"Pajautāju ministram. Kāpēc es nedrīkstētu uzticēties savam cilvēkam, ja nu man viņš… Kaut kā tā uzticība liekas ļoti būtiska," vaicāts par to, kā viņš noskaidrojis, ka Krievijas militārās vienības pēc rudenī notikušajām mācībām "Zapad 2017", ir pilnībā pametušas Baltkrieviju, intervijā raidījumam "Delfi TV ar Jāni Domburu" atbildēja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

"Viņš ir kaimiņš, un man ir pārsteigums no tāda viedokļa, ka mēs kā kaimiņi... Es biju pirmais aizsardzības ministrs, kas ir ticies ar Baltkrievijas ministru. Es cilvēkiem ticu, man nav ilūzijas, jā, viņš ir beidzis Maskavas Ģenerālštāba akadēmiju, skaidrs, bet kā lai es viņu pārbaudu, ja viņš man saka, ka šīs vienības ir izvestas," sacīja Bergamnis.

Uz norādi, ka arī Krievija ir Latvijas kaimiņvalsts, un jautājumu, vai tas nozīmē, ka arī tai vajadzētu uzticēties, Latvijas aizsardzības ministrs sacīja, ka viņš negribētu šīs divas lietas salīdzināt. Viņš norādīja, ka jau 2004. gadā Latvijai ar Baltkrieviju ir noslēgts sadarbības līgums par bruņojuma kontroli, savukārt šogad noslēgts līdzīgs līgums kā ar Lietuvu, Poliju un Ukrainu – par informācijas apmaiņu lidojumu zonā 15 kilometru gar robežu.

Savukārt uz repliku, ka līgums nav tikai par informācijas apmaiņu, bet arī par iepirkumiem un sportu, kas gandrīz vai liecina, ka Baltkrievija Latvijai ir "tuvs draugs", Bergmanis atbildēja: "Es nezinu, bet mazinot šos riskus, mēs bijām vienīgā NATO valsts, kura ielūgta ar četriem papildu novērotājiem uz "Zapad" mācību novērošanu. Vienīgā NATO valsts. Tas ir tas, kas varbūt radies tāpēc, ka šis ministrs pagājušajā gadā bija šeit."

Vaicāts, vai viņš nepieļauj, ka Baltkrievijai ir dubultstandarti, aizsardzības ministrs sacīja, ka tas būtu jāprasa viņiem.

Domburs atgādināja, ka Bergmanis "Pusnakts šovā ar Jāni Skuteli ir izteicies" salīdzināja Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko ar citām slavenībām, ar ko ticies. Ministrs komentēja Arnolda Švarcnegera īso augumu, un ļāva noprast, ka līdzīgi vērtē arī Žanu Klodu van Dammi, kurš vēl turklāt izpildot špagatu starp diviem krēsliem. Uz jautājumu, vai ir korekti komentēt citu valstu politiķu augumu, Bergmanis atbildēja: "Es nerunāju par Lukašenko augumu, es runāju par diviem krēsliem. Pēc vizītes, par kuru jūs tikko runājat, es apbrīnoju, kā viņš ar to tiek galā. Tiešām ir grūti, jo šīs vēlmes – tiekšanās uz Rietumu pusi un arī šīs Krievijas puses saistības – viņam tas ir ļoti sarežģīti. Es vienkārši apbrīnoju, ka viņš spēj to izdarīt. Tas nav viegli," savu izteikumu komentēja ministrs.

Jau ziņots, ka aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim (ZZS) vizītē Baltkrievijā apstiprināts, ka Krievijas militārās vienības pēc rudenī notikušajām mācībām "Zapad 2017", ir pilnībā pametušas Baltkrieviju.

Decembra sākumā Bergmanis pēc Baltkrievijas aizsardzības ministrijas ģenerālleitnanta Andreja Ravkova uzaicinājuma uzturējās Baltkrievijā, lai pārrunātu divpusējo sadarbību drošības jomā un reģiona drošības situāciju.

Bergmanis Baltkrievijas aizsardzības ministru iepazīstinājis ar Latvijas aizsardzības nozares prioritātēm, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā nozīmi reģiona drošības stiprināšanā, kā arī atzinīgi novērtējis Baltkrievijas puses centienus nodrošināt atklātību un caurskatāmību militāro mācību "Zapad 2017" laikā, uzaicinot Latvijas bruņoto spēku pārstāvjus novērot mācību norisi.

Bergmanis tikās arī ar Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju un Izglītības ministrijas pārstāvjiem, kā arī apmeklēja Baltkrievijas Republikas Militāro akadēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!