Foto: LETA

Grūti iedomāties vēl lielāku ideoloģisku lēcienu par Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Ivetas Grigules (ZZS) lēmumu pievienoties Eiropas liberāļu un demokrātu apvienībai (ALDE), sarunā ar norādīja biedrības "Eiropas kustība Latvijā" prezidents Andris Gobiņš.

Runājot par Grigules iepriekš pārstāvēto grupu "Brīvības un tiešās demokrātijas Eiropa" (EFDD), Gobiņš norādīja, ka no katastrofāliem Eiropas un arī Latvijas interešu nīdējiem pāriet uz sakarīgu politisku spēku ir apsveicama ideja, kas arī liecinot, ka pašas Grigules nostāja ir nedaudz mainījusies.

"Tomēr ir grūti iedomāties, kā cilvēks, kurš tikko atbalstījis Eiropas iziršanu, pēkšņi var mainīt virzienu uz tādu modeli, kas atbalsta gandrīz vienotas Eiropas Savienības valsts veidošanu," sacīja Gobiņš, piebilstot, ka viņš personīgi šaubās, vai tas ir Latvijas interesēs.

Vaicāts par ALDE ieguvumiem, uzņemot grupā Griguli, viņš norādīja, ka tas grupai paver plašas iespējas, tostarp vēl vienu papildu balsi.

"Tas ir atzīts un respektēts politiskais spēks, un ir pilnīgi skaidrs, ka liberāļiem būs visdažādākie atzinumi. Arī Grigule agrāk vai vēlāk tiks pie kādiem mazsvarīgiem atzinumiem, ņemot vērā viņas iepriekšējo pieredzi. Tomēr EP burtiski katrs cilvēks ir svarīgs, kas grupām rada lielāku varu, arī finansējuma saņemšanā," skaidroja Gobiņš, piebilstot, ka "vēl gan būs jāskatās, cik paši liberāļi būs priecīgi par šādu balsi".

Jau ziņots, ka Grigule, kas ievēlēta no Latvijas Zemnieku savienības, ir pievienojusies ceturtajai lielākajai EP politiskajai grupai - ALDE.

Deputāte iepriekš uzsvēra, ka viņas izšķiršanos par labu turpmākajam darbam šajā grupā, lai spētu sekmīgāk ietekmēt ES politiku un efektīvi pārstāvēt Latvijas intereses, noteica vairāki aspekti.

"Šo grupu pārstāv Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, kura pārziņā ir digitālais vienotais tirgus, un četri ietekmīgi Eiropas Komisijas komisāri, kuri atbild par transporta, konkurences, tirdzniecības, kā arī tieslietu, patērētāju un dzimumu līdztiesības jautājumiem. Jāuzsver, ka, piemēram, transporta jautājumi pašlaik Latvijai ir ļoti svarīgi gan kopējās tranzīta politikas, gan "Rail Baltic" dzelzceļa būves, gan autoceļu sakārtošanas aspektā, savukārt digitālā tirgus jautājumi, par ko atbildīgs ir bijušais Igaunijas premjers Andruss Ansips, ir viena no Latvijas prezidentūras Eiropas Padomē prioritātēm. Tāpat šīs politiskās grupas deputāti vada ļoti nozīmīgu parlamenta komiteju, kas atbild par budžetu un reģionālo attīstību, darbu," stāsta Grigule.

Grigule arī atzīst, ka savulaik taisnība bija Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājam Augustam Brigmanim, kurš jau pagājušā gada maijā pēc EP vēlēšanām pauda viedokli, ka viņa varētu strādāt tieši Liberāļu un demokrātu apvienībā, lai gan toreiz tika pieņemts cits lēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!