Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Komisija (EK) pirmdien nākusi klajā ar paziņojumu, ka būtu jāsāk sarunas par Serbijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES). Ar ieteikumu komisija nākusi klajā dažas dienas pēc tam, kad Belgrada bija panākusi vienošanos par attiecību normalizēšanu ar Kosovu. EK arī mudinājusi ar Kosovu parakstīt Stabilizācijas un asociācijas līgumu, kas būtu nopietns Kosovas solis ceļā uz iestāju ES.

Paziņojums publiskots pēc tam, kad pagājušonedēļ Serbija un Kosova Briselē parakstīja līgumu par attiecību normalizāciju. Serbijas un Kosovas līgumā 15 punktos formulēti pamatprincipi, kas garantē nosacītu autonomiju 40 000 Kosovas ziemeļdaļā mītošajiem serbiem.

Pēc Briseles sarunām ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Katrīna Eštona sacīja, ka: "Tas ir solis prom no pagātnes, abām valstīm tas ir arī solis tuvāk Eiropai," Eštone bija starpnieks Serbijas premjerministra Ivicas Dačiča un Kosovas premjera Hašima Tači sarunās.

Līdz šim galvenais klupšanas akmens abu valstu sarunās bija Kosovas serbu kopienas turpmākais statuss, vienošanās paredz serbu kopienām piešķirt nosacītas autonomas tiesības, piemēram, tās varēšot uzturēt savas policijas un tiesībsargājošās iestādes. Savukārt Serbija atzīst Kosovas likuma varu Kosovas teritorijā un apsolās nekavēt Kosovas integrāciju ES.

Attiecību uzlabošana ar Kosovu ir galvenais nosacījums, ko EK izvirzījusi Serbijai, lai varētu notikt tās virzība uz iestāšanos ES.

Lai gan ES ir uzsvērusi, ka starptautiskās publiskās tiesības nosaka, ka tai ir tiesības noslēgt starptautiskus nolīgumus ne tikai ar neatkarīgām valstīm, eksperti uzskata, ka šis Stabilizācijas un asociācijas līguma parakstīšanas signāls liecina, ka Kosova drīzumā varētu ievērojami tuvoties ciešākai ES integrācijai, kas nozīmētu, ka ES kā vienota valstu apvienība varētu atzīt Kosovas neatkarību. Piektdien parakstītais 15 punktu abu valstu nolīgums paredz, ka abas valstis nekavēšot viena otrai integrāciju ES.

No bijušajām Dienvidslāvijas valstīm tikai Slovēnija līdz šim ir iestājusies ES, bet šī gada vasarā iestāsies arī Horvātija. Kandidātvalsts statusā šobrīd atrodas arī Bijusī Dienvidslāvijas Maķedonijas Republika, Islande, Melnkalne un Turcija.

Serbijas province Kosova 1999.gadā tika nodota ANO pārvaldē. Kosova 2008.gada 17.februārī pasludināja neatkarību no Serbijas, un to jau ir atzinušas 86 ANO dalībvalstis, tostarp ASV un vairākums ES valstu.

90% Kosovas iedzīvotāju ir etniskie albāņi. Nelielā teritorijā Kosovas ziemeļos pie Serbijas robežas dominē etniskie serbi, kas neatzīst Kosovas neatkarību un pretojas valdības mēģinājumiem kontrolēt šo teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!