Foto: Publicitātes attēls
Lai paaugstinātu elektroapgādes drošumu un kvalitāti iedzīvotājiem un uzņēmumiem Rīgas reģionā, AS "Sadales tīkls" šogad realizēs 181 investīciju projektu, elektrotīkla uzlabošanas darbos ieguldot 15,5 miljonus eiro, rezultātā pakalpojumu kvalitāte uzlabosies vairāk nekā 10 tūkstošiem lietotāju.

Izvērtējot katra investīciju projekta nozīmīgumu elektroapgādes uzlabošanā klientiem, AS "Sadales tīkls" intensīvi turpina plānveidīgu elektrolīniju atjaunošanu, rekonstrukciju un pārbūvi gan izolētās gaisvadu līnijās, gan mūsdienīgākos risinājumos - zemē ieraktos kabeļos, tādējādi paaugstinot elektroapgādes nepārtrauktību, drošumu, kā arī uzlabojot sprieguma kvalitāti un mazinot laika apstākļu, piemēram, vētru, ietekmi uz elektrības piegādi.

Elektrotīkla rekonstrukcijas darbu laikā tiks atjaunotas vidējā sprieguma 20kV elektrolīnijas 293 km garumā, zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīniju rekonstrukciju plānots veikt 182 km garumā un rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 138 transformatoru apakšstacijas. Pēc plānoto elektrotīkla rekonstrukcijas darbu pabeigšanas sniegto pakalpojumu kvalitāte uzlabosies vairāk nekā 10 tūkstošiem lietotāju.

Nozīmīgi darbi iedzīvotāju elektroapgādes uzlabošanai šogad tiek veikti Garkalnes novadā, kur gar autoceļu A2 (Rīga - Garkalne) esošā vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīnija tiek pārbūvēta par kabeļu līniju 15,8 km garumā. Elektrotīkla rekonstrukcijas darbu laikā tiks izbūvētas 6 jaunas transformatoru apakšstacijas, bet zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīnijas pārbūvi par kabeļu līnijām plānots veikt 1,5 km garumā. Pēc elektrotīkla rekonstrukcijas elektroapgādes drošums un kvalitāte paaugstināsies lietotājiem Berģos, Langstiņos un Baltezerā.

Lai Saulkrastu novada iedzīvotājiem nodrošinātu kvalitatīvu, nepārtrauktu un drošu elektroenerģijas piegādi, 2015. un 2016. gadā AS "Sadales tīkls" realizēs 9 investīciju projektus, elektrotīkla attīstībā ieguldot 2 miljonus eiro. Kopumā 2015. un 2016. gadā Saulkrastu novadā AS "Sadales tīkls" plāno veikt zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīniju rekonstrukciju un pārbūvi par kabeļu līnijām 65,4 km garumā, izbūvēt 2 jaunas transformatoru apakšstacijas, bet vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīniju plānots atjaunot 0,5 km garumā. Plašu teritoriju Saulkrastu novadā aizņem vēsturiski veidojušās dārzkopības sabiedrības, kas šobrīd kļūst par plaši apdzīvotiem ciemiem, tādēļ AS "Sadales tīkls" ik gadu mērķtiecīgi turpina attīstīt un rekonstruēt šajās teritorijās esošo elektrotīklu, lai arvien uzlabotu klientu elektroapgādes kvalitāti un drošumu. Jau iepriekšējos gados ir ieguldīts pamatīgs darbs Saulkrastu novada iedzīvotāju elektroapgādes uzlabošanai, un arī šogad AS "Sadales tīkls" turpina veikt gan zemsprieguma 0,4kV, gan vidējā sprieguma 20kV elektrotīkla rekonstrukciju un gaisvadu elektrolīniju pārbūvi par kabeļu līnijām. Šogad un 2016. gadā šādus darbus plānots veikt ciemos "Pēterupe", "Selga", "Silmala", "Priedes", "VEF Biķernieki", "Roze" un "VEF Pabaži".

Viens no nozīmīgākajiem projektiem Jūrmalas iedzīvotāju elektroapgādes uzlabošanai tiks realizēti pilsētas daļā Lielupe - Vikingu un Stirnu ielā, kur zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīnija tiks pārbūvēta par kabeļu līniju 4 km garumā, un Kauguros - Skolas, Steķu, Draudzības, Celtnieku, Nākotnes, Sputņika, Dzelmes un Glūdas ielā, kur 0,4kV gaisvadu elektrolīnijas plānots pārbūvēt par kabeļu līnijām 6,6 km garumā.

Nozīmīgs projekts iedzīvotāju elektroapgādes uzlabošanai šogad tiek realizēts Ikšķilē, kur tiek veikta vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīnijas rekonstrukcija. Rekonstrukcijas darbu laikā esošā 20kV gaisvadu elektrolīnija, kas stiepjas no Ikšķiles lidlauka līdz Upes ielai, no Upes ielas līdz autoceļam A6 (Rīga - Ogre), gar Ādamlauku un autoceļu A6 un gar dzelzceļu līdz Ogres robežai, tiks demontēta un tās vietā plānots izbūvēt 20kV kabeļu līniju 7,6 km garumā, gaisvadu elektrolīniju izolētu vadu izpildījumā 2,8 km garumā un jaunu 0,4kV kabeļu līniju 0,3 km garumā. Esošā gaisvadu elektrolīnija šķērso gan purvainu teritoriju, gan privātīpašumus, apgrūtinot operatīvu piekļuvi AS "Sadales tīkls" darbiniekiem, lai veiktu elektrolīnijas uzturēšanas un remontu darbus.

Ogres novada Ogresgala pagastā šogad AS "Sadales tīkls" plāno veikt vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīniju rekonstrukciju 18 km garumā. Veicot elektrotīkla rekonstrukcijas darbus, plānots izbūvēt 4 jaunas transformatoru apakšstacijas, gaisvadu elektrolīnijas 14,5 km garumā pārbūvēt izolētu vadu izpildījumā, bet gaisvadu elektrolīnijas posmu 3,8 km garumā pārbūvēt par kabeļu līniju. Tikpat apjomīgi elektrotīkla rekonstrukcijas darbi šogad plānoti Lauberes pagastā. Vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīnija no Lauberes līdz Lēdmanei tiks rekonstruēta 22,1 km garumā, tostarp 1,9 km garu 20kV elektrolīnijas posmu plānots pārbūvēt par kabeļu līniju. Lauberes pagastā tiks veikta arī zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīniju pārbūve par kabeļu līnijām 5 km garumā un izbūvētas 5 jaunas transformatoru apakšstacijas.

Zemsprieguma 0,4kV elektrotīkla rekonstrukciju AS "Sadales tīkls" šogad veiks arī Stopiņu novadā - Rumbulā un Dārziņos, kur tiks realizēti divi investīciju projekti, elektrotīkla rekonstrukcijā ieguldot 380 tūkst. eiro. Rumbulā tiks veikta 0,4kV gaisvadu elektrolīniju rekonstrukcija 1,2 km garumā, bet Dārziņos zemsprieguma 0,4kV gaisvadu elektrolīnijas ir pārbūvētas par kabeļu līnijām 8,3 km garumā.

Kopumā elektrotīkla uzlabošanas un rekonstrukcijas darbi Pierīgas reģionā šogad tiks veikti Jūrmalā, Garkalnes, Stopiņu, Ropažu, Babītes, Ķekavas, Baldones, Olaines, Mārupes, Siguldas, Sējas, Krimuldas, Mālpils, Inčukalna, Saulkrastu, Ogres un Ikšķiles novadā, un uzlabojumus elektroapgādes kvalitātē nākotnē izjutīs vairāk nekā 10 tūkstoši AS "Sadales tīkls" klientu.

Detalizētu informāciju par šā gada plānotajiem investīciju projektiem katrā novadā var iegūt
AS "Sadales tīkls" mājaslapā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!