Foto: Publicitātes foto
Laiks no 30. augusta līdz 1. septembrim būs īpašs. Daļa Rīgas – Lucavsala – kļūs par vietu, kur kopā sanāks zinātnieki, uzņēmēji, tehnoloģiju speciālisti un mākslinieki, lai atklātu, kurp virzās inovācijas, zinātne, sociālie mediji, mūzika, kino – viss, bez kā cilvēka eksistence vairs nav iedomājama.

Festivāla "iNOVUSS" galvenā skatuve "Magnetic Latvia" vienos dažādu jomu izcilu personību redzējumu un attīstības prognozes. Izskanēs viedokļi par nākotnes izglītību, darbavietām, inovācijām, mākslīgo intelektu, kognitīvo spēju uzlabošanu, DNS sekvencēšanu. Taču netiks aizmirsts arī par pašu galveno – cilvēku. Par pašizaugsmi, attiecībām ar dabu, jaunu pieredzi ceļojumos, kultūru.

Nākotnes izglītība un profesijas: kā neatpalikt?

Pasaules Ekonomikas foruma pētījumu dati liecina, ka ap 2025. gadu vairāk nekā pusi darbu paveiks mašīnas. Ko darīsim mēs? Vai ir iemesls panikai? Satrauktie prāti var nomierināties, jo darbs būs. Tiesa – mums būs jāpielāgojas jaunajām prasībām un jāstrādā līdzās mašīnām un algoritmiem.

Lai sagatavotos neizbēgamajai nākotnei, arī izglītības sistēmai ir jāpielāgojas. Par to uz "Magnetic Latvia" skatuves runās izgudrotājs, futūrists, komponists un jaunuzņēmējs Pertu Polonens (Perttu Pölönen) no Somijas.

Pastāvēs, kas mainīsies

Jau šobrīd ir izzudušas daudzas profesijas, bez kurām agrāk dzīve nebūtu iespējama. Telefonisti, plostnieki, ormaņi, avīžpuikas – tos redzam vien filmās vai par tiem lasām grāmatās. Runā, ka pēc kāda laika varētu izzust tādas profesijas kā grāmatveži, auditori un telemārketinga speciālisti. Kā sagatavoties pārmaiņām?

Starp mums jau šobrīd ir cilvēki, kas dara to, ko vēl salīdzinoši nesen nevarējām iedomāties. Viņi ar savu karjeras izvēli iepazīstinās uz festivāla galvenās skatuves. Vai zini, kā naudu pelna un dienu pavada e-sportists?

Nākotne ir tuvāk nekā šķiet

Šodien pieņemtie lēmumi neizbēgami ietekmē rītdienu. Kā neapjukt nebeidzamajā izvēļu bagātībā un gūt panākumus pasaulē, kurā nekas vairs nav stabils?

Šajā lauciņā daudz ko teikt ir Džonam Sanejam (John Sanei) no Dienvidāfrikas, kas neslēpj – viņa aizraušanās ir mēģināt izprast, kā saskatīt iespējas, lai ikviens varētu veidot pārticīgu nākotni. Labā ziņa ir tā, ka viņš ir piekritis dalīties savā redzējumā "iNOVUSS" festivālā.

Mākslīgais intelekts un mēs: kurš kuru?

Mākslīgais intelekts jau tagad ir mūsu ikdienā. Ar to saskaramies, iepērkoties vai sazinoties ar uzņēmumiem internetā. Un mākslīgais internets spēj pat rakstīt grāmatas. Vai to uzskatīt par draudu vai arī palīgu?

Foto: Publicitātes foto
Savs viedoklis par to noteikti ir Hugo Pinto (Hugo Pinto) no Lielbritānijas, kas sniedz atbalstu dažādām organizācijām, ieviešot dažādus jaunus risinājumu. Arī Latvijā ir uzņēmumi, kas tos veiksmīgi izmanto un rada jaunus produktus. Tie arī diskutēs par mākslīgā intelekta iespējām Latvijā.

