnu kopšanas atvaļinājumā, bet par recepšu portāla krievu versiju Eda.lv gādā Ilona Suharučenkova (no kreisās).

Recepšu autoru komanda gan ir krietni vien plašāka, jo daudzas DELFI interneta žurnālu redaktores un citi kolēģi labprāt ik pa laikam atrāda savas vakariņas, pusdienas un našķus.

Mēs esam patiesi priecīgi, ka Tasty.lv komandas darbu novērtējat arī jūs, lasītāji, meklējot idejas ikdienas maltītēm un īpašiem brīžiem – Tasty.lv ir kļuvis par populārāko recepšu portālu Latvijā, un saskaņā ar "Gemius" mērījumu septembrī to apmeklēja 252 tūkstoši. 

Tasty.lv recepšu krājumu ik gadu papildina vairāk nekā 600 jaunas receptes. Ap 250 no tām ir DELFI komandas pašu pagatavotas.

Vispopulārākā Tasty.lv ir plāno pankūku recepte. Tā ir aplūkota jau vairāk nekā 480 tūkstošus reižu. Diemžēl datu par to, cik pankūkas ir izceptas, mums nav. 

Visaktīvāk cilvēki Tasty.lv lasa augustā un septembrī. Izskaidrojums ir vienkāršs – tieši tad ir jāveido krājumi ziemai.

Dažiem ēdienu gatavošana ir improvizācija, tomēr arī virtuvē ir savi likumi un noteikumi. Neviens no mums nevēlas kļūdīties, bet īpaši uzmanīgi latvieši kļūst brīdī, kad jāķeras pie kotletēm, gaļas marinēšanas vai rasola pagatavošanas, tieši Tasty.lv meklējot, kā nekļūdīties. 

Septiņas liktenīgas kļūdas, ko nedrīkst pieļaut, cepot kotletes

Četras kļūdas gaļas marinēšanā, ko pieļaujam

Ideāla rasola "anatomija": Piecas liktenīgas kļūdas, kas bojā salātu garšu

Kā pagatavot gardākos suši? Kā sarūpēt ideālu siera kūku bez cepšanas? Kur slēpjas cūkgaļas gulaša noslēpums? Kā nenošaut greizi ar Latgales salātiem? – šie ir svarīgi jautājumi, pat ja ar pavārlietām neesi pārlieku ciešās attiecībās. Tomēr daudzkārt svarīgāks jautājums ir, kā uzcept plānās pankūkas. Kā mēs to zinām? Jo visu laiku populārākā recepte Tasty.lv ir plāno pankūku recepte

Tā kā Tasty.lv komanda un citas DELFI interneta žurnālu redakcijas kolēģes ne tikai pašas labprāt rosās virtuvē, bet arī mīl uzburt un baudīt svētkus, ieskandinot Tasty.lv piecgadi, sanācām kopā īstā pankūku ballītē. 

Ko Tasty.lv komandai nozīmē ēst gatavošana?

Egita Pandare, DELFI interneta žurnālu redakcijas vadītāja, Tasty.lv redaktore kopš pirmssākumiem

"Gatavot ēst nav sarežģīti, grūtākais ir izdomāt, ko gatavot. Esmu nepacietīga, man patīk vienkārši un ātri pagatavojami ēdieni, kas neprasa virtuozas iemaņas un lielu laika ieguldījumu. Tieši tādēļ es mīlu Tasty.lv, jo te vienmēr ir viegli īstenojamas idejas, kas atbilst sezonai un noskaņojumam.   

Kopš izveidojām Tasty.lv, mājās man nav vienādu šķīvju. Lai fotogrāfijās nebūtu visu laiku vieni un tie paši trauki, regulāri papildinu šķīvju un bļodiņu krājumus ar jauniem eksemplāriem – pa vienam. Trauku plauktiem nespēju paiet garām nekur, meklējot ko interesantu, kas labi izskatītos bildēs, izceļot ēdienu."

