Foto: AFP/Scanpix

Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis (V) ieguvis Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta amatu ar atbildību par eiro un sociālo dialogu.


Kopumā EK prezidentam Žadam Klodam Junkeram būs seši viceprezidenti, katrs no tiem būs atbildīgs par vairākiem citiem jau ierastajiem komisāriem un atbildības jomām.

Dombrovska pārraudzībā atradīsies tie komisāri, kas atbildīgi par ekonomikas un monetārajiem jautājumiem, nodarbinātības un sociālajiem jautājumiem, kā arī par reģionālo attīstību.

Par viceprezidentiem kļuvuši arī Somijas premjers Jirki Katainens, Igaunijas ekspremjers Andruss Ansips, Slovēnijas ekspremjere Alenka Bratušeka, iepriekšējā EK sastāva komisāre no Bulgārijas Kristalina Georgijeva un bijušais Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermans.

Timmermans atbildēs par likumu varas un pamattiesību hartas jomām, Georgijeva par budžeta un iekšējo cilvēkresursu jautājumiem, Ansipa atbildībā nonākusi digitālā tirgus pārraudzība, Bratušekas - enerģētikas savienības atbildība, bet Katainens pārraudzīs komisārus, kas atbildīgi par darbavietām, izaugsmi, investīcijām un konkurenci.

Savukārt Lietuvas bijušais veselības ministrs Vītenis Andrukaitis kļuvis par veselības un pārtikas drošības komisāru.

EK sastāvs vēl formāli jāapstiprina Eiropas Parlamentam (EP), kur balsojums paredzēts oktobra sākumā. Savukārt amata pienākumi komisāriem būs jāsāk pildīt no 1.novembra.

Junkera EK sastāvā strādās 28 komisāri, to starpā septiņi iepriekšējā sastāva komisāri, pieci bijušie dalībvalstu premjeri, pieci esošie Eiroparlamenta deputāti un divi bijušie EP pārstāvji.

Pirms EK viceprezidenta amata iegūšanas Dombrovskis tika minēts kā arī viens no reālākajiem EK un ES Padomes vadītājiem. Nevienu no šiem augstajiem amatiem Latvijas ekspremjeram neizdevās iegūt.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!