Foto: LETA

Latvija atbalsta Eiropas Savienības (ES) kopējo politiku par bezmaksas plastmasas maisiņu patēriņa ierobežošanu, liecina Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārā sekretāra Edgara Tavara (LZP) Saeimas Eiropas lietu komisijā deputātiem sniegtā informācija.

17.decembrī VARAM ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) piedalīsies ES vides ministru padomes sanāksmē, kur aizstāvēs Latvijas pozīciju attiecībā uz jūras transporta gaisa piesārņojuma monitoringa sistēmas izveidi, emisiju samazināšanu no mazjaudīgajām apkures sistēmām, Islandes pievienošanos ANO Kioto protokola dokumentiem, kā arī par plastmasas iepakojuma radītās ietekmes uz vidi samazināšanu.

Mūsdienās plastmasa, plašā pielietojuma dēļ, dabai nodara vislielāko postu, tādēļ plastmasas iepakojuma atkritumu samazināšanas pasākumos jāiesaista pilnīgi visi ES iedzīvotāji. "Polietilēna maisiņi, kuros pašrocīgi veikalā iebērt nefasētos produktus, vai par mazu maksu iegādājamie iepirkumu maisiņi, kur salikt pirkumus, ik dienu pie mums tiek patērēti neiedomājamos kvantumos," problēmu akcentē Tavars.

Vides ministru Padomei iesniegtā priekšlikuma redakcija, ko atbalsta arī Latvija, paredz dalībvalstīm pienākumu veikt pasākumus plāno plastmasas iepirkumu maisiņu (plānāki par 50 mikroniem) patēriņa samazināšanai.

ES dalībvalstis, virzoties uz sasniedzamo mērķi, drīkstēs izvēlēties vienu no diviem piedāvātajiem variantiem. Viens no tiem paredz, ka uz iedzīvotāju gadā tiek izmantoti ne vairāk kā 90 maisiņi līdz 2019.gada beigām un ne vairāk kā 40 maisiņi līdz 2025.gada beigām. Otrs variants paredz panākt, ka līdz 2018.gada beigām tirdzniecības vietās plastmasas iepirkumu maisiņi netiek izplatīti bez maksas.

"Direktīvas grozījums, neuzliekot dalībvalstīm vienu rāmi, bet, izvēloties nacionālajam līmenim atbilstošus mehānismus, ir apsveicams. Aplikt ar ievērojamu dabas resursu nodokli vidi piesārņojošas lietas un no nodokļiem gūtos līdzekļus novirzīt piesārņojuma lokalizācijai ir preventīvas dabas pasākums, lai mazinātu ietekmi uz vidi," komentējot izmaiņas iepakojumu un izlietoto iepakojumu direktīvas grozījumos, norāda parlamentārais sekretārs.

Runājot par izlietoto maisiņu aprites ciklu, Tavars skaidro, ka plastmasas maisiņu pārstrāde pārsvarā ir nerentabla, šķirošana sarežģīta, tāpēc tie tiekot noglabāti atkritumu poligonā vai nereti pa tiešo nonāk dabā.

Ieskicējot risinājums kā mainīt pircēju ieradumus, mudinot bezmaksas plastmasas maisiņu vietā izmantot citas alternatīvas, Tavars aicina "likt domāt katram ar savu maciņu pirms veikalā bez prāta un apdomas ķert un grābt mazos maisiņus, jo tie ir bez maksas”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!