Jolanta Roze, Tasty.lv redaktore kopš 2014. gada rudens

"Jā, pavārmākslā ir kaut kas no maģijas, un tas ir pārsteiguma moments! Ko tur liegties – arī man ir gadījies, ka pārāk cieši uz plāts saliktie eklēri cepoties teju vai mistiskā kārtā daudzkāršojas un sāk kāpt ārā no krāsns, bet vairākas stundas vārītajai pupiņu zupai, mirkli pirms pasniegšanas pievienojot sāli, trauciņa gals gluži kā uz burvju mājienu pasprūk vaļā, un viss saturs sabirst virumā. Tādēļ virtuvē es vienmēr esmu gatava negaidītiem notikumu pavērsieniem un paturu prātā, ka no katras bezizejas ir vismaz divas izejas."

Ketija Nuķe-Osīte, Tasty.lv redaktore kopš 2015. gada pavasara. Šobrīd devusies garākā atvaļinājumā, audzinot meitiņu

"Gatavojot es vienmēr domāju par to, lai gala rezultāts garšotu ne tikai man, bet arī mīļajiem ģimenes ēdājiem. 

Tas ir process – izvēlēties recepti, pielāgot sastāvdaļas, uzlikt fonā mīļāko mūziku, kas palīdz koncentrēties, un veltīt visu uzmanību ēdienam, ļaujot plīts vai cepeškrāsns garaiņiem dancot virtuvē. Un, kad viss gatavs un celts galdā, nekas tā neiepriecina un nesniedz lielāku komplimentu pavāram, kā ēdāju lūgumi pēc papildporcijas! 

Runājot par lielākajām veiksmēm virtuvē, uz visiem laikiem tie būs eklēri. Kādu dienu izlēmu, ka beidzot jāizcep pašai klasiskie, pēc franču virtuves tradīcijām. Tas aizņēma visu dienu, trīs recepšu un divu padomrakstu izpēti, bet izdevās ar pirmo! Plaucētās mīklas karkasiņi sanāca tik čagani un jauki, bet vārītais krēms perfekts – ne par maz, ne par daudz salds. Lielākais "feils" ir sanācis ar siera kūku, kurai želatīns pielikts par maz. Ne pēc četrām stundām, ne pēc nakts kūka nav sarecējusi, ciemos jāiet, bet pasniegt nav ko. Un tad nu atliek vien pašai dusmoties par savu aizmāršību."

Andra Čudare, rūpējas par Tasty.lv sociālajiem tīkliem, kā arī regulāri sarūpē jaunas receptes portālam

"Virtuvē es iegriežos, kad uznāk kāre doties ceļojumā uz Latgali, Itāliju vai Vjetnamu. Atliek vien ielikt kumosu mutē, aizvērt acis un, voilà, teleportācija eksistē!"

Linda Tellgrena, bloga “Lindasvirtuve” veidotāja, Tasty.lv palīdzēja 2014. gada vasarā

"Virtuvē pavadītais laiks man ir atpūta un ikdienas darbiem un domām – iespēja būt radošai, dot ģimenei veselīgu ikdienas ēdienu un atklāt jaunas garšas!"

Inga Prauliņa, Tasty.lv redaktore 2015. gadā – no pavasara līdz rudenim

"Lai cik tas dīvaini un absurdi neizklausītos, gatavojot es vistiešākā veidā saskaros ar tādu jēdzienu kā visaptveroša beznosacījuma mīlestība. Ikviens varētu saprast mani, ka es ar mīlestību aplūkoju katru mazo beciņu, kas tikko atbraukusi mājās no meža, bet tāpat es ar mīlestību aplūkoju arī katru visvienkāršāko sīpoliņu un ķilpoka daiviņu. Manī uzplaukst labsajūta, ieelpojot diļlu aromātu vai aplūkojot ķirbja saulainos vaigus, jo es gara acīm redzu, kā šīs lieliskās mātes Zemes mīlestības veltes tūlīt, tūlīt iepriecinās manus mīļos. Šajā mirklī es atceros katra "man tā negaršo" un "es to neēdu" un visa mana darbošanās pie plīts kļūst par mīlestības izpausmi, mīlestības veltījumu viņiem."

DELFI interneta žurnālu redakcijai un citiem kolēģiem garšo kūkas. Tasty.lv redaktores ik gadu pagatavo vidēji 30  kūkas.  

Vai tu esi domājis, cik kadri ir jāuzņem, lai taptu ideāls ēdiena foto? Tasty.lv zina – dažreiz ir nepieciešami līdz pat 25 mēģinājumiem.