Foto: AFP/Scanpix
Visā pasaulē strauji rodas jaunas tehnoloģijas — lielie dati, mākoņdatošana un lietiskais internets ir kļuvuši par realitāti. Bet vai mēs arī esam tam gatavi? Jaunajām digitālajām tehnoloģijām nav robežu, pretstatā mūsu tiesību aktiem. Ja vēlamies labāk izmantot Eiropas digitālā vienotā tirgus sniegtās iespējas, mums ir nekavējoties jāievieš jauni datu aizsardzības noteikumi. Pilsoņi un uzņēmumi gaida šo reformu.

Ikvienu māc bažas par savu personas datu aizsardzību: cik reizes dienā mūsu viedtālruņu dati tiek nodoti izmantošanai komerciāliem mērķiem? Arī uzņēmumi ir nobažījušies par drošību. Tie vēlas uzglabāt savu klientu datus drošībā un saglabāt patērētāju uzticēšanos. Tikai šādos apstākļos privātpersonas un uzņēmumi varēs izmantot interneta un jauno tehnoloģiju iespējas. Tādēļ ES ir ierosinājusi atjaunināt 1995. gada datu aizsardzības noteikumus. Junkera Komisijas svarīgākā prioritāte ir digitālajā laikmetā saglabāt Eiropas iedzīvotāju datus drošībā un radīt piemērotus apstākļus, kas ļautu pabeigt digitālā vienotā tirgus izveidi.

Eiropas Parlaments 2014. gada martā ar pārliecinošu vairākumu atbalstīja Komisijas ierosināto datu aizsardzības reformas paketi. Tagad ir pienākusi dalībvalstu kārta rīkoties. Dalībvalstis jau ir vienojušās par reformas galvenajiem aspektiem. Piemēram, ES noteikumi attieksies uz visiem uzņēmumiem, kas piedāvā produktus un pakalpojumus patērētājiem Eiropā, neatkarīgi no tā, vai to serveri atrodas ES vai ārpus tās. Tagad mums līdz 2015. gada beigām ir veiksmīgi jānoslēdz sarunas.

Mūsu datu aizsardzības reforma ietver priekšlikumus par jauniem noteikumiem attiecībā uz policijas un krimināltiesību aizsardzības iestādēm gadījumos, kad tās apmainās ar datiem visā ES. Tas ir ļoti aktuāls jautājums, jo īpaši ņemot vērā nesen notikušos teroristu uzbrukumus Parīzē. Es vēlos, lai mēs turpinātu un pastiprinātu sadarbību tiesībaizsardzības jomā. Šajā nolūkā stingri datu aizsardzības noteikumi veicinās efektīvāku sadarbību, kuras pamatā ir savstarpēja uzticēšanās.

Pasaulē, kas kļūst aizvien vairāk savienota, ir būtiski garantēt tiesības uz datu aizsardzību arī ārpus Eiropas. Esmu apņēmusies nodrošināt, ka mūsu “drošības zonas” nolīgums (kas ļauj pārsūtīt komercinformāciju no uzņēmumiem ES uz tādiem uzņēmumiem ASV, kuri ievēro noteiktus datu aizsardzības noteikumus) ar Amerikas Savienotajām Valstīm ir patiešām drošs. Es arī turpināšu sarunas ar ASV par datu aizsardzības noteikumiem attiecībā uz datu apmaiņu starp tiesībaizsardzības iestādēm. Šajā sakarā ES pilsoņiem ir jāspēj īstenot tiesības uz datu aizsardzību arī ASV tiesās.

Drošība un uzņēmējdarbības iespējas nav jāīsteno uz pamattiesību rēķina, bet gan tām būtu jāiet roku rokā. Datu aizsardzības reformai būtu jānodrošina pareizs līdzsvars, proti, jāaizsargā iedzīvotāji un jādod tiem iespēja pašiem pārvaldīt savus personas datus, vienlaikus aizsargājot vārda un plašsaziņas līdzekļu brīvību un radot paredzamus nosacījumus uzņēmumiem digitālajā vienotajā tirgū.

Mums ir ātri jāpabeidz pašreiz notiekošās sarunas par šo reformas projektu un jāsāk īstenot jaunos noteikumus. Ir pienācis laiks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!