Testētājs ar someljē sertifikātu, kuram patīk izaicinājumi
Maksima stāsts
Foto: "Accenture"
Pēc vidusskolas Maksimam bija padomā trīs studiju virzieni: kino režija, bioloģija un informācijas tehnoloģijas (IT). Lai arī jomas ir atšķirīgas, tomēr tās demonstrē viņa domāšanas plašumu un interešu daudzveidību. Izvēle nosvērusies par labu IT nozarei. Uzņēmumā "Accenture" kā testētājs viņš strādā jau astoņus gadus un savu izvēli nenožēlo.
Iespējas izpausties strauji augošā nozarē
Studijas datorzinātnē Maksims izvēlējās, jo tur redzēja iespējas izpausties dažādos novirzienos: "Tolaik tā bija strauji augoša nozare – labas karjeras iespējas un dažādi profesionālie tehnoloģiskie virzieni, kuros var izmantot gan matemātiku, kas man labi padevās, gan radošumu un analītisko pieeju. Tā es iestājos Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē. Pabeidzu bakalaura studijas, aizstāvot darbu par "Android" programmēšanu, un uzreiz iestājos maģistrantūrā, man vēl ir palikusi maģistra darba izstrāde."

Par IT uzņēmumu "Accenture" Maksims uzzinājis bakalaura studiju sākumā, kad uzņēmums piedalījies RTU Karjeras dienās un tā pārstāvis stāstījis par iespēju apmeklēt "bootcamp" kursus, pēc kuriem bija iespējams iegūt prakses vietu. Maksims mēģināja "bootcamp" kursā iestāties jau pirmajā kursā, taču saprata, ka tas bija par agru. Pēc otrā kursa viņš pabeidza "Java" programmēšanas "Accenture" "bootcamp" mācības.
"Accenture" "bootcamp" mācības ir daļa no uzņēmuma ilgtermiņa personāla atlases programmas. Pēc to pabeigšanas dalībnieki iegūst sertifikātu, bet sekmīgākie arī apmaksātu praksi uzņēmumā. Mācības ir bez maksas un ilgst vairākas nedēļas, bet to ilgums atkarīgs no izvēlētās apmācību jomas. Tajās tiek apgūtas IT pamatzināšanas un iemaņas karjeras sākšanai, un tās ir pietuvinātas ikdienas darbam projektos.
Foto: "Accenture"
"Pēc "Java" mācībām man piedāvāja vietu jaunizveidotajā testēšanas nodaļā, jo tolaik to varēja apvienot ar studijām. Es varēju izmantot gan savas iegūtās "Java" programmēšanas valodas zināšanas, gan testēt mobilās lietotnes. Šajā nodaļā es strādāju vēl joprojām," stāsta Maksims. Testēšana ir nozīmīga jebkurā programmatūras izstrādes projektā, jo tādējādi tiek atklātas un novērstas programmatūras vai sistēmas nepilnības. Galvenais uzdevums ir spēt iedziļināties situācijās, kādās programma vai sistēma tiks darbināta. Testēšanas speciālistam ir jābūt ļoti pedantiskam, precīzam un akurātam, viņam ir jāmāk sadarboties gan ar programmētājiem, gan ar biznesa pārstāvjiem un programmatūras lietotājiem.

Sākotnēji Maksima nodarbošanās lielākoties bija saistīta ar manuālo testēšanu, bet šobrīd viņa pienākumi galvenokārt ir testēšanas automatizācija un automatizētās testēšanas arhitektūra. Manuālā testēšana ļauj pārbaudīt, vai programma darbojas korekti un saskaņā ar prasībām, taču ir gana laikietilpīga, tāpēc arvien lielāku popularitāti gūst testēšanas automatizācija, kur tiek pielietoti dažādi testēšanas rīki un pieejas, kas ilgtermiņā samazina programmas testēšanas laiku.

