Foto: Sadales tīkls AS publicitātes foto
SIA "Liepājas Olimpiskais centrs", izvēloties optimālo elektrības pieslēguma jaudu, elektrības rēķinus izdevies samazināt par 20-25%.

"Elektroenerģija izmaksu ziņā mums ir otra lielākā izmaksu pozīcija kopējo izdevumu pīrāgā, tādēļ loģiski, ka meklējām iespējas šīs izmaksas mazināt," laikrakstam Diena atklāj SIA "Liepājas Olimpiskais centrs" (LOC) valdes priekšsēdētājs Gatis Griezītis. Uzņēmuma bilancē ir energoietilpīgi objekti – ledus halle un baseins ar SPA kompleksu, kuru darbībai nepieciešamās iekārtas patērē salīdzinoši daudz elektroenerģijas un tām nepieciešams arī attiecīgas jaudas pieslēgums. uzņēmuma speciālisti izmaksu par elektrību mazināšanas iespējas sāka pētīt vēl pirms a/s "Sadales tīkls" nāca klajā ar jauno tarifu struktūru.

"Izstrādātā projekta realizācija jau sakrita ar tarifu maiņu. Varu apliecināt – gala rezultātā esam lieli ieguvēji, jo esam mainījuši gan pieslēguma jaudu, gan arī, protams, rūpīgi sekojam elektrības tarifiem brīvajā tirgū. Mēs neizdalām atsevišķi elektrības cenu, OIK maksājumus un "Sadales tīkls" daļu, skatāmies kopējās izmaksas. Taču jau šobrīd mūsu aprēķini liecina, ka elektrības rēķini ir samazinājušies par 20-25%," stāsta G.Griezītis.

Viņš pārliecināts, ka savu pienesumu ekonomijā devusi arī efektīva izvēlētās slodzes izmantošana un rūpīga sekošana elektrības cenai biržās. LOC vadītājs laikrakstā skaidro, ka uzņēmums pāreju uz efektīvāku elektroenerģijas izmantošanas sistēmu pārgāja divos posmos. Vispirms efektīvāks un līdz ar to ekonomiskāks pieslēgums ierīkots baseina un SPA kompleksa iekārtu darbināšanai, bet 2016. gada vidū – ledus hallē.

"Nepieciešamo slodzes lielumu vērtējām un izvēlējāmies kopā ar "Sadales tīkls" speciālistiem. Manuprāt, ērts palīgrīks ir "Sadales tīkls" portālā pieejamais tarifu kalkulators, kas ļauj pēc dažādiem parametriem izrēķināt efektīvāko pieslēguma veidu," stāsta LOC vadītājs, gan norādot, ka kalkulators vairāk noderīgs ir tiem uzņēmumiem, kuri jau kādu laiku ir strādājuši un attiecīgi lietojuši elektroenerģiju.

"Domājot par izmaksu mazināšanu, mēs skatījāmies un vērtējām savus vēsturiskos rādītājus, tendences. Jauniem šajā ziņā ir grūtāk – nav vēsturisko datu, līdz ar to, rēķinot gan pieslēguma jaudas, gan sagaidāmās izmaksas, jābalstās uz prognozēm, bet nav iespējams vērtēt vēsturiskos datus," akcentē G.Griezītis.

LOC vadītājs pauž, ka energoefektīvākas sistēmas izveide, protams, prasa arī zināmus ieguldījumus, taču viņš uzskata, ka ieguldījumus, maksājot mazākus rēķinus par elektroenerģiju, iespējams atgūt trīs gadu laikā. "Mēs šobrīd rēķinām, ka investēto energoefektivitātē atgūsim pat ātrāk nekā trīs gadu laikā," pauž G.Griezītis, vienlaikus drošinot arī citus uzņēmumus meklēt iespējas mazināt izmaksas par elektroenerģiju, uzsverot, ka ieguldījumi energoefektivitātē dažu gadu laikā tiks atpelnīti ar zemākām izmaksām par elektroenerģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!