Foto: AFP/Scanpix

Lai popularizētu 315 miljardus eiro vērto Eiropas Savienības (ES) investīciju plānu, nākamā gada maijā Latvijā ieradīsies Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera vietnieks Jirki Katainens, kura pārziņā ir darbvietas, izaugsme, ieguldījumi un konkurētspēja.

Kā liecina EK paziņojums, Katainens sācis 28 ES dalībvalstu apmeklējumu programmu, kuras mērķis ir popularizēt ES investīciju plānu vairāk nekā 300 miljardu eiro vērtībā un skaidrot par jaunajām iespējām, kas tagad pieejamas valdībām, investoriem, uzņēmumiem, kā arī reģionālajām iestādēm, arodapvienībām un vietējām kopienām.

"Mūsu nostāja ir skaidra - mēs saspringti strādājam, lai iespējami drīz mūsu ekonomikā nonāktu jaunas investīcijas, kas nodrošinās tik ļoti vajadzīgo finansējumu kopuzņēmumiem, jaunizveidotiem uzņēmumiem, investīciju projektiem transporta vai platjoslas jomā, jaunām skolām un slimnīcām. Mēs sākam dalībvalstu apmeklējumu programmu, lai vairotu politisko atbalstu, ko jau esam saņēmuši, un skaidrotu valsts un privātā sektora pārstāvjiem, kā viņi var iesaistīties šā plāna īstenošanā," norādījis Katainens.

Plānots, ka nolūkā popularizēt investīciju plānu Katainens dosies uz visām ES dalībvalstīm, apmeklējumu programmu noslēdzot nākamā gada oktobrī. Latvijā Katainens ieradīsies maijā, Igaunijā - jūnijā, bet Lietuvā - septembrī.

Paredzēts, ka Katainens investīciju plānu apspriedīs ne tikai ar valsts, reģionālā un vietējā mēroga iestādēm, bet arī ar uzņēmējiem, arodbiedrībām, zinātnisko aprindu pārstāvjiem un studentiem, kā arī potenciālajiem investoriem. Tāpat Katainens apmeklēs arī to projektu objektus, kas saņem ES finansējumu, un apspriedīs plānā paredzētās iespējas.

Jau ziņots, ka 315 miljardu eiro vērtais investīciju plāns paredz izveidot Stratēģisko investīciju fondu 21 miljarda eiro vērtībā.

Saskaņā ar plānu pašreizējie ES līdzekļi tiks izmantoti, lai garantētu finansējumu 16 miljardu eiro apmērā. Vēl piecus miljardus sniegs EIB.

Tas, kā cer EK, nodrošinās piecpadsmitkārtīgu privāto finansējumu, investīciju kopapjomam sasniedzot 315 miljardus.

EK cer, ka papildu finansējumu sniegs arī ES dalībvalstis. Lai mudinātu projektā iesaistīties nacionālās valdības, EK paziņojusi, ka ieturēs "labvēlīgu nostāju", šādu ieceru kontekstā vērtējot nacionālos budžetus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!