Filmas "Nameja gredzens" veidotāju ambīcijas ir atpelnīt tās 2,5 miljonu eiro budžetu un nopelnīt naudu nākamās filmas veidošanai, raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica filmas producents Andrejs Ēķis.

Viņš un režisors Aigars Grauba skaidroja, ka Latvijas tirgū tas nav izdarāms, tādēļ mērķis ir parādīt šo darbu visā pasaulē. Pašlaik jau noslēgti līgumi par filmas izplatīšanu Vācijā, kā arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā.

"Mūsu valdība postulē, ka ir vajadzīgas radošās industrijas. Mēs ar Aigaru vienmēr esam uztvēruši, ka ir kino industrija. Bet kino industrijā ir svarīgi - ja mūsu valsts ir ļoti maza, 1,9 miljoni iedzīvotāju, ja tu dabū kādus 100 000 [cilvēku], kas aiziet uz kino, tas ir ārprātīgi labs rezultāts. Bet no tiem 100 000 tu nevari atdot atpakaļ filmas naudu," skaidro Ēķis.

Uz jautājumu, atdot kam, viņš atbild: "Atdot kaut vai sev."

No valsts filmas radīšanai atvēlēti 700 000 eiro, "kas ir kā dotācija, tas nav jāatdod atpakaļ", vēl 300 000 tūkstošus atvēlēja Saeima. Vēl pusotru miljonu eiro filmas budžetā veido sponsoru nauda, kā arī Ēķa personīgās parādsaistības vairāku simtu tūkstošu apmērā, viņš atklāja.

"Es aizņēmos no konkrēta cilvēka naudu, lai varētu šo filmu pabeigt," viņš teica. No viņa sacītā noprotams, ka, rādot filmu Latvijā, nopelnīt naudu nevar - tikai tikt galā ar parādiem.

"Ja tu visu mūžu esi strādājis šajā biznesā un tu nevari izdarīt kaut kādā veidā tā, lai tā filma ceļo, kas rada kaut kādus ienākumus, lai tu varētu atdot atpakaļ to naudu, tad pa velti tu to esi darījis," uzskata Ēķis.

Pēc nedēļas, 15. februārī, "Nameja gredzens" tiks izrādīts Berlīnes kinofestivālā, kas, pēc producenta vārdiem, ir liels industrijas tirgus.

Viņš gan norāda, ka pirms šīs filmas pirmo reizi viņu pieredzē bija izplatītājs vēl pirms tās uzņemšanas. "Viņi bija gatavi iemaksāt naudu, mums pašķīrās ceļi, viņi bija gatavi iemaksāt 100 000, jo tikai tāpēc mēs izlēmām taisīt filmu par "Nameja gredzenu"," informēja Ēķis.

Līgums tika noslēgts, bet angļu kompānija "Kaleidoscope" neizdarīja pirmo iemaksu, tādējādi izbeidzot līgumu.

Pirmais izplatīšanas līgums noslēgts ar uzņēmumu Vācijā. Arī Lietuvā un Igaunijā ir noslēgts līgums, un izplatītājs plāno filmu tur izrādīt. Tomēr Grauba atzīst, ka tas nav tik vienkārši, jo ir nepieciešama reklāmas kampaņa un tirgus pirms tam ir jāsagatavo.

Ēķis atzīst, ka no finansiālās puses filmas veidotāju mērķis ir "nopelnīt un lai būtu nauda nākošajai filmai". Jautāts, par to, ko nozīmē nopelnīšana, producents sacīja, ka vēlas atpelnīt vismaz filmas 2,5 miljonu eiro budžetu.

Ēķa režisētās filmas "Svingeri" kases ieņēmumi pārsnieguši pusmiljonu. Vairāk Latvijā nav iespējams nopelnīt, viņš vērtē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!