Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien, 8.oktobrī, Eiropas Parlamenta(EP) deputāti atbalstīja Valda Dombrovska (V) kandidatūru Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta amatam ar atbildību par eiro un sociālo dialogu.

Par Latvijas ekspremjeru Dombrovski nobalsoja 73 EP komitejas deputāti, pret bija 25, bet 4 balsojumā atturējušies.

Kā vēlā trešdienas vakarā portālam "Delfi" norādīja EP deputāts Krišjānis Kariņš (V), Dombrovska kandidatūra atbalstīta ar lielu vienprātību. Kariņš arī minēja, ka iepriekš noraidītā Bratušeka tiešām izcēlusies ar nekompetenci, līdz ar to šis lēmums ir racionāli vērtējams.

Trešdien Eiropas Parlamenta deputāti ar pārliecinošu balsu vairākumu trešdien noraidījuši Slovēnijas kandidāti uz Eiropas Savienības (ES) vicekomisāra krēslu enerģētikas savienības jautājumos. Pret bijušās Slovēnijas premjerministres Alenkas Bratušekas kandidatūru balsoja 112 EP Vides un enerģētikas komitejas locekļi, kamēr viņu atbalstīja tikai 13 ES likumdevēji, bet divi balsojumā atturējās.

Pirmdien, 6.oktobrī, Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis Eiropas Parlamenta (EP) priekšā izturējis trīs stundu jautājumu maratonu, atbildot gan par taupības politiku, gan Latviju krīzes laikā. Uzreiz pēc iztaujāšanas Dombrovskis žurnālistiem norādīja, ka noklausīšanās bijusi gana smaga.

Jautāts vai Dombrovskis jūtas eksāmenu izturējis, ekspremjers atbildēja izvairīgi, teikdams, ka tas tagad ir EP deputātu rokās.

"Ja no labēji centriskajām partijām kopumā tika justa atbalstoša nostāja, tad no kreisi centriskajām bija daudz jautājumu, ka būtu jāpārskata Eiropas Savienības makroekonomikas uzraudzības mehānismi. Tas arī tieši ir EK prezidenta Junkera kunga uzstādījums, ka jānodrošina ciešāka sasaiste starp ekonomikas un sociālajām politikām. Un tieši viceprezidenta eiro un sociālā dialoga jautājumos kompetencē ir šo koordināciju nodrošināt," žurnālistiem jautājumu - atbilžu sesiju raksturoja Dombrovskis.

Savukārt uz jautājumu, vai ekspremjers 22.oktobrī prognozē EK sastāva apstiprināšanu jau ar pirmo piegājienu, Dombrovskis atbildēja, ka tas varētu būt zināms tuvākajās dienās. " Pēc pāris dienām beigsies noklausīšanās. Tas - vai izdosies sastāvu apstiprināt - būs jau zināms tuvāko dienu laikā. Vispirms arī politiskajām EP grupām jāpanāk zināma politiskā vienošanās," norādīja topošais EK viceprezidents.

Vēstīts, ka trīs stundu garajā iztaujāšanā ekspremjeram nācās atbildēt gan par sociālo nevienlīdzību Latvijā, gan to, vai viņš šādu netaisnību pieļaus arī Eiropas līmenī. Atbildes no Dombrovska tika sniegtas ierastajā nosvērtībā, skaidrojot, ka visai Eiropas vienas ekonomikas zāles piemērot nevar. Atbildes topošais ekspremjers sniedza latviešu, angļu un vācu valodās.
Jau vēstīts, ka 6.oktobrī lielajā "darba intervijā" Sociāldemokrātu bloks centās Dombrovska spējas apšaubīt, apsūdzot pārlieku lielā taupības politikas aizstāvībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!