Foto: AFP/Scanpix

Vācijas komediants Martins Zoneborns, kurš Eiropas Parlamentā (EP) pārstāv paša izveidoto parodiju partiju, paziņojis, ka britu eiroskeptiķi centušies viņu pierunāt pievienoties savai frakcijai, kas šonedēļ sagruva pēc Latvijas pārstāvēs Ivetas Grigules aiziešanas.

Zoneborns izveidojis parodiju partiju "Die Partei" un maijā tika ievēlēts EP startējot ar programmu, kurā bija iekļauti dažādi absurdi solījumi, tostarp Berlīnes mūra apjaunošana.

Intervijā tīmekļa izdevumam "The Local" viņš pastāstījis, ka jau ceturtdienas pēcpusdienā, dažas stundas pēc paziņojuma, ka Grigule izstājas no eiroskeptiķu frakcijas, pie viņa vērsušies Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) pārstāvji, vaicājot vai viņš nebūtu gatavs pievienoties EP grupai "Brīvības un tiešās demokrātijas Eiropa" (EFDD).

Kā ziņots, Grigule (ZZS) ceturtdien izstājās no līdz šim pārstāvētās EFDD, tādējādi faktiski sagraujot britu eiroskeptiķa Naidžela Farāža vadīto frakciju.

Pēc Grigules aiziešanas EFDD, kurā līdz ar UKIP darbojās arī, piemēram, itāļu populista Bepes Grillo izveidotā Pieczvaigžņu kustība, vairs nepārstāv vismaz septiņas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kas ir minimālais skaits EP frakcijas izveidošanai.

Frakcijas statuss ir svarīgs, jo tas nodrošina papildu finansējumu, vietas EP komitejās un lielāku uzstāšanās laiku tās deputātiem.

Farāžam EFDD bija izdevies sapulcēt 48 eiroparlamentāriešus. No viņiem 24 bija UKIP pārstāvji, bet 17 pārstāvēja Pieczvaigžņu kustību.

Vēl EFDD sastāvā bija galēji labējās partijas "Zviedrijas demokrāti" deputāti, viens franču neatkarīgais deputāts, kā arī Čehijas un Lietuvas eiroparlamentārieši.

Tādējādi Zoneborna pievienošanās EFDD ļautu eiroskeptiķiem atkal atjaunot frakcijas statusu, jo neviena Vācijas pārstāvja tajā līdz šim nav bijis.

"Farāža jautājums bija nopietns," intervijā "The Local" sacīja vācu satīriķis, uzsverot, ka šoreiz viņš nejoko. "Vairāki cilvēki no viņa grupas zvanīja mana biroja vadītājam."

"Die Partei" līderis uz piedāvājumu reaģējis, rakstiski atbildot, ka būtu gatavs pievienoties eiroskeptiķiem, ja frakcija tiktu pārdēvēta par "Zoneborna EFDD". Taču Farāžs pēc tam vairs neesot sazinājies ar potenciālo kandidātu.

Pats Zoneborns par to izteica nožēlu, jo viņam esot kopīgs mērķis ar UKIP – Lielbritānijas izstāšanās no ES.

"Tā kontinentam nepieder, tikai ieskatieties kartē," "The Lokal" sacīja komediants. "Man arī patīk stāvēt krogu priekšā un dzert alu, tādējādi mums kopīga ir vēl viena lieta," piebilda Zoneborns, piesaucot Farāža ieradumu pozēt fotogrāfiem ar aluskausu rokā.

EFDD pārstāvis atteicās "The Local" sniegt jebkādus komentārus par Zoneborna stāstīto.

"Mēs vienkārši neatklājam, pie kā esam vērsušies un pie kā neesam," sacīja frakcijas pārstāvis. "Es noteikti neesmu dzirdējis, ka būtu minēts Zoneborna vārds."

Eiroskeptiķu pārstāvis piebilda, ka uzrunāti vairāki EP deputāti, bet citi paši esot izteikuši interesi pievienoties. "Mēs neizteiksim sasteigtus solījumus, taču ceram, ka līdz pirmdienai vai nākamajai nedēļai," EFDD tiks atjaunota, uzsvēra frakcijas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!