Kas mums prātā un ķermenī

Kad arvien labāki rezultāti ir jāsasniedz arvien īsākā laikā, tad jāizdomājas – kā panākt, lai smadzenes darbotos ar maksimālo jaudu. Tāpēc esam aicinājuši Matiasu Ribingu (Mattias Ribbing), kas lepojas ar titulu "Atmiņas lielmeistars", pastāstīt, kā uzlabot sava prāta jaudu.

Foto: Publicitātes foto
Nevar aizmirst arī par ķermeni. Deivids Nikolsons (David Nicholson) un Hanna Mordena (Hannah Morden) dosies uz Latviju, lai atklātu personīgās genomikas iespējas. Būtu taču interesanti uzzināt, ko var atklāt par savas ģimenes vēsturi un kā izvairīties no dažādām slimībām?

Kad atkritumi kļūst par vērtīgiem resursiem

Maike Damena (Maayke Damen) no Nīderlandes zina, ko darīt ar atkritumiem. Viņa zina arī, kā tas, ko mēs gribētu izmest miskastē, patiesībā var ienest naudu. Arī pie mums ir uzņēmumi, kas jau spēj gudri likt lietā aprites ekonomikas piedāvātās iespējas. Tie tad kopā ar Maiki palīdzēs mums saprast, kā pāreja uz aprites ekonomiku var būt pievilcīga finansiāli, kā arī palīdz sasniegt klimata mērķus un uzlabot vidi.

Stand-up latviešiem par latviešiem un jaunatklātā ceļošana

Katrs kārtīgs latvietis zina, ka vieta, no kuras viņš nāk, ir pati labākā. Tāpēc Latvijas stand-up komiķi no katra Latvijas reģiona jokos un lielīsies ar savu Latvijas pusi un reizē jokos par latvieti kā tādu un viņa pārvietošanās paradumiem. Tie, kas zina Edgaru Bāliņu, Maksimu Trivaškeviču, Alisi Zariņu, Kalvi Trosku, Aivu Birbeli un Rūdolfu Kugrēnu, var nešaubīties, ka lietas tiks sauktas īstajos vārdos.

Vai laikā, kad mediji pasauli rāda kā vietu, kas pilna apdraudējumu, ir prātīgi ceļot? Fotogrāfs un sociālo mediju eksperts Šeins Dalass (Shane Dallas) domā, ka bīstama šī planēta ir tikai no attāluma. Atliek iepazīt sākotnēji svešas vietas, lai pavērtos jau daudz draudzīgāks skats.

Foto: Kadrs no filmas "Blakus"
2019. gada kulta filma "Blakus" brīvdabā

Stāstu, kura varoņi meklē sevi, iekšējo brīvību un apšauba vispārpieņemtās vērtības, vienkārši nevarējām neiekļaut mūsu festivālā. Vakara brīvdabas kinoseansā aicināsim visus izbaudīt režisores Alises Zariņas debijas pilnmetrāžas filmu "Blakus", lai sastaptu Luīzi, kas grib tikt prom no kaitinošiem kaimiņiem un vispārējas bezjēdzības sajūtas, un Kasparu, kurš bēg no brūkošas laulības.

Populāri mūziķi atpūtas brīžiem

Festivāls nebūtu nekāds festivāls bez ballītes un mūzikas. Uz lielās skatuves savus populārākos skaņdarbus izpildīs populāri Latvijas hip-hop mākslinieki: leģenda Ozols jeb Ģirts Rozentāls, kā arī jaunais mūziķis Edavārdi. Ballīti turpinās muzikālā apvienība "Dziļi violets", atskaņojot populāru dziesmu kaverversijas. Festivāls priecīgus brīžus sagādās arī tiem, kam patīk Kārlis Kazāks un draugi – arī viņi būs sastopami uz "Magnetic Latvia" skatuves.

Festivāla programma ar precīziem diskusiju, prezentāciju un mūziķu uzstāšanos laikiem tiks publicēta mājaslapā www.inovuss.lv, pasākumam tuvojoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!