Foto: DELFI

Trešdien "Delfi TV ar Jāni Domburu" studijā būs Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Intervija tiešraidē būs skatāma pulksten 12, bet pēc tam tā būs redzama ierakstā.

Kā ziņots, piektdien, 16. februārī, tika veiktas kratīšanas Rimšēviča īpašumos un viņa darbavietā centrālajā bankā. Tāpat tika aizturēts uzņēmējs Māris Martinsons.

Sestdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Rimšēviču aizturēja.

Pirmdien KNAB vadītājs Jēkabs Straume pirmdien žurnālistus informēja, ka KNAB 15. februārī sācis kriminālprocesu pret augsta ranga LB amatpersonu pēc Krimināllikuma 320. panta 4. daļas par kukuļa pieprasīšanu, izspiešanu vai pieņemšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, vai ja kukulis pieņemts pēc tā izspiešanas. Turklāt KNAB zināms, ka kukuļa apmērs bijis ne mazāk kā 100 000 eiro.

Vēl pirms šiem notikumiem ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") publiskoja ziņojumu, kurā līdz ar lēmumu liegt bankai veikt darījumus ASV dolāros, izvirzītas nopietnas aizdomas par "institucionālu naudas atmazgāšanu", kā arī minēts, ka "ABLV Bank" vadība varētu būt izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā.

Naktī uz pirmdienu Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija apturēja "ABLV Bank" klientu darījumus, bet banka vērsusies Latvijas Bankā, kur ieķīlājot vērtspapīrus, aizņēmusies 97 miljonus eiro.

Rimšēvičs tika atbrīvots pirmdienas vakarā, kad medijiem noraidīja visas apsūdzības, bet nākamajā dienā preses konferencē vainoja "ABLV Bank" un "Norvik" banku saskaņotās darbībās ar mērķi no viņa atbrīvoties pārāk stingrās un principiālās nostājas dēļ.

Domburs aicina arī "Delfi" lasītājus uzdot Rimšēvičam jautājumus – gan publiski (šī raksta komentāros un "Delfi" "Facebook" lapā), gan sūtot e-pastu (janis.domburs@delfi.lv).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!