Foto: LETA

Trešdien, 22.oktobrī, Eiropas Parlaments (EP) balsojumā apstiprinājis jauno Eiropas Komisijas (EK) sastāvu.

Par jauno EK komandu balsoja 423 deputāti, 209 bija "pret", bet 67 atturējās.

Jaunās komisijas lielākais jaunievedums ir septiņu viceprezidentu amati. Vienu no šiem prestižajiem amatiem ar atbildību par eiro un sociālo dialogu ieņems Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis (V ).

Lai gan arī iepriekšējā EK sastāvā eksistēja viceprezidenta amats, tagad līdz septiņiem palielināts šo amatu skaits, un komisijā būs septiņi viceprezidenti. Tāpat arī pieaugusi šī amata funkciju nozīmība.

Prezentācijā īpaši lielu uzmanību Junkers veltīja vienam no nākamās piecgades lielākajiem EK projektiem - 300 miljardu eiro vērtai investīciju paketei, kas veltīta ekonomikas izaugsmei un nodarbinātības jautājumiem.

Tāpat Junkers apstiprināja, ka jaunās komisijas vadības laikā Eiropas Savienībā nav gaidāma kādas jaunas dalībvalsts pievienošanas.

Britu eiropskeptiķu līderis Naidžels Farāžs Junkeram solīja, ka viņš ir pēdējais prezidents, kurš vada tādu EK, kuras sastāvā vēl atradīsies Lielbritānija.

Dombrovskis  jaunajā amatā cieši sadarbosies ar citiem viceprezidentiem. Savukārt savā atbildības jomā viņš vadīs un koordinēs darbu ar vairākiem komisāriem - ekonomikas, finanšu, nodokļu un muitas politikas komisāru Pjēru Moskovisī, nodarbinātības, sociālo lietu, kvalifikācijas un darbaspēka mobilitātes komisāri Marianni Teisenu, finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības komisāru Džonatanu Hilu, iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un mazo un vidējo uzņēmumu nozares komisāri Elžbetu Beņkovsku, reģionālās politikas komisāri Korinu Krecu un tieslietu, patērētāju aizsardzības un dzimumu vienlīdzības komisāri Veru Jourovu.

Jauno EK sastāvu vadīs Luksemburgas ekspremjers Žans Klods Junkers.

Komisijas pilnvaras stāsies spēkā no 1.novembra. Kopumā komisijā būs 28 komisāri  - no katras ES dalībvalsts pa vienam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!