"Strādājot pie testēšanas automatizācijas, es attīstu arī programmēšanas prasmes, jo rīki, principi ir līdzīgi tiem, kas tiek izmantoti programmas koda rakstīšanai. Dažreiz nodarbojos arī ar "DevOps" (red. piez. – ietver principu kopumu, sākot no procesu sakārtošanas, tehnoloģijām, komunikācijas līdz cilvēku pašizaugsmei, kultūrai, zināšanu krātuves papildināšanai, filozofijai utt.), kur automatizēju programmatūras izstrādes procesu izpildi, piemēram, kompilēšanu, testēšanu, konfigurēšanu un izvietošanu, lai šie procesi notiktu automātiski un ātrāk pēc katras programmas izmaiņas. Tā ir cita "Accenture" nodaļa, taču man reizēm projektu ietvaros ļauj to darīt, un man tas ļoti patīk," skaidro Maksims.
Karjeras laikā viņš vadījis nelielas grupas – līdz 20 cilvēkiem, kā arī vairākkārt viņam nācies pieņemt dažādus izaicinājumus, kas saistīti ar operatīvu problēmu risinājumu meklēšanu: “Pieņemot šādus izaicinājumus, ļoti īsā laikā var iemācīties kaut ko pilnīgi jaunu vai papildināt līdzšinējās zināšanas, un es ļoti labprāt to daru.” Projekti, pie kuriem Maksims strādā, ir daudzveidīgi un aptver vairākas nozares: finanšu pakalpojumu, mediju, sabiedrisko pakalpojumu nozari utt. Viņam īpašs prieks ir par to, ka vairākkārt (pirms pandēmijas) bijusi iespēja strādāt klientu birojos ārzemēs. Viņš četrus mēnešus pavadījis Ķelnē un četrus – Dublinā, veiksmīgi apvienojot darbu ar ceļošanu.

Līdztekus testēšanas projektiem Maksims ir iesaistījies "Accenture" projektos un iniciatīvās, kas notiek sadarbībā ar dažādām Latvijas un Lietuvas izglītības iestādēm – universitātēm, tehnikumiem un skolām. “Mans pienākums ir atrast kolēģus no testēšanas nodaļas, kuri vēlas lasīt vieslekcijas un kursus, kā arī var pārstāvēt "Accenture" dažādos izglītības pasākumos, piemēram, karjeras dienās. Mēs stāstām par IT nozari, dažādām nozares profesijām un piedāvājam diplomdarba tēmas, sniedzam padomus utt. Esmu lasījis vieslekcijas RTU, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē, kā arī aktīvi konsultēju studentus par diplomdarba tēmām," klāsta Maksims.
Iespēja katru dienu uzzināt ko jaunu
Foto: "Accenture"
Maksima darba diena testēšanas nodaļā ik rītu sākas ar kopsapulci, kur katrs kolēģis īsi izstāsta, ko projektā paveicis dienu iepriekš un ko plānots darīt konkrētajā dienā. Atkarībā no projektu skaita un specifikas var gadīties, ka jāpiedalās arī citās sapulcēs, plānošanās vai demonstrācijās, kur prezentē, kas padarīts.

"Ja speciālists ir manuālais testētājs, viņš strādā ar dokumentāciju, lasa, skaidro biznesa analītiķiem, lai pārliecinātos, vai pareizi viss ir saprasts, bet pēc tam tiek rakstīti testi, kas var aizņemt no desmit minūtēm līdz pat visai dienai. Savukārt automatizētajā testēšanā, ja ietvars, kā uzrakstīt kodu, ir gatavs, darba process nav tik laikietilpīgs, bet projekta sākuma stadijā testēšanas automatizācija aizņem vairāk laika nekā manuālā testēšana. Ilgtermiņā tas sniedz ieguvumus visiem – gan klientam, gan IT speciālistiem," skaidro Maksims. Līdztekus manuālajai un automatizētajai testēšanai viņš nodarbojas ar veiktspējas testēšanu. Tā ir nepieciešama, lai pārbaudītu tīmekļa lapas vai lietotnes veiktspēju, proti, cik lielu slodzi un lietotāju plūsmu tā spēj apstrādāt.

"Ikdienā lielākoties strādāju no mājām, uz biroju aizbraucu reizi nedēļā apmācību vai sapulču dēļ. Gan strādāju vienatnē, gan piedalos komandas sapulcēs, tāpēc ikdienas un nedēļas plānošana ļoti palīdz organizēt darbu un privāto dzīvi. Turklāt es ne tikai plānoju laiku darba uzdevumiem un privātās dzīves aktivitātēm, bet vienmēr arī ierēķinu laiku neparedzētiem gadījumiem. Tāpat neaizmirstu par aktivitātēm, kuras ir svarīgas manai pašsajūtai, piemēram, ja dienas vidū ir nepieciešams iziet pastaigāties, tad varu darba uzdevumus pabeigt vakarā, ja projekts to atļauj," atklāj Maksims.
Darbs "Accenture" un IT jomā nozīmē arīdzan iespēju ik dienu uzzināt ko jaunu, jo projekti ir atšķirīgi un paredz speciālistam izzināt dažādas tehnoloģijas un gūt jaunas zināšanas, kā arī uzņēmums piedāvā dažādas apmācības un kursus. Apmācības notiek gan klātienē grupās, gan tiešsaistē, un tēmu spektrs ir plašs – sākot ar ļoti konkrētām darba pienākumu pildīšanai nepieciešamām zināšanām un prasmēm līdz laika pārvaldībai un publiskajai runai.
Vaicāts par paša profesionālajām interesēm un nākotnes plāniem, Maksims atbild, ka vēlas turpināt attīstīties automatizētās testēšanas arhitektūras lauciņā. "Patlaban es apgūstu bezkoda testēšanas automatizāciju, kas īpaši populāra kļuvusi pēdējos gados, jo nav nepieciešams izmantot programmēšanas valodas. Apvienojumā ar mākslīgo intelektu un mašīnmācīšanos attiecīgie bezkoda testēšanas rīki nodrošina optimālu testu stabilitāti un uztveramību. Iespējams, bezkoda rīki būs mūsu nākotne," pārdomās dalās Maksims.
Testētājs ar someljē sertifikātu
Foto: "Accenture'
Uzsākot darba gaitas, Maksimam gribējās apgūt pēc iespējas vairāk, tāpēc viņš darbam veltījis arī brīvo laiku, taču šobrīd, jo īpaši pēc pandēmijas laika attālinātā darba režīma, kad robežas starp darbu un mājas dzīvi gandrīz izzuda, Maksims apguvis darba higiēnu, proti, iemācījies strikti nodalīt darbam paredzēto laiku no privātās dzīves.

Līdzsvaru saglabāt palīdz dažādi hobiji un sirdij tuvas nodarbes – sākot ar aktīvu dzīvesveidu un beidzot ar vīnziņa kursiem (Maksims pērnruden ieguva Starptautiskās someljē ģildes sākuma līmeņa sertifikātu). Tāpat viņam prieku sagādā tūrisms. "Ceļots ir daudz, bet spilgtā atmiņā no pēdējiem pieciem gadiem palikusi Horvātija – ļoti skaista daba, daudz ūdenskritumu, nacionālie parki, jūra. Ļoti patika arī Gruzija – Kazbeks, Tbilisi. Esmu viens pats bijis Ķīnā – tā ir cita kultūra. Ļoti gribu aizbraukt uz Jaunzēlandi, pandēmijas dēļ tas nebija iespējams, ceru, ka nākotnē to tomēr izdarīšu," stāsta Maksims.

Vaicāts, vai ceļo, lai dotos pārgājienos un kāptu kalnos, Maksims paskaidro, ka viņam patīk aktivitātes savienot – doties ekskursijās, nodoties sportiskām aktivitātēm – tādām kā raftings, kalnos kāpšana, laišanās ar trosi –, bet pēc tam laiskoties pie baseina vai jūras. Pirms diviem gadiem pirmo reizi mūžā Maksims uzkāpis uz slēpēm Latvijā, bet pērn kopā ar draugiem slēpojis Slovākijā, kur sapratis, ka vēlas uzlabot savas prasmes, lai iekarotu arī trases ar sarkanajiem marķējumiem.

No interešu loka nav zudis arī kino. Maksimu saista fantastikas un zinātniskās fantastikas žanrs, asa sižeta filmas, pēdējos gados pievērsies arī šausmu filmu žanram. Kad gada sākumā sākas "Oskaru" laiks, ar lielu interesi skatās arī drāmas. Vaicāts, kāda ir viņa mīļākā filma, Maksims atbild, ka visu laiku mīļākā filma ir un paliek Mārtina Skorsēzes 2006. gada krimināldrāma "Atkritēji" (The Departed) ar Leonardo di Kaprio un Džeku Nikolsonu.
Tiesa, pilnībā nodalīt darbu no privātās dzīves tomēr nav iespējams – testētāja "niķis" liek par sevi manīt arī gluži ikdienišķās dzīves situācijās, piemēram, apmeklējot tīmekļa lapas vai izmantojot lietotnes, kur gribot negribot tiek pamanītas nepilnības, par kurām viņš reizēm ziņo tehniskā atbalsta dienestam. "Dažreiz varu arī nedomāt. Pirms astoņiem gadiem, kad tikko sāku strādāt nozarē, es, iespējams, pat dusmojos, ja kaut kas nestrādāja, it īpaši situācijās, kad nevarēju saprast, kas tieši, bet tagad esmu kļuvis mierīgāks. Nepilnības mēdz būt, bet man nav vienmēr par to jādomā – tas laikam ir viedums," smaidot rezumē Maksims.
Vairāk par IT mācību piedāvājumu un karjeras iespējām "Accenture" uzzini bootcamp.lv, shegoestech.lv un accenture.com.