Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) jau svētdien brīdinājusi par risku, ka gadījumā, ja AS "ABLV Bank" nekavējoties neatsāks pildīt maksājumus ASV dolāros, tas var provocēt naudas līdzekļu aizplūdi no citām bankām Latvijā un izraisīt noguldījumu aizplūdi vismaz no četrām kredītiestādēm, liecina portāla "Delfi" rīcībā esoša FKTK vēstule.

Kā teikts dokumentā, pašlaik nav vērojams, ka krīzes situācija "ABLV Bank" rada tiešu ietekmi uz citiem tirgus dalībniekiem un finanšu sistēmas stabilitāti kopumā.

"Vienlaikus komisija saredz ievērojamu risku, ka gadījumā, ja banka nekavējoties neatsāks pildīt maksājumus ASV dolāros (neskatoties uz to, ka eiro maksājumi tiek izpildīti), tas var ietekmēt nerezidentu klientu uzvedību un provocēt naudas līdzekļu aizplūdi no citām bankām Latvijā, kas var eskalēt situāciju, izraisot noguldījumu aizplūdi pēc FKTK aplēsēm vismaz no četrām bankām," teikts FKTK dokumentā Latvijas Bankai.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) ceturtdien raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja, ka atbilstoši banku uzrauga sniegtajai informācijai "ABLV Bank" situācija pašlaik nav izraisījusi domino efektu banku sektorā.

Jautājums par iespējamu domino efektu ir svarīgs, tāpēc FKTK lūgta monitorēt situāciju bankās, kas orientētas uz ārvalstu klientu apkalpošanu. Katrai bankai ir savs koordinators, banku darbs tiek novērots un, ja būs redzamas aktīvākas kustības vai pārmērīgas darbības un riski, tad ir iespēja šajās bankās iecelt pilnvarniekus, lai varētu kontrolēt situāciju, skaidroja finanšu ministre. Iepriekšminētais tiks darīts nepieciešamības gadījumā, apliecināja politiķe.

Pēc ministres teiktā, banku uzraugs apliecinājis, ka pašlaik situācija ir stabila. Minēto FKTK vēstuli Reizniece-Ozola neesot redzējusi, taču viņa ir informēta, ka FKTK Latvijas Bankai sniedz atzinumus.

"Finanšu ministrs regulāri prasa informāciju regulatoram, un regulators apliecina, ka situācija ir stabila," sacīja ministre un piebilda, ka šodien tiks pārrunāta informācija, kas minēta komisijas vēstulē bankai.

Politiķe apgalvoja, ka ir gatava visiem scenārijiem – ja "ABLV Bank" turpina darbu un ja neturpina. "ABLV Bank" nav sistēmiskas ietekmes uz Latvijas tautsaimniecību un nav sistēmiskas ietekmes uz finanšu sektoru, skaidroja Reizniece-Ozola.

Finanšu ministre uzskata, ka ārvalstu klientu apkalpošanas bizness Latvijas banku sektorā ir jāsamazina. Viņasprāt, dažu gadu laikā tas jāsamazina uz pusi.

"ABLV Bank" ar grūtībām saskārusies kopš 13. februāra, kad ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija rosināja liegt bankai nodrošināt korespondentkontus ASV dolāros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!