Foto: LETA
Eiropas Savienības (ES) prezidenta Hermaņa van Rompeja pašreizējais piedāvājums Latvijai ir tiešmaksājuma apjoms 196 eiro (138 lati) par hektāru 2020.gadā un kohēzijas palīdzības griesti 2,59% līmenī no iekšzemes kopprodukta (IKP), aģentūrai BNS pastāstīja Ministru prezidenta Valda Dombrovska preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Viņš atzīmēja, ka Latvijas interesēm atbilstošs ir piedāvājums attiecībā uz tiešmaksājumiem, taču svarīgi, cik strauji ar katru gadu pieaugs maksājumu apjoms. Savukārt kohēzijas finansējums Latviju neapmierina.

Panke portālu "Delfi" informēja, ka pašreizējais piedāvājums Latvijai gan attiecībā uz tiešmaksājumiem, gan kohēzijas finansējumam ir labāks nekā sākotnējais un sarunās par labākiem nosacījumiem ES daudzgadu budžetā ir progress, tomēr arī šie jaunākie piedāvātie nosacījumi Latviju vēl neapmierina.

Iepriekš EK piedāvāja Latvijai 2014.-2020.gada budžetā noteikt kohēzijas finansējuma griestus 2,5% apmērā no IKP, bet tagad Baltijas valstīm, ņemot vērā to piedzīvoto ekonomikas kritumu, tiek piedāvāts izņēmums salīdzinājumā ar citām valstīm - vienmērīgākas attīstības nodrošināšanai atvēlēt finansējumu 2,59% no valstu IKP. Taču Latvija vēlas augstākus griestus - 2,99% no IKP, kas ļautu saņemt tikpat lielu kohēzijas aploksni kā pašreizējā 2007.-2013.daudzgadu budžetā, skaidroja premjera preses sekretārs.

Arī pašreizējais piedāvājums attiecībā uz lauksaimnieku tiešmaksājumu līmeni ir labāks nekā sākotnējais EK piedāvājums - piedāvātie 196 eiro par hektāru būtu 80% no ES vidējā tiešmaksājumu līmeņa, ko arī Latvija prasīja. Tomēr šādu tiešmaksājumu apmēru Latvijas zemniekiem piedāvāts nodrošināt vien 2020.gadā un šobrīd nav skaidrs, cik strauji atbalsta maksājumi tiks audzēti pirms tam. Latvija vēlas, lai tiešmaksājumu apmērs tiktu kāpināts iespējami straujāk. "Tas parādīsies šodienas sarunās", teica Panke un piebilda, ka patlaban Latvijas zemnieki tiešmaksājumos saņem nedaudz vairāk kā 50% no ES vidējā atbalsta līmeņa.

Pēc Pankes teiktā, sarunas par piedāvājumu Latvijai ES daudzgadu budžeta 2014.-2020.gadam ietvaros turpināsies piektdien.

ES valstu līderu sarunas par ES daudzgadu budžetu 2014.-2020.gadam turpināsies piektdienas pēcpusdienā - pulksten 13.00. Sarunas piektdienas naktī tika pārtrauktas. Piektdien pirms otrā sarunu raunda ir plānotas ES valstu līderu divpusējās tikšanās, kurās apspriedīs jaunos priekšlikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!