Foto: Sadales tīkls AS publicitātes foto
Lai izvairītos no energoefektivitātes nodevas maksāšanas, kas saskaņā ar Energoefektivitātes likumu būs jāveic lielajiem neefektīvajiem elektroenerģijas lietotājiem no 2018. gada, pie Talsiem esošā Latvijā senākā kokskaidu granulu ražošanas rūpnīca SBE Latvia Ltd gatavojas kļūt par maksimāli energoefektīvu ražotāju, ieviešot savā darbībā ISO 50001 standartu.

SBE Latvia Ltd bizness jau teju 20 gadus ir granulu ražošana. Gadā vidēji tiek saražotas 70 000-78 000 tonnas gatavās produkcijas, kas iespējams, strādājot 24/7 režīmā un gada laikā pārtraucot ražošanu vien uz pāris nedēļām, kad jāveic ikgadējās apkopes un remonti ražošanas līnijām un iekārtām. Elektroenerģijas vidējais patēriņš ir 600-800 megavatstundas mēnesī, un uzņēmuma vadība apzinājusies, ka efektīva enerģijas izmantošana samazina gan izmaksas, gan arī videi kaitīgo siltumnīcas efektu izraisošo izmešu daudzumu un uzņēmumam nodrošina augstāku konkurētspēju.

Granulu ražotājs ietilpst Zviedrijas Scandbio AB uzņēmumu grupā, un aptuveni 85% no saražotās produkcijas uzņēmums eksportē uz Skandināvijas valstīm. "Tur ir lielas spēkstacijas, kas vienā diennaktī sadedzina tik daudz granulu, cik mēs spējam saražot 2 nedēļās. Granulu patēriņš Skandināvijā ir ļoti liels, tāpēc mums tas ir svarīgs eksporta tirgus," uzsver SBE Latvia Ltd ražošanas vadītājs Modris Jirgensons, piebilstot, ka Latvijā tiek realizēti apmēram 15% no uzņēmuma saražotajām granulām jeb 7-10 tūkst. tonnu gadā.

SBE Latvia Ltd ražo granulas industriālām vajadzībām un premium kvalitātē. Neskaitot kvalitāti, atšķirība ir granulu diametrā – 6 vai 8 mm. Industriālās granulas paredzētas lielām katlu mājām, termoelektrostacijām, kas ražo elektrību un siltumu un kurām nav augstas prasības par pelnu saturu. Savukārt premium segmenta mērķauditorija ir dažādi uzņēmumi un privātpersonas, kas savās privātmājās nevēlas īpašu uzmanību pievērst granulu katla tīrīšanai – šīs klases granulām sadegot, pelnu saturs nepārsniedz 0.5%.

M. Jirgensons atgādina, ka no 2018.gada 1.aprīļa lielajiem elektroenerģijas patērētājiem būs jāmaksā energoefektivitātes nodevas likme 7% apmērā no iepriekšējā gadā patērētās elektroenerģijas izmaksām, kas aprēķinātas par katru patērēto megavatstundu. Lai šī nodeva netiktu piemērota, ir iespējami divi rīcības scenāriji – uzņēmumam jāveic energoaudits vai arī jāievieš ISO 50001 standarts. "Ņemot vērā, ka mums jau plānā bija uzņēmuma darbības procesos ieviest ISO 9001 un ISO 14001 standartus, sapratām, ka tos būtu vērtīgi apvienot ar ISO 50001 standarta prasību ieviešanu, jo gan kvalitātes, gan vides un efektīvas energopārvaldības jautājumi ir svarīgi visiem ražojošiem uzņēmumiem," norāda M. Jirgensons (no labās).

ISO 50001 standartam atbilstoša energopārvaldības sistēma ir energoefektivitātes augstākā izpausme. Standarts paredz, ka uzņēmums pats veic energopatēriņa monitoringu, ievieš attiecīgas procedūras un veic darbības ar mērķi samazināt enerģijas patēriņu, monitorēt un kontrolēt to. Lai sasniegtu šo mērķi, esam piesaistījuši konsultantus, kas sniedz energoefektivitātes paaugstināšanas pakalpojumus. "Neesam pirmie, kas to vēlas. Ir arī citi ražošanas un kokapstrādes uzņēmumi, kas šo standartu jau ir ieviesuši. Konsultanti piedāvā to ieviest vienkāršākā versijā ar Excel tabulām vai mūsdienīgākā versijā ar attiecīgu programmatūru un viedām sistēmām, ar kuru palīdzību var veikt elektroenerģijas lietošanas efektivitātes analīzi," skaidro SBE Latvia Ltd ražošanas vadītājs.

Ja runa ir par saimniecības energopārvaldību, daudzi uzņēmumi droši vien pirmkārt redz elektrības rēķinus. "Mums ir jāsaka liels paldies AS Sadales tīkls konsultantam, kas pērn pēc sadales sistēmas pakalpojumu tarifu struktūras izmaiņām piedāvāja izmainīt tarifu plānu, norādot, ka SBE Latvia Ltd ir liela jaudas rezerve, kas netiek izmantota, jo elektrības patēriņš ir krietni mazāks. Izpētījām un apzinājām situāciju, secinot, ka nav jēgas maksāt par tik lielu lieko jaudu, kas faktiski centiem izmantota. Samazinājām jaudu un nomainījām tarifu plānu, rezultātā ikmēneša ietaupījums ir 2300 eiro, ko sasniedzām vien ar pāris peles klikšķiem," pieredzē dalās M. Jirgensons.

Viņš atklāj, ka piesardzības nolūkos jaudas samazinājums bija neliels, bet tagad, veicot patēriņa analīzi, uzņēmums izskatīs iespējas noteikto limitu samazināt par 50 kW, lai ietaupītu vēl vairāk. Tāpat konsultants rekomendējis SBE Latvia Ltd izvērtēt piemērotāko sistēmas pakalpojumu tarifu un tarifuplānu, jo arī tā ir iespēja efektīvāk izlietot līdzekļus. "Ir pilnīgi droši, ka rūpīgi sekojot līdzi savam elektroenerģijas patēriņam, ar kalkulācijām Sadales tīkla mājas lapā aprēķinot faktiski nepieciešamo elektrotīkla jaudu, pārskatot tarifu un tarifu plānu, var ietaupīt," iedrošina M. Jirgensons.

SBE Latvia Ltd vairākus mājasdarbus energoefektivitātes celšanai jau ir paveicis, bet vēl daudz ieceru ir tuvākos vai tālākos plānos. Piemēram, uzņēmums ir uzlabojis ražošanas iekārtu efektivitāti, maksimāli izmantojot frekvenču pārveidotājus. Tos uzstādot, iespējams regulēt jebkura elektromotora apgriezienu jaudu, samazinot elektrības patēriņu. Pērn investēti 300 tūkst. eiro, uzlabojām žāvēšanas bloka komponentes ražotnē, un kas arī devis elektroenerģijas patēriņa ekonomiju.

Tuvākajā laikā iecerēts nomainīt 8 gadus vecu gaisa kompresoru, kas ar 45 kW jaudu nemainīgi strādā un patērē elektroenerģiju neatkarīgi no gaisa patēriņa. "Jauns kompresors maksā aptuveni 15 tūkst. eiro, bet saprotam, ka maksimums četru piecu gadu laikā tas atmaksāsies," pārliecināts M. Jirgensons. Tāpat uzņēmums gatavojas pārslēgties uz video draudzīgāku apgaismojumu – LED, kā arī ieviest gudru apgaismojuma sistēmu un maksimāli izmantot kustības un klātbūtnes sensorus. Šogad arī plānots kompresoru izdalīto siltumu nelaist zudībā, bet sākt izmantot, lai ziemā nodrošinātu ofisa ēkas apsildi, kā arī silto ūdeni.

Tāpat plānots optimizēt dažādu citu lielu elektroenerģija patērētāju darbību.

"Jebkura ražošana ir jāveic maksimāli efektīvi izmantojot resursus. Jo efektīvāki būsim, jo arī konkurētspējīgāki kļūsim. Ikviena uzņēmuma mērķim vajadzētu būt samazināt izmaksas, nemainot gala produkta kvalitāti, un tieši to mēs arī darām. Mēs nepērkam zemākas kvalitātes izejvielas, mūsu granulu kvalitāte saglabājas nemainīgi augsta, bet vienlaikus uzņēmums ražo daudz efektīvāk un var būt elastīgāks attiecībā uz gala cenu," ieguvumus uzskaita SBE Latvia Ltd ražošanas vadītājs M. Jirgensons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!