Foto: Saeimas administrācija

Saeimas vairākums pirmdien, 14.jūlijā, ārkārtas sēdē pēdējā lasījumā atbalstījis likumprojektu par Eiropas Savienības (ES) asociācijas līguma noslēgšanu ar Ukrainu.

Latvija tādējādi kļuvusi par trešo ES dalībvalsti, kas ratificējusī asociācijas līgumu ar Ukrainu. Līdz šim to paveikušas vēl tikai Lietuva un Rumānija.

Tāpat pirmdien Saeima vienbalsīgi ratificēja arī asociācijas līgumus ar Moldovu un Gruziju.

Lai gan ES valstu līderi asociācijas līgumu ar Ukrainu apstiprināja jau jūnija beigās, ES dalībvalstīm ir pienākums līgumu apstiprināt arī nacionālā līmenī. Ministru kabinets (MK) likumprojektu atbalstīja pagājušajā nedēļā un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pauda cerību par pēc iespējas ātrāku līgumu ratifikāciju Saeimā.

Asociācijas līgums nomainīs vecos ES un Ukrainas attiecību saistošos dokumentus. Šobrīd attiecību pamatā ir 1994.gadā parakstītais partnerības un sadarbības nolīgums, kas stājās spēkā 1998.gadā.

ES un Ukraina asociācijas līgumu parakstīja 27.jūnijā, lai gan bija paredzēts, ka līgumu nodoma versiju parakstīs jau 2013.gada beigās Viļņas Austrumu partnerības samita laikā. Tolaik valsts prezidents Viktors Janukovičs izlēma līgumu neparakstīt. Neilgi pēc tam Kijevā sākās sacelšanās pret prokrieviski noskaņoto valsts varu.

Kijevas protestētāji uzskatīja, ka atteikšanās parakstīt līgumu nozīmē valsts virzību Krievijas, nevis ES virzienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!