Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) un Moldovas Republikas Asociācijas padome pirmdien paudusi atzinību par veiksmīgu bezvīzu režīma ieviešanu norādot, ka no 2014. gada aprīļa līdz decembrim 360 000 Moldovas Republikas pilsoņu bez vīzas ceļojuši uz Šengenas zonas valstīm, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

Tāpat asociācijas padome atzinīgi novērtējusi ES-Moldovas Asociācijas nolīguma un tā padziļinātas un visaptverošas brīvās tirdzniecības zonas pagaidu piemērošanu no 1. septembra.

Kā norāda ĀM, turpmākajos gados Asociācijas nolīgums būs pamats tālākai reformu ieviešanai un tautsaimniecības modernizēšanai Moldovā. Asociācijas padome apstiprinājusi paplašinātas sadarbības institucionālo satvaru, pieņemot reglamentu.

ES arī atzīmējusi nepieciešamību pielikt pūles, lai nepieļautu un novērstu korupciju, kā arī veiktu reformas tieslietu jomā un nekavējoties novērstu trūkumus finanšu nozarē Moldovā.

Pēdējo gadu laikā palielinājusies ES sniegtā palīdzība Moldovai, un laikposmam no 2014. līdz 2017. gadam ir pieejams finansējums 410 miljonu eiro apjomā. Tādēļ ES aicinājusi Moldovu pēc iespējas labāk izmantot šo palīdzību, lai varētu veikt tālejošas reformas, kas paredzētas Asociācijas līgumā un Asociācijas programmā.

Tāpat izcelta nepieciešamība sasniegt visaptverošu, mierīgu Pārdņestras konflikta noregulējumu, kas ievērotu Moldovas Republikas suverenitāti un teritorijas integritāti, paredzot īpašu statusu Pārdņestrai.

Kā norāda ĀM, padome mudinājusi puses atsākt konstruktīvu dalību konflikta noregulēšanas sarunās, sagaidot, ka tuvākajā laikā norisināsies saturīga nākamā 5+2 formāta sarunu kārta un padziļināts visu veidu dialogs.

ES uzsvērusi, ka Asociācijas nolīgums, tostarp padziļināta un visaptveroša brīvās tirdzniecības zona sniedz iespējas visai starptautiski atzītai Moldovas teritorijai un ES ir gatava pilnībā atbalstīt šī līguma pilnīgu ieviešanu Moldovas tautas un tās starptautisko partneru